Ekonomitë të përfitojnë nga lidhjet energjetike
2023-05-29 11:34:14

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Lidhjet midis ekonomive të përfshira në nismën "Një brez, një rrugë" (BRI) do të forcohen nga bashkëpunimi më i ngushtë i energjisë  veçanërisht energjia e pastër  pas rezultateve të rëndësishme që kanë përfituar të gjitha rajonet gjatë viteve, thanë zyrtarët dhe ekspertët të mërkurën.

Gjatë dekadës së fundit, bashkëpunimi energjetik i përfshirë nga BRI ka dhënë rezultate të favorshme, duke kontribuar ndjeshëm në ndërtimin e një të ardhmeje më të gjelbër dhe më gjithëpërfshirëse për industrinë e energjisë, si dhe në promovimin e zhvillimit ekonomik dhe social global, tha Ren Jingdong, zv. kreu i Administratës Kombëtare të Energjisë.

"Bashkëpunimi ynë në projektet e energjisë së gjelbër është kryer me mbi 100 vende dhe rajone, me investime të energjisë së gjelbër dhe me karbon të ulët që përfshin BRI që tejkalojnë energjinë tradicionale," tha Ren.

Në vijim, Administrata Kombëtare e Energjisë (AKM) do të vazhdojë të forcojë bashkëpunimin për energjinë e pastër përmes mekanizmave inovativë të bashkëpunimit dhe promovimit të projekteve përkatëse. Ajo gjithashtu do të lehtësojë në mënyrë aktive bashkëpunimin në inovacionin teknologjik në fusha të tilla si hidrogjeni dhe ruajtja e energjisë, tha Ren.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Vërejtjet u bënë gjatë Forumit të Partneritetit të Energjisë së Nismës “Një brez, një rrugë” që nisi të mërkurën në Xiamen, në provincën Fujian.

"Vendet dhe rajonet që përfshijnë BRI janë shumë të përputhshme në aspektin e investimeve, tregtisë, teknologjisë dhe kapaciteteve prodhuese, gjë që është e favorshme për krijimin e marrëdhënieve bashkëpunuese afatgjata," tha Li Jun, një zyrtar nga  Global Energy Interconnection Development dhe Organizata e Bashkëpunimit.

Vendet dhe rajonet e përfshira në BRI kanë kryer bashkëpunim të gjerë në fushën e tregtisë së energjisë, investimeve, pajisjeve, teknologjisë dhe standardeve në 10 vitet e fundit, tha aji.

Li tha se me rritjen e kërkesës për energji primare në rreth 20 miliardë tonë metrikë qymyr standard deri në vitin 2050 në vendet dhe rajonet që përfshijnë BRI, perspektiva për bashkëpunimin energjetik është premtues dhe ka nevojë për përpjekje të mëtejshme për të optimizuar mekanizmat e bashkëpunimit, të cilat përfshijnë aspekte të tilla si koordinimi i politikave dhe bashkëpunimi teknik.

Moin ul Haque, ambasadori i Pakistanit në Kinë, tha gjatë forumit se projektet e BRI-së kanë luajtur një rol aktiv në promovimin e zhvillimit social dhe ekonomik në Pakistan. Ai tha se priten përpjekje të mëtejshme për të thelluar bashkëpunimin e BRI-së në sektorin e energjisë për të promovuar zhvillimin e ri energjetik të vendit, duke garantuar sigurinë energjetike për të mbështetur rritjen e shpejtë ekonomike.

Kina është tani tregu më i madh në botë për energjinë e pastër dhe është bërë gjithashtu prodhuesi më i madh i pajisjeve të reja të energjisë, sipas AKM.

Vendi kontribuoi me mbi 70 për qind të kapacitetit global fotovoltaik dhe 60 për qind të kapacitetit të energjisë së erës, duke ulur efektivisht koston e energjisë së rinovueshme në mbarë botën dhe duke përshpejtuar transformimin e gjelbër për industrinë globale të energjisë.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

 

"Gjatë dekadës së fundit, Kina ka krijuar mekanizma të bashkëpunimit energjetik qeveri-me-qeveri me mbi 90 vende, rajone dhe organizata ndërkombëtare dhe ka zgjeruar rrjetin e bashkëpunimit energjetik mes vendeve të nismës BRI. Vendi gjithashtu ka nxjerrë një sërë dokumentesh dhe ka nisur forume të shumta për të krijuar mundësi të reja për bashkëpunim ndërkombëtar në industrinë e energjisë”, tha Ren.

Firmat kineze gjithashtu kanë investuar në mënyrë aktive dhe kanë ndërtuar një sërë projektesh energjetike të lidhura me BRI.

Kompania shtetërore e Kinës Petrochemical Corp, ose Sinopec, për shembull, ka ekzekutuar 292 kontrata për projekte të rafinimit të naftës dhe inxhinierisë kimike në vitet e fundit. Vitin e kaluar, kompania përfundoi tregtinë e naftës së papërpunuar prej 238 milion ton, përfundoi tregtinë e produkteve të naftës prej 22.85 milion ton dhe tregtinë e gazit natyror të lëngshëm prej 7.03 milion ton me vendet dhe rajonet që përfshijnë BRI.

"Ne do të vazhdojmë të thellojmë bashkëpunimin në burimet e naftës dhe gazit (me vendet dhe rajonet që përfshijnë BRI) dhe të forcojmë ndërtimin e objekteve të transmetimit të energjisë midis Kinës dhe zonave përfshirë Azinë Qendrore, Azinë Juglindore, duke formuar një të ndërlidhur, të qetë, të sigurt dhe efikas. rrjeti i tubacioneve të naftës dhe gazit", tha Zhao Dong, president i Sinopec.

Zhao tha se do të bëhen përpjekje të mëtejshme për të thelluar bashkëpunimin në energjinë e gjelbër, duke promovuar zhvillimin e prodhimit të energjisë nga energjia e rinovueshme dhe ndërtimin e rrjeteve inteligjente, bashkëpunimin në prodhimin masiv të hidrogjenit të gjelbër si dhe ndërtimin e infrastrukturës tregtare.