Konferenca vlerëson rolin e ekonomisë digjitale në rritje
2023-07-07 11:23:24

Ekonomia digjitale e Kinës arriti në 50.2 trilionë juanë (7 trilionë dollarë) në vitin 2022, duke u renditur e dyta në botë dhe përbën 41.5 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto të vendit, sipas një raporti të publikuar nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit. Në Konferencën Akademike mbi Zhvillimin dhe Qeverisjen e Ekonomisë Digjitale të mbajtur në Pekin të martën, ekspertët ishin në një mendje se ekonomia digjitale ka luajtur një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në promovimin e rritjes ekonomike me cilësi të lartë dhe përmirësimin industrial të Kinës.

Konferenca vlerëson rolin e ekonomisë digjitale në rritje

Ekonomia digjitale, e cila përfshin teknologji të avancuara si të dhënat e mëdha, inteligjencën artificiale dhe 5G, ka luajtur një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në promovimin e rritjes ekonomike me cilësi të lartë dhe përmirësimin industrial të Kinës.

VCG

Ekspertët i bënë këto komente në Konferencën Akademike mbi Zhvillimin dhe Qeverisjen e Ekonomisë Digjitale të mbajtur në Pekin të martën.

Jin Wei, nënkryetari i Bashkisë së Pekinit, tha se ekziston një konsensus global për lehtësimin e zhvillimit të ekonomisë digjitale, me inteligjencën artificiale që po bëhet një pikë qendrore dhe se kryeqyteti i Kinës synon të jetë një qendër ndërkombëtare e inovacionit të shkencës dhe teknologjisë dhe një pararendës në ekonominë digjitale.

Jin tha se qyteti ka bërë përparime të mëdha në teknologjinë 6G dhe atë kuantike dhe do të shtojë përpjekjet për të ndërtuar infrastrukturën digjitale për të përmirësuar sistemet e qeverisjes digjitale dhe për të avancuar inovacionin e teorive dhe teknologjive largpamëse.

Pekini po përpiqet të jetë një burim i inovacionit teknologjik në shkencën e përparuar dhe industritë në zhvillim dhe një vend për konvergjencën e elementeve globale të inovacionit, tregoi një plan pune i nxjerrë nga Ministria e Shkencës dhe Teknologjisë në maj.

Jiang Xiaojuan, drejtuesja e Shoqatës Kineze të Ekonomisë Industriale dhe profesore në Universitetin e Akademisë Kineze të Shkencave Sociale, tha se të dhënat masive kanë depërtuar në të gjitha aspektet e shoqërisë dhe janë bërë një lloj i ri faktori prodhimi. Ato gjithashtu kanë një ndikim në shpërndarjen e burimeve sociale dhe logjikën e operacioneve ekonomike dhe sociale.

Prandaj, është e rëndësishme që të zhvillohet fuqishëm ekonomia digjitale dhe t'i jepet hapësirë e plotë rolit të ndërmarrjeve të platformës në nxitjen e rritjes ekonomike pasi Kina ka tregun më të madh të konsumatorëve në internet në botë dhe infrastrukturën më të madhe industriale digjitale, shtoi ajo.

Ekonomia digjitale aktualisht po lulëzon në të gjithë globin. Industritë dhe format e reja të biznesit, të mbështetura nga teknologjitë digjitale inovative si të dhënat e mëdha, reja kompjuterike dhe inteligjenca artificiale, po gjejnë një gamë të gjerë aplikimesh në industri të ndryshme dhe po integrohen me ekonominë reale.

Ekonomia digjitale e Kinës arriti në 50.2 trilionë juanë (7 trilionë dollarë) në vitin 2022, duke u renditur e dyta në botë dhe përbën 41.5 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto të vendit, sipas një raporti të publikuar nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit.

Vendi do të ndërmarrë hapa të fortë për të ndërtuar infrastrukturën digjitale dhe sistemet e burimeve të të dhënave dhe për të forcuar integrimin më të thellë të teknologjive digjitale me ekonominë, politikën, kulturën, shoqërinë dhe ekologjinë, thuhet në një plan të publikuar në shkurt.

Mei Hong nga Akademia Kineze e Shkencave, tha se gjenerata e ardhshme e teknologjisë së informacionit po drejton një raund të ri të revolucionit industrial dhe është aplikuar gjithnjë e më shumë për të përshpejtuar transformimin digjital në industri të ndryshme.

VCG

Mei tha se transformimi digjital në industritë tradicionale, si prodhimi, energjia dhe transporti, është bërë fusha kryesore e betejës për zhvillimin e një ekonomie digjitale, ndërsa theksoi rëndësinë e ndërtimit të një sistemi tregu të elementeve të të dhënave dhe çlirimin e vlerës së burimeve masive të të dhënave.

Në dhjetor, Kina zbuloi 20 masa kryesore për të ndërtuar sisteme bazë për të dhënat dhe për të çliruar plotësisht vlerën e burimeve të të dhënave.

Sistemet bazë do të përfshijnë krijimin e një sistemi të të drejtave pronësore të të dhënave, një sistemi qarkullimi dhe tregtimi, një sistemi të shpërndarjes së të ardhurave dhe një sistemi të qeverisjes së sigurisë.

Për më tepër, vendi po krijon një zyrë kombëtare të të dhënave, e cila do të koordinojë integrimin, ndarjen, zhvillimin dhe aplikimin e burimeve të të dhënave.

Xiong Wei,  profesor i ekonomisë në Universitetin Princeton, nënvizoi rëndësinë e mbrojtjes së privatësisë personale në procesin e shkëmbimit të të dhënave, edhe pse rekomandimet e sakta të bazuara në algoritme të fuqizuara nga inteligjenca artificiale ndihmojnë aktivitetet e përditshme të njerëzve.

Ekspertët kërkuan gjithashtu më shumë përpjekje për të promovuar klasifikimin e burimeve të të dhënave dhe konfirmimin e të drejtave të lidhura me të dhënat, për të eksploruar mekanizmin e çmimit të të dhënave dhe sistemin e vlerësimit të vlerës dhe për të lehtësuar qarkullimin dhe transaksionin e të dhënave.