Kina dhe RDK-ja i ngrenë marrëdhëniet në partneritet të bashkëpunimit të gjithanshëm strategjik
2023-05-26 22:01:54

Xinhua

Xinhua

Presidenti i Kinës Xi Jinping u takua të premten pasdite në Pekin me presidentin e Republikës Demokratike të Kongos (RDK) Felix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, që ndodhet për një vizitë shtetërore në Kinë. Krerët e të dy vendeve deklaruan ngritjen e marrëdhënieve dypalëshe nga partneriteti i bashkëpunimit strategjik për përfitime të përbashkta në partneritetin e bashkëpunimit të gjithanshëm strategjik.
Gjatë bisedimeve, Xi Jinping-u vuri në dukje se Kina dhe RDK-ja e krijuan miqësinë e thellë tradicionale në procesin historik të lëvizjeve të çlirimit kombëtar e kundër agresionit kolonial dhe janë partnerë strategjikë me një gjuhë të përbashkët dhe një rrugë të përbashkët. Vitet e fundit, bashkëpunimi dypalësh në fusha të ndryshme ka qenë shumë i frytshëm. Kina është partnerja tregtare dhe vendi më i madh i investimeve në RDK për shumë vjet me radhë. Të dy vendet janë bërë një komunitet me interesa të përbashkët dhe fat të përbashkët.

Xinhua

Xinhua

Xi theksoi se pala kineze është e gatshme si gjithmonë ta ndihmojë Republikën Demokratike të Kongos për zhvillimin ekonomiko-shoqëror, ta mbështetë në strategjinë e industrializimit të saj, të forcojë bashkëpunimin në sektorët e energjetikës, minierave, bujqësisë, infrastrukturës, prodhimit etj., dhe të eksplorojë potencialet e bashkëpunimit në ekonominë digjitale, arsim, shëndetësi etj. Kina po ashtu është e gatshme të dërgojë grupe specialistësh të teknologjisë bujqësore në Republikën Demokratike të Kongos.
Felix-Antoine Tshisekedi Tshilombo shprehu vlerësimin e vet të lartë për arritjet e mëdha të Kinës në 10 vjetët e fundit. Ai theksoi se në gjysmëshekullin e fundit, bashkëpunimi miqësor mes Republikës Demokratike të Kongos e Kinës është testuar nga koha dhe ka arritur rezultate të shumta. Ai falënderoi për ndihmën e rëndësishme dhe mbështetjen e çmuar të dhënë nga Kina për një kohë të gjatë.
Pas bisedimeve, të dy udhëheqësit dëshmuan së bashku nënshkrimin e shumë dokumenteve të bashkëpunimit dypalësh në fushën e investimeve, ekonomisë së gjelbër, ekonomisë digjitale etj. 

Xinhua

Xinhua

(Xu Guang)