Zyrtarët dhe ekspertët: thellimi i bashkëpunimit Kinë-Azi Qendrore në “Një brez, një rrugë” përfitim për rajonin dhe botën
2023-05-22 14:55:19

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

Qyteti Xi'an, kryeqendra e provincës Shaanxi të Kinës veriperëndimore ka tërhequr vëmendjen globale pasi Samiti dyditor Kinë-Azia Qendrore filloi këtu të enjten.

Samiti pritet të nxisë bashkëpunimin tashmë në zhvillim të nismës “Një brez, një rrugë” midis Kinës dhe Azisë Qendrore. Zyrtarët nga vendet e Azisë Qendrore dhe vëzhguesit globalë kanë thënë se bashkëpunimi i thelluar i nismës “Një brez, një rrugë” ndërmjet dy palëve do të jetë një ndihmë për prosperitetin e rajonit dhe të botës.

Dhjetë vjet në bashkëpunimin "Një brez, një rrugë", Kina dhe vendet e Azisë Qendrore kanë bërë arritje historike. Në vitin 2022, vëllimi i tregtisë arriti një rekord prej 70.2 miliardë dollarë amerikanë, një rritje mbi 100-fish që nga vendosja e lidhjeve diplomatike rreth tre dekada më parë. Në dy muajt e parë të këtij viti, tregtia midis Kinës dhe pesë vendeve të Azisë Qendrore u rrit me 22 për qind nga viti në vit.

Iniciativa  “Një brez, një rrugë”(BRI) ka qenë shumë e frytshme që kur u propozua për herë të parë nga Kina në Kazakistan, tha Timur Kuvatov, drejtor i përgjithshëm dhe kryeredaktor i Agjencisë së Lajmeve të Kazakistanit.

Rigjallërimi i vizioneve dhe shpirtrave të mishëruara në Rrugën e lashtë të Mëndafshit do të promovojë zhvillimin ndërkombëtar dhe lidhjet tregtare dhe ekonomike, si dhe marrëdhëniet paqësore midis vendeve, tha ai, duke shtuar se bashkëpunimi më i thellë " Një brez, një rrugë” ka një rëndësi të madhe për të gjithë njerëzit që jetojnë në rajon dhe gjithë botën.

Gjatë dekadës së fundit, të promovuara nga BRI, Kina dhe Uzbekistani kanë shijuar zgjerimin e bashkëpunimit ekonomik. "Kina është një nga partnerët më të rëndësishëm të Uzbekistanit," tha Ministri i Investimeve, Industrisë dhe Tregtisë i Uzbekistanit Laziz Kudratov në një forum biznesi të mbajtur të mërkurën përpara Samitit Kinë-Azinë Qendrore.

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

Në vitin 2022, tregtia dypalëshe u rrit me 20 për qind nga viti në vit, tha ministri, duke shpresuar se objektivi prej 10 miliardë dollarësh në tregtinë vjetore të vendosur nga të dy krerët e shteteve mund të arrihet së shpejti.

Duke vënë në dukje se bashkëpunimi Kinë-Uzbekistan mbulon fusha të tilla si industria kimike, tekstile dhe e naftës dhe gazit, Kudratov tha se dhjetëra mijëra vende pune janë krijuar në Uzbekistan.

Kudratov tha se duke kombinuar teknologjitë inovative të Kinës me burimet e Uzbekistanit, të dy vendet mund të përmirësojnë efikasitetin e energjisë dhe të prodhojnë produkte me vlerë të shtuar të lartë për eksport në vendet e tjera.

Në sytë e Lu Shanbing, dekan i Institutit të Azisë Qendrore të Universitetit Veriperëndimor, përpjekjet e Kinës dhe vendeve të Azisë Qendrore për të çuar përpara BRI-në theksojnë angazhimin e tyre për të promovuar globalizimin.

BRI ka ndjekur parimet udhëzuese të konsultimit të gjerë, kontributit të përbashkët dhe përfitimeve të përbashkëta, të cilat theksohen gjithashtu nga filozofia e qeverisjes globale të Kinës, tha Lu.

Foto nga Xinhua

Foto nga Korporata e Rrugëve dhe Urave e Kinës/Xinhua

Duke vënë në dukje se ndërlidhja e lehtësuar nga BRI ka ndihmuar vendet e Azisë Qendrore të forcojnë komunikimet me botën dhe të shfrytëzojnë më mirë avantazhet e tyre krahasuese në procesin e globalizimit, ai tha se marrëdhënia midis të dy palëve ka vendosur një pikë referimi për bashkëpunimin me përfitim reciprok dhe ka shërbyer si një model për bashkëpunimin “Një Brez, një Rrugë”.

Si Taxhikistani ashtu edhe Kina po shënojnë 10 vjetorin e fillimit të BRI, tha Ministrja e Zhvillimit Ekonomik dhe Tregtisë së Taxhikistanit, Zavqizoda Zavqi.

“Falë miqësisë së sinqertë dhe politikave të mençura të liderëve të të dy vendeve, bashkëpunimi i vendeve tona është përmirësuar”, tha ajo, duke theksuar se “Kina është bërë partneri i tretë tregtar dhe partneri më i madh i investimeve të Taxhikistanit”.

"Ky samit është shumë i rëndësishëm. Azia Qendrore ka shumë potencial për t'u zhvilluar më tej. Kështu që të pesë vendet e Azisë Qendrore, veçanërisht Taxhikistani, kanë synime shumë të rëndësishme zhvillimi për të përshtatur potencialin e Kinës dhe Azisë Qendrore. Ne do të fitojmë rezultate në drejtim të zhvillimit”, tha ministrja.