Raporti: Firmat gjermane shtojnë investimet në Kinë
2023-06-13 09:56:40

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Tregu i Kinës mbetet mjaft i rëndësishëm për shumicën e kompanive gjermane dhe shumë prej tyre janë të gatshme të rrisin investimet në vend për të mbetur konkurrues dhe për të shfrytëzuar potencialin e tyre, tha Dhoma Gjermane e Tregtisë në Kinë.

Një raport i ri që anketoi në maj 288 kompani gjermane që operojnë në Kinë në lidhje me ndjenjat e tyre të biznesit në periudhën pas COVID-19 zbuloi se 55 përqind e kompanive gjermane planifikojnë të rrisin investimet në këtë vend në dy vitet e ardhshme, që është 4 pikë përqindje më e lartë se viti i kaluar, por shumë prapa niveleve të para pandemisë. Ky sondazh u publikua nga Dhoma Gjermane e Tregtisë në Kinë të enjten e kaluar.

Në terma afatgjatë, kompanitë gjermane presin që Gjermania dhe Kina të forcojnë më tej bashkëpunimin, veçanërisht në fushën e automjeteve elektrike, prodhimit inteligjent dhe dekarbonizimit, theksohet në raport.

"Gjeopolitika ka një ndikim të thellë mbi kompanitë në terren, duke i shtyrë ato të çojnë përpara strategjitë e lokalizimit dhe diversifikimit si masa të menaxhimit të rrezikut. Kompanitë gjermane do të mbështesin investimet në tregun kinez si një mjet për të mbajtur një avantazh konkurrues dhe për të shfrytëzuar potencialin e tij," tha Jens Hildebrandt, drejtor ekzekutiv dhe anëtar bordi i Dhomës Gjermane të Tregtisë në Kinë.

Në muajt e fundit, disa kompani të mëdha dhe të mesme gjermane realizuan planet e tyre origjinale të investimeve në Kinë. Disa kryen strategji lokalizimi për departamentet e tyre të kërkimit dhe zhvillimit në vend, ndërsa të tjerët transferuan zinxhirët e tyre të furnizimit në Kinë, tha Hildebrandt.

Dhoma tha se sektorë të ndryshëm kanë dëshmuar mundësi të ndryshme biznesi në Kinë dhe disa kompani po rivlerësojnë modelet e tyre të biznesit për t'u bërë më konkurrues. Dhoma nuk ka parë ndonjë tendencë të dukshme të rritjes apo uljes së investimeve bazuar në industri.

Hubertus Troska, një anëtar i bordit të menaxhimit në Mercedes-Benz Group, tha se tregjet e tjera nuk mund të zëvendësojnë thjesht tregun e Kinës. Për shumë sektorë, shkëputja me Kinën është joreale. Dhoma vërejti se vështirësitë mund të trajtoheshin shpejt në Kinë, pasi tregu krenohet me një potencial të madh, tha ai.

Kina ka qenë partneri më i madh tregtar i Gjermanisë për shtatë vjet radhazi. Gjermania është partneri më i madh tregtar i Kinës në Evropë dhe një destinacion i rëndësishëm investimi. Vitin e kaluar, investimet e Gjermanisë në Kinë arritën në 2.57 miliardë dollarë, 52.8 për qind më shumë nga viti në vit, sipas Ministrisë së Tregtisë.

Kompanitë kimike dhe automobilistike gjermane kanë investuar në Kinë në një shkallë të madhe në vitet e fundit. Në zhvillimin e fundit, Henkel AG & Co, një prodhues gjerman i mallrave industriale dhe të konsumit, hapi terren në një fabrikë të re të prodhimit të teknologjive të ngjitësve të enjten në Parkun e Industrisë Kimike në Yantai  në provincën Shandong.

Me një investim prej rreth 120 milionë euro, fabrika e re do të rrisë kapacitetin e prodhimit të produkteve ngjitëse me ndikim të lartë të Henkel në Kinë dhe do të optimizojë më tej rrjetin e furnizimit për të përmbushur kërkesën në rritje në tregjet vendase dhe ndërkombëtare, tha ai.