CMG-ja: Thashethemet përbaltëse ndaj Tibetit do të zhduken para faktit
2023-05-25 15:42:04

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në dhjetor 2022, një drejtues kamioni në Tibet mori një lajm të mirë: autostrada nga Naqu në Lhasa u hap për makinat e transportit të mallrave. Kjo do të thotë që koha e udhëtimit, nga mbi 6 orë, është shkurtuar në 3 orë e gjysmë, duke kursyer kohën e karburantin dhe duke pakësuar dëmtimin e kamionit.

 

Tibeti ndodhet në rrafshnaltën Qinghai-Tibet, që njihet si “Çatia e botës”. Transporti rrugor është një pikë e mirë për të shikuar zhvillimin e Tibetit. Nga rrugicat e vogla plot me zigzage, deri në rrjetin trepërmasor me integrimin e trasportit rrugor, hekurudhor dhe ajror, këto “rrugë qiellore” kanë dëshmuar hopin e zhvillimit të Tibetit, vihet në dukje në një koment të Grupit Mediatik të Kinës (CMG).

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në vitin 2022, GDP-ja e Tibetit u rrit 346.8 herë krahasuar me në vitin 1951. Jetëgjatësia mesatare në Tibet është ngritur në 72.19 vjet, nga 35.5 që ishte kur u çlirua Tibeti në mënyrë paqësore. Edhe arsimi ka pasur ndryshim të madh. Niveli i analfabetizmit është ulur nga mbi 95 % deri në pothuajse zero dhe është krijuar sistemi publik me 15 vjet arsim falas.

 

E gjelbra është ngjyra bazë e zhvillimit të Tibetit. Si vendburimi i shumë lumenjve të Azisë, rrafshnalta Qinghai-Tibet është mburoja e rëndësishme për sigurinë ekologjike të Azisë dhe ka ndikime të rëndësishme në ndryshimin klimatik global. Për këtë arsye, qeveria kineze e ka caktuar mbrojtjen mjedisore si linja e kuqe e zhvillimit. Tani sipërfaqja e zonave që ndalohen të eksplorohen dhe shfrytëzohen përbën 80 % të sipërfaqes së përgjithshme të Rajonit Autonom të Tibetit. Tani Tibeti është një nga zonat me mjedis më të mirë ekologjik në botë.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Tani Kina po nxit modernizimin e stilit kinez dhe Tibeti ndodhet në pikën e re të zhvillimit. Me integrimin e ngushtë të zhvillimit të vet me zhvillimin e vendit, të drejtat e njeriut në Tibet do të përmirësohen më tej dhe niveli i jetesës së banorëve tibetianë do të ngrihet më tej. Përpara fakteve, thashethemet përbaltëse ndaj Tibetit do të zhduken, e mbyll komentin CMG-ja. (Jiang Lei)