Kinë, prezantohet OS-ja e parë për desktop me burim të hapur
2023-07-11 15:00:07

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Lancimi i sistemit të parë operativ të desktopit me burim të hapur në Kinë - openKylin 1.0 - do të forcojë zhvillimin inovativ të sistemeve operative të prodhimit vendas dhe do të ofrojë shërbime të besueshme softuerike bazë për zinxhirët industrialë të IT të vendit, thanë ekspertët.

Lëvizja tregon se Kina ka aftësinë të ndërtojë sistemin e saj operativ të vetëzhvilluar dhe të plotësojë boshllëqet në këtë fushë, shtuan ata, ndërsa theksuan se sistemet operative vendase shërbejnë si një shtyllë e rëndësishme për nxitjen e ndërtimit të infrastrukturës së re dhe promovimin e zhvillimit të ekonomi dixhitale.

Sistemi openKylin 1.0 u zhvillua nga një grup kompanish kineze të udhëhequra nga China Electronics Corp, grupi më i madh shtetëror i ndërmarrjeve të informacionit elektronik në pronësi të shtetit.

Pjesëmarrës të tjerë përfshijnë Ekipin e Reagimit Kibernetik të Sistemeve të Kontrollit Industrial të Kinës, Kylinsec Technology dhe më shumë se 10 firma të tjera softuerësh.

Përhapja e openKylin 1.0 do të ndihmojë në forcimin e përsëritjes dhe përmirësimit të sistemeve operative vendase dhe do të garantojë sigurinë në fusha kyçe si çështjet e qeverisë, financat, komunikimet, energjia dhe transporti, tha CEC.

Sistemi operativ openKylin mund të jetë i pajtueshëm me pajisjet harduerike, si kompjuterët dhe telefonat celularë  dhe mund të aplikohet në financa, dogana dhe sektorin e energjisë, ndër të tjera.

"Sistemi operativ është teknologjia thelbësore në të gjithë sektorin e sigurisë së informacionit," tha Ni Guangnan, studjues në Akademinë Kineze të Inxhinierisë, duke shtuar se sistemi operativ i vendit ka bërë përparim me hapa të mëdhenj pas vitesh zhvillimi.

Ni tha se duhen bërë më shumë përpjekje për të përshpejtuar inovacionet e pavarura në teknologjitë bazë të softuerit dhe për të inkurajuar ndërmarrjet të rrisin investimet në kërkimin dhe zhvillimin për të adresuar pengesat. Do të duhet ende pak kohë përpara se sistemet operative vendase të përdoren në një shkallë të gjerë, shtoi ai.

Aktualisht, industria e sistemeve operative të softuerëve kinezë dominohet nga firma të huaja, si Windows i Microsoft, Android i Google dhe Mac OS i Apple. Vitin e kaluar, CEC zbuloi platformën e parë kineze të zhvilluesve të sistemeve operative desktop OpenKylin, e cila synon të ndërtojë një komunitet të nivelit të lartë me burim të hapur me ndikim global duke tërhequr zhvillues në të gjithë globin.

Nisja e një sistemi operativ desktop me burim të hapur ka një rëndësi të madhe për të rritur konkurrencën e sistemeve operative vendase, për të siguruar sigurinë e informacionit të vendit dhe për të përmirësuar qëndrueshmërinë e zinxhirëve industrialë dhe të furnizimit, tha Xiang Ligang, drejtor i përgjithshëm i Konsumit të Informacionit të Alliance, një shoqatë e industrisë së telekomit.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ndërsa Kina ka bërë përparime të mëdha në përmirësimin e disponueshmërisë, besueshmërisë dhe sigurisë së sistemeve operative, Xiang bëri thirrje për përpjekje për të krijuar një ekosistem për një sistem operativ vendas dhe për të zgjeruar vazhdimisht skenarët e aplikimit të industrisë së sistemeve operative.

Individët e industrisë thanë se përqindja e sistemeve operative të rritura në shtëpi pritet të rritet së bashku me shfaqjen e një sërë softuerësh dhe aplikacionesh, së bashku me përparimet në teknologjitë në zhvillim, të tilla si kompjuteri cloud, të dhënat e mëdha dhe inteligjenca artificiale.

Gao Dan, menaxher i përgjithshëm i qendrës kërkimore të softuerit dhe shërbimeve të informacionit nën CCID Consulting, tha se softueri bazë po luan një rol jetik në forcimin e ndërtimit të infrastrukturës dixhitale dhe shkalla e përbërë e rritjes vjetore e tregut të sistemit operativ të Kinës arriti në 6.7 përqind gjatë 10 viteve të kaluara.

 

Për më tepër, kompania kineze e sistemeve operative UnionTech Software Technology Co Ltd po shton përpjekjet e saj për të zhvilluar një sistem operativ vendas dhe për të zgjeruar aplikimin e zgjidhjeve të saj softuerike në sektorët e telekomunikacionit, financave dhe shërbimeve postare.