Parqet tematike festojnë bumin e biznesit mes rimëkëmbjes së turizmit të Kinës
2023-05-23 10:21:44

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Resorti Ndërkombëtar i Shanghait, shtëpia e Disneyland-it të Shangait dhe disa pikave më të vogla turistike, pati 6.3 milionë vizita në tremujorin e parë të këtij viti, 81 për qind më shumë nga viti në vit. Të ardhurat nga turizmi gjatë periudhës tejkaluan 4 miliardë juanë (rreth 572 milionë dollarë), një rritje vjetore prej 116 për qind, tha Yao Jianfeng, zëvendësdrejtor i komitetit të menaxhimit të Resortit Ndërkombëtar të Shangait.

Të dyja shifrat prekën nivelet më të larta për të njëjtën periudhë të viteve të mëparshme dhe numri i turistëve pritet të arrijë në 20 milionë këtë vit, shtoi Yao.

Zhuhai Chimelong International Ocean Resort, një park tematik popullor në provincën Guangdong të Kinës Jugore, tha se numri i turistëve në tremujorin e parë ishte kryesisht i barabartë me atë të regjistruar në të njëjtën periudhë të 2019-ës.

Në Pekin, Universal Beijing Resort regjistroi rritje të ndjeshme në shitjet e biletave me datë dhe paketave "hotel+biletë" këtë vit. Festa e 1 Majit gjithashtu pa shërbimet e saj "Universal Express" dhe "VIP Experience" të fiksuara shumë përpara.

Krahasuar me atraksione të tjera turistike, parqet tematike shfaqin një përvojë më gjithëpërfshirëse dhe shoqërim më të ngushtë me filmat dhe produkte të tjera kulturore.

Shpenzimet më të larta në parqe të tilla do të thotë se ato janë më të popullarizuara në mesin e turistëve më të pasur, thanë vëzhguesit e industrisë.

Shumica e vizitorëve në Mbretërinë e Oqeanit Chimelong, për shembull, vijnë nga metropole dhe qytete ekonomikisht të shëndosha përgjatë hekurudhave me shpejtësi të lartë, tha një zëdhënës i Chimelong Group Co Ltd.

"Turistët mesatarisht shpenzojnë më shumë në parqet tematike, duke përfshirë tarifat shumë më të shtrenjta të hyrjes (krahasuar me shumicën e pikave të tjera turistike), suvenire dhe ushqime me tematikë," tha zëdhënësi. "Shumë turistë shkojnë në parqe tematike me familjet dhe miqtë, dhe kanë buxhete për ushqim dhe akomodim, kështu që është mjaft e zakonshme që çdo turist të shpenzojë 1000-2000 juanë."

“Unë jam një fans i madh i filmave të Harry Potter, kështu që e kam pritur me padurim këtë udhëtim që kur u hap Universal Pekin Resort”, tha Cui Wan, një mësuese 26-vjeçare nga Shangai.

Në total, Cui shpenzoi më shumë se 1,000 juanë gjatë udhëtimit njëditor në resort, duke përfshirë suvenire të lidhura me filmin dhe një mantel Slytherin të marrë me qira që ajo veshi për t’u takuar me "magjistarët" dhe "shtrigat" e tjera të Hogwarts-it në park.

Buxhetet më të larta, megjithatë, nuk i kanë penguar pushuesit kinezë që të dynden në parqet tematike. Të dhënat e industrisë treguan se parqet kryesore tematike të Kinës raportuan rritje të qëndrueshme në të ardhurat e biznesit dhe numrin e vizitorëve në vitin 2021, pavarësisht ndikimit të COVID-19.

Të ardhurat e kombinuara të biznesit të 70 parqeve tematike të anketuara u rritën 40.1 për qind nga viti në vit në rreth 13.3 miliardë juanë në 2021, ndërsa udhëtimet turistike në këto parqe u rritën 11.5 për qind nga viti në vit, thuhet në një raport të publikuar nga Instituti për Studime të Parqeve Tematike në Kinë dhe dy universitete.

Sipas ekspertëve, përveç rimëkëmbjes së shpejtë të turizmit në epokën pas pandemisë, entuziazmi në rritje ndaj parqeve tematike të Kinës do të përfitojë gjithashtu nga përmirësimet e tregut dhe fuqia në rritje e shpenzimeve të turistëve kinezë.

"Turistët kinezë po ndjekin gjithnjë e më shumë turne me cilësi të lartë dhe të porositur, dhe po i kushtojnë më shumë vëmendje përvojës së udhëtimit," tha Dai Bin, president i Akademisë së Turizmit në Kinë.

"Ndërsa ka një rikthim të tregut, sektori i turizmit të Kinës tani po kalon drejt zhvillimit me cilësi të lartë," shtoi Dai.