Ekonomia digjitale fuqizon zhvillimin me cilësi të lartë të Kinës
2023-06-02 09:44:18

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Digjitalizimi, një tendencë për zhvillimin ekonomik global, është bërë një pjesë e domosdoshme e zhvillimit me cilësi të lartë të Kinës.

Inteligjenca artificiale, llogaritja kuantike, ndërfaqja tru-kompjuter, transformimi digjital i ndërmarrjeve, teknologjia digjitale dhe digjitalizimi po fitojnë vend në zhvillimin ekonomik global.

 

Në vitet e fundit, sektori ka pasur rritje të fuqishme. Shkalla e ekonomisë digjitale të Kinës u rrit në 50.2 trilionë juanë (rreth 7.09 trilionë dollarë amerikanë) në vitin 2022, me rritje nominale në bazë vjetore prej 10.3 për qind dhe duke u renditur e dyta globalisht, sipas një raporti mbi zhvillimin e industrisë digjitale të Kinës.

Pjesa e ekonomisë digjitale në PBB-në e vendit u rrit në 41.5 për qind.

 

“Përparimi digjital i Kinës ka qenë spektakolar”,- tha Thomas C. Tuttle, ish-president i Akademisë Botërore të Shkencës së Produktivitetit, nëpërmjet lidhjes video në forumin Zhongguancun të sapopërfunduar, duke shtuar se Kina ka bërë një punë më të mirë për krijimin e platformave digjitale që ofrojnë burime të pasura të të dhënave të tregut nga klientët që mund të analizohen për të nxitur inovacionin.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Mbështetja e politikës dha një shtysë për rritjen e sektorit. Wang Jianwei, një zyrtar në Ministrinë e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, tha në forum se gjatë viteve të fundit, Kina ka paraqitur plane për të lehtësuar zhvillimin e ekonomisë digjitale dhe për të integruar sektorin e saj industrial me teknologjitë e informacionit në periudhën e Planit të 14-të Pesëvjeçar (2021-2025), ndërkohë që pushtetet vendore kanë prezantuar më shumë se 300 politika mbështetëse.

 

Përveç mbështetjes së qeverisë, ndërmarrjet në Kinë po marrin masa drejt digjitalizimit, duke nxitur përpjekjen e vendit për t'i bërë sektorët e tij industrialë, ruralë dhe të tjerë më efikas dhe të avancuar.

 

Ofruesi i telekomit “China Unicom” i konsideron shërbimet e digjitalizimit si një nga bizneset e tij kryesore, tha në forum Li Guangju, president i “China Unicom Digital Technology”.

 

Bazuar në nevojat e ndërmarrjeve për transformim digjital, “China Unicom” ka ndërtuar një grup të plotë platformash digjitalizimi për ndërmarrjet që të lidhin aplikacionet e tyre të vjetra dhe të reja.

Deri tani, kompania ka ofruar shërbime digjitalizimi për më shumë se 300 ndërmarrje në shkallë të gjerë në menaxhim, funksionim dhe prodhim, tha Li.

 

Ndërkohë, aplikimi dhe promovimi i teknologjisë digjitale në fushën e bujqësisë dhe çështjeve rurale kanë krijuar forma të reja biznesi, platforma dhe modele të reja, tha Gao Liqiang, nënkryetar i gjigantit të shitjes me pakicë në internet të Kinës, “JD.com”, gjatë një fjalimi në forum.

 

Gao tha se “JD.com” ka promovuar përmirësimin digjital të të gjithë procesit të produkteve bujqësore nga prodhimi në shitje me teknologjinë e tij të zinxhirit të furnizimit digjital.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Zhvillimi i sektorit digjital të Kinës solli më shumë mundësi për bashkëpunim ndërkombëtar.

Ekonomia digjitale ofron mundësi të jashtëzakonshme për krijimin e vendeve të punës, rritje ekonomike dhe zhvillim social, tha Luigi Gambardella, kryetar i Shoqatës Digjitale Kinë-Evropë.

 

“Evropa dhe Kina, si dy lojtarë kryesorë në arenën digjitale, kanë një rol vendimtar në formësimin e kësaj të ardhmeje të përbashkët. Duke bashkuar duart, ne mund të vendosim standarde të reja, të vendosim korniza të përbashkëta dhe të çojmë përpara agjendën digjitale”,- tha Gambardella.

 

Për lëvizjen tjetër, Kina do të vazhdojë të forcojë paraqitjen e 5G, internetin industrial, inteligjencën artificiale dhe infrastrukturën tjetër digjitale, sektorët e nivelit të lartë si të dhënat e mëdha dhe softuerët bazë dhe të ndërtojë grupime industriale digjitale konkurruese ndërkombëtare, tha Wang Jianwei.

 

Sipas tij, do të bëhen gjithashtu përpjekje për të kultivuar një platformë gjithëpërfshirëse të internetit dhe për të kryer transformimin digjital në sektorin e prodhimit.