“Ligji për Marrëdhëniet me Jashtë” i Kinës hyri në fuqi zytarisht
2023-07-02 14:57:54

Nga 1 korriku hyri në fuqi “Ligji për Marrëdhëniet me Jashtë të Republikës Popullore të Kinës”. Ky është ligji i parë themelor, programor dhe gjithëpërfshirës i marrëdhënieve me jashtë të Kinës, i cili ofron një bazë ligjore më të plotë për shkëmbimet e Kinës me botën. Ai do ta lejojë botën të kuptojë më mirë Kinën, besimin e fortë të saj në promovimin e ndërtimit të një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin dhe të kuptojë vendosmërinë dhe përgjegjësinë e Kinës për të mbrojtur sovranitetin kombëtar, sigurinë dhe interesat e zhvillimit, drejtësinë si dhe drejtësinë ndërkombëtare. Gazeta “Zaobao” e Singaporit citon ekspertë të thonë se ky ligj demonstron parimet e politikës së jashtme të Kinës dhe vendos në formë ligjore deklaratën se partia në pushtet e Kinës udhëheq punët e jashtme. 

foto/VCG

foto/VCG

Qëllimi kryesor i miratimit i këtij ligji nga Kina është të përqendrohet në shpjegimin e pozicionit të saj në shkëmbimet e huaja, të përmirësojë sistemet përkatëse të marrëdhënieve të jashtme dhe t'i tregojë botës se Kina i përmbahet paqes, zhvillimit, bashkëpunimit dhe fitimit të ndërsjellë. Ky ligj siguron një pajtueshmëri më të mirë ligjore për zhvillimin e marrëdhënive me jashtë dhe forcimin e bashkëpunimit ndërkombëtar. 

foto/VCG

foto/VCG

Nëse e lexoni këtë ligj, do të zbuloni se ai ka disa veçori dalluese. Më i rëndësishmi është promovimi i shkëmbimeve miqësore. Sipas statistikave, në të gjithë ligjin janë 20 nene që përfshijnë “shkëmbim dhe bashkëpunim”, “shkëmbime miqësore” dhe “bashkëpunim ndërkombëtar”. 

Përveç kësaj, ky ligj jep gjithashtu një mesazh të qartë për zgjerimin e hapjes. Teksti përmend hapjen 6 herë dhe bashkëpunimin 28 herë, duke theksuar “promovimin e zhvillimit cilësor të ndërtimit të përbashkët të nismës ‘Një brez, një rrugë’”, ruajtjen e sistemit tregtar shumëpalësh, kundërshtimin e unilateralizmit dhe proteksionizmit dhe promovimin e ndërtimit të një bote të hapur. Kjo tregon se vendosmëria e Kinës për t'u zgjeruar dhe hapur vazhdimisht është e qëndrueshme.

foto/VCG

foto/VCG

Në të njëjtën kohë, ky është një ligj për të mbrojtur sovranitetin kombëtar, sigurinë dhe interesat e zhvillimit. Vitet e fundit, ShBA-ja ka vendosur shpesh sanksione të njëanshme dhe “juridiksion të gjatë” ndaj vendeve të huaja, duke rrezikuar seriozisht sovranitetin dhe interesat e të tjerëve. Gazeta “Washington Post” botoi një artikull në fillim të qershorit ku thuhej se Uashingtoni po sanksionon 12 mijë subjekte. Bashkësia ndërkombëtare, përfshirë Kinën, ka vuajtur shumë prej tij. “Ligji për Marrëdhëniet me Jashtë” përcakton qartë se “për aktet që shkelin të drejtën ndërkombëtare dhe normat themelore të marrëdhënieve ndërkombëtare dhe rrezikojnë sovranitetin, sigurinë dhe interesat e zhvillimit të Kinës, qeveria kineze ka të drejtë të marrë kundërmasa dhe masa kufizuese”. Analistët besojnë se ky nen ofron një bazë ligjore për Kinën që të ushtrojë të drejtat e saj legjitime për të kundërshtuar sanksionet, ndërhyrjet dhe juridiksionin afatgjatë, si dhe është i favorshëm për ruajtjen më të mirë të drejtësisë dhe drejtësisë ndërkombëtare.