Kina në rrugën e duhur për t'u bërë eksportuesi kryesor i automobilave në botë
2023-07-03 10:49:16

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në terminalin e eksportit të automjeteve të Portit Dalian, në Kinën Verilindore, makina krejt të reja u ngarkuan me kujdes në anije të mëdha mallrash, gati për t'u dërguar në Azinë Qendrore.

Që nga fillimi i këtij viti, porti ka qenë në funksionim të ngarkuar, duke ofruar shërbime logjistike për eksportuesit e makinave si BMW Brilliance Automotive Ltd. (BBA), Volvo dhe FAW. Sipas burimeve nga Porti Dalian  u dërguan dërgoi 36,750 automjete nga janari në maj, një rritje prej 116.15 për qind nga e njëjta periudhë e vitit të kaluar.

Në Shangai, qyteti port më i madh i vendit për eksportet e automobilave, eksportet e automjeteve po marrin gjithashtu shpejtësi. Sipas Doganave të Shangait, në pesë muajt e parë të vitit 2023, eksportet e automjeteve elektrike të pasagjerëve të Shangait u rritën me 152.9 për qind nga viti në vit.

 

 

Në mbarë vendin, eksportet e automjeteve të Kinës u rritën në rreth 1.07 milionë njësi në tremujorin e parë të 2023, treguan të dhënat nga Administrata e Përgjithshme e Doganave (GAC), duke treguar se Kina është bërë eksportuesi më i madh i automjeteve në botë në këtë periudhë, duke ia kaluar Japonisë.

Nga janari në maj, Kina dërgoi 1.93 milionë automjete jashtë shtetit, 80 për qind më shumë nga viti në vit, sipas GAC.

Shoqata kineze e makinave të pasagjerëve parashikoi më herët se eksportet e automjeteve të Kinës do të arrijnë afërsisht 4 milionë njësi këtë vit. "Nëse ky trend vazhdon, ka shumë të ngjarë që Kina të kalojë Japoninë për t'u bërë eksportuesi më i madh i automjeteve në botë në vitin 2023," tha Cui Dongshu, sekretari i përgjithshëm i CPCA.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Masat mbështetëse

 

Në fabrikën Tiexi të BBA në qytetin verilindor kinez të Shenyang, gjysmë-rimorkio të ngarkuara me makina të reja mund të shihen duke dalë nga fabrika.

"Ky grumbull prej afro 500 automjetesh, të gjitha automjete me energji të re (NEV), gëzon një procedurë të shpejtë deklarimi doganor falë politikave lokale preferenciale," tha Chen Su, punonjës i departamentit të tregtisë së jashtme të BBA, sipërmarrje e përbashkët e BMW në Kinë.

Rrugë të ndryshme të personalizuara të transportit të makinave për anijet ro-ro janë nisur gjithashtu për të nxitur eksportet.

Gjigandi kinez i automjeteve SAIC Motor filloi udhëtimin e tij të parë në mars me një rrugë të re detare të vetë-operuar që lidh qytetin Ningde të Kinës me Meksikën. Anji Phoenix, një anije ro-ro e SAIC me kapacitetin më të madh, u nis nga porti Ningde, duke transportuar grupin e parë prej 1000 modelesh MG, në portin e Lazaro Cardenas në Meksikë.

Nisja e kësaj rruge të re të transportit të mallrave është një lëvizje aktive nga SAIC Motor për të zgjeruar biznesin e saj jashtë shtetit.

Falë rrugës së re, prodhuesi i makinave është në gjendje të transportojë automjete, të cilat dalin nga linja e prodhimit të bazës së saj Ningde, drejtpërdrejt në Meksikë, tha Wang Zemin, menaxher i përgjithshëm i SAIC Anji Logistics Co Ltd.

Në vitin 2022, shitjet e SAIC në tregjet jashtë shtetit arritën në 1.017 milion njësi. Kjo është hera e parë që shitjet vjetore jashtë shtetit të një prodhuesi kinez të makinave kanë kaluar shifrën 1 milion.

Nga janari deri në maj të këtij viti, SAIC shiti 438,000 automjete në tregjet e huaja, 47.7 për qind më shumë nga viti në vit, duke vazhduar vrullin e saj të fortë në rritje.

Përveç prodhuesve vendas të automjeteve, një numër në rritje i prodhuesve të huaj të makinave kanë vendosur praninë e tyre në Kinë. Prania e tyre është e rëndësishme në promovimin e zhvillimit me cilësi të lartë të sektorit të automobilave të Kinës dhe nxitjen e një rritje të fortë të eksporteve të automjeteve.

Në fillim të këtij viti, një grup i automjeteve elektrike Tesla të prodhuara në Kinë u dërguan për herë të parë nga skela Nangang e Zonës së Tregtisë së Lirë të Shangait në Tajlandë. Sipas Tesla China, Gigafactory Shangai i saj dorëzoi 710,000 automjete në vitin 2022, nga të cilat rreth 38 për qind u eksportuan jashtë shtetit.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Tregje të shumta

 

NEV-të janë një pikë kryesore e eksporteve të automjeteve të Kinës. Sipas të dhënave nga Shoqata Kineze e Prodhuesve të Automobilave, prodhuesit kinezë të automjeteve eksportuan 457,000 njësi NEV nga janari deri në maj të këtij viti, një rritje prej 1.6 herë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Që nga viti 2020, prodhuesit e makinave elektrike të Kinës kanë filluar të hyjnë në tregjet kryesore të automobilave jashtë shtetit dhe të bëhen më konkurrues duke u mbështetur në teknologjitë e tyre origjinale dhe strategjitë e synuara të tregut.

Duke synuar konsumatorët e rinj në Tajlandë, modeli NEV MG i SAIC është projektuar me një sistem inteligjent ndërveprimi me rrjetin që mund të kuptojë Thai.

 

Konsumatorët tajlandezë mund të ndërveprojnë drejtpërdrejt me sistemin e rrjetit inteligjent "i-Smart" në makinat MG në gjuhën tajlandeze, gjë që i bën makinat MG veçanërisht të njohura në mesin e konsumatorëve të rinj, tha Supakij Visedpaitoon, menaxher i marrëdhënieve me publikun e MG Sales (Thailand) Co Ltd.

Në vitin 2021, Evropa zëvendësoi Azinë si blerësi më i madh i NEV-ve kinezë. SAIC ka projektuar modelin NEV MG MULAN për të kapur tregun evropian.

"MG MULAN merr plotësisht parasysh preferencat e konsumatorëve evropianë nga dizajni," tha Andreas Kostelecky, drejtor menaxhues i MG Motor Austria. “Konsumatorët evropianë i pëlqejnë shumë teknologjitë e reja të Kinës dhe kjo makinë do të bëhet më e shitura jonë”.

MG MULAN ka arritur deri më tani rreth 30 tregje evropiane dhe do të jetë në dispozicion në më shumë se 80 vende këtë vit. Vëllimi i shitjeve të tij në mars theu rekordin e një modeli të vetëm kinez NEV që shiste më shumë se 10,000 njësi në muaj në tregjet jashtë shtetit.

Në maj, markat MG vazhduan të performojnë shkëlqyeshëm në Evropë, me shitjet mujore që arritën në 21,000 njësi, 170 për qind më shumë nga viti në vit, duke u renditur ndër më të mirat për sa i përket shitjeve të NEV-ve në tregjet kryesore evropiane.

Në Izrael, prodhuesi kinez i makinave elektrike BYD u bë marka më e shitur e makinave elektrike nga janari në maj, duke shitur 8,497 makina elektrike. Geely Auto Group, një tjetër prodhues kinez i makinave, i cili shiti 4,091 makina kompakte crossover Geometry C në këtë periudhë, u rendit i dyti midis të gjitha markave të makinave elektrike.

“Kina është shumë përpara Evropës dhe Shteteve të Bashkuara në teknologjitë kryesore të tilla si platformat e pastra të automjeteve elektrike, automjetet me qeliza karburanti, bateritë e energjisë dhe gjysmëpërçuesit e gjeneratës së tretë”, tha Ronen Yablon, menaxher i përgjithshëm i Geely Israel. "Në të ardhmen, markat kineze të automjeteve do të luajnë një rol më të rëndësishëm në skenën globale të automobilave dhe do të udhëheqin zhvillimin."