Firmat mjekësore synojnë BRI për zgjerimin e biznesit
2023-05-23 15:07:06

Prodhuesit kryesorë kinezë të mjekësisë dhe produkteve shëndetësore pritet të zgjerojnë më tej shitjet në tregjet që lidhen me nismën “Një brez, një rrugë” këtë vit, veçanërisht ato në prodhimin e pajisjeve inovative mjekësore, thanë vëzhguesit e industrisë.

CFP

CFP

Firmat mjekësore synojnë BRI për zgjerimin e biznesit

Në tremujorin e parë të këtij viti, vlera totale e barnave dhe produkteve shëndetësore të eksportuara nga Kina arriti në 26.3 miliardë dollarë, 31.42 për qind më pak nga viti në vit, sipas njoftimit të mërkurën të Dhomës së Tregtisë së Kinës për Import dhe Eksport të Barnave dhe Produkteve Shëndetësore (CCCMHPIE).

Nga totali, eksportet e ilaçeve tradicionale kineze u rritën me 3.43 për qind nga viti në vit, duke arritur në 1.45 miliardë dollarë, ndërsa eksportet e ilaçeve dhe pajisjeve mjekësore perëndimore arritën në 13.79 miliardë e 11.05 miliardë dollarë, duke rënë 18.93 për qind dhe 44.53 për qind me bazë vjetore përkatësisht, sipas Ministrisë së Tregtisë.

"Në gjysmën e dytë të vitit, eksportet e barnave dhe produkteve shëndetësore pritet të stabilizohen dhe të rimëkëmben gradualisht me rimëkëmbjen e ekonomisë globale. Tregtia e jashtme e barnave dhe produkteve shëndetësore pritet të kthehet në një fazë normale zhvillimi të ngjashme me periudha para COVID-19, "tha Yu Meng, zëvendësdrejtor i departamentit të informacionit në Dhomën e Tregtisë së Kinës për Import dhe Eksport të Barnave dhe Produkteve Shëndetësore.

"Produktet e Kinës, të tilla si lëndët e para për ilaçet perëndimore dhe pajisjet mjekësore të vogla dhe të mesme, do të ruajnë pozicionet e tyre të favorshme në eksporte, ndërsa pajisjet mjekësore më inovative pritet të eksportohen jashtë shtetit," tha Yu.

Që nga shpërthimi i COVID 19, eksporti i pajisjeve të parandalimit të pandemisë së Kinës ka luajtur një rol të rëndësishëm në luftimin e virusit. Me një kërkesë të tillë në rënie globale, tregtia e jashtme e barnave dhe produkteve shëndetësore pritet të kthehet në normalitet.

Eksporti i pajisjeve për parandalimin e pandemisë pati një ndikim të thellë në tregtinë e jashtme gjatë fazave të ndryshme të pandemisë dhe eksporti i ilaçeve dhe produkteve shëndetësore u luhat në mënyrë periodike, tha Dhoma.

CFP

CFP

Në vitin 2022, Shtetet e Bashkuara, India dhe Gjermania qëndronin si tre përfituesit kryesorë të eksporteve të barnave dhe produkteve shëndetësore të Kinës dhe së bashku përbënin rreth 30 për qind të vlerës totale të eksportit, treguan të dhënat.

Për sa i përket rajoneve, Bashkimi Evropian, SHBA dhe Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore u renditën si tre destinacionet kryesore për eksportet e barnave dhe produkteve shëndetësore të Kinës vitin e kaluar.

Veçanërisht, në vitin 2022, vlera e eksportit të barnave dhe produkteve shëndetësore nga Kina në BE arriti në 28.95 miliardë dollarë, me një rënie prej 10.66 për qind nga viti në vit. Vlerat e eksportit në SHBA dhe ASEAN arritën 21.33 miliardë dollarë dhe 13.68 miliardë dollarë, duke rënë përkatësisht 21.21 për qind dhe 18.73 për qind nga viti në vit.

Në vitet e fundit, disa kompani të mëdha farmaceutike kineze kanë zgjeruar praninë e tyre në tregjet e përfshira në nismën “Një brez, një rrugë”. Nga viti 2019 deri në 2021, North China Pharmaceutical Group Corp shiti produktet e saj në 32 vende të lidhura me BRI, dhe antibiotikët dhe vitaminat e saj panë kërkesë të madhe në Afrikë.

Kompania farmaceutike kineze Luye Pharma Group Ltd shiti produktet e saj mjekësore si ilaçet e sistemit nervor qendror në tregjet në zhvillim në Amerikën Latine, Afrikë dhe Evropën Lindore.

Ndërkohë, ndërmarrja me bazë në provincën Shenyang, Liaoning Neusoft Medical Systems ka ofruar shërbime gjithëpërfshirëse diagnostikuese mjekësore për ekonomitë BRI për shumë vite. Ajo ka krijuar një filial në Dubai dhe ka ofruar shërbime mjekësore në më shumë se 10 vende, si Emiratet e Bashkuara Arabe, Algjeria, Maroku dhe Egjipti.

"Raundi i ri i ndërtimit të infrastrukturës mjekësore globalisht ka krijuar mundësi të reja për kompanitë kineze. Me produkte me cilësi të lartë dhe sisteme shërbimi gjithëpërfshirëse, disa kompani kanë arritur më shumë klientë të nivelit të lartë në tregjet jashtë shtetit," tha Yu.

“Megjithatë, me disa pasiguri ndërkombëtare si konflikti Rusi-Ukrainë dhe tensionet tregtare kino- amerikane, shumë vende kanë forcuar më tej zinxhirët e tyre industrialë mjekësorë lokalë, duke intensifikuar konkurrencën”, tha ai.