Besueshmëria te markat kineze realizohet me përpjekje të mëdha
2023-05-15 11:03:20

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Unë kam qenë prej kohësh një adhurues i ngrënies së thjeshtë të stilit perëndimor, por pasi u transferova në një apartament të ri në Toronto, kuptova se preferencat e mia të kuzhinës ishin padyshim kineze.

Shumë shpejt e gjeta veten në nevojë për pajisje të ndryshme gatimi. Lista e blerjeve u mbush shpejt me gjërat thelbësore. Më duhej një kazan me ujë, një tenxhere orizi dhe një mikser të gjitha në një dhe prodhues supash të përshtatshme për të ftohta dhe të ngrohta.

Çuditërisht, kërkimi im për këto pajisje kuzhine më bëri të zgjedh markat kineze. Edhe kur zgjidhni një tigan me ajër, një shtesë e kohëve të fundit në panteonin e enëve të kuzhinës  modelet e hijshme dhe kompakte të markave kineze ishin më tërheqëse se homologët e tyre më të mëdhenj perëndimorë.

Isha i lumtur kur zbulova se shumica e këtyre produkteve ishin lehtësisht të disponueshme jashtë Kinës. Kjo më shtyu të mendoj nëse këto marka kishin joshje të barabartë për konsumatorët vendas, apo nëse ata ishin të vetëdijshëm për origjinën e produkteve.

Pasi fola  me fqinjët e mi, u habita që ata nuk ishin në dijeni të faktit.

Për disa marka kineze, vendi i origjinës duket se ka pak ndikim në suksesin e tyre të biznesit. Klientët në Perëndim tërhiqen nga produkte nga kompani si Ninebot,  e njohur për skuterët e saj vetë balancues  dhe Anker, e cila prodhon një gamë të gjerë karikuesish, jo për shkak të përballueshmërisë së tyre, por cilësisë së tyre të pashembullt.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në të vërtetë, shumë artikuj në inventarin e këtyre kompanive kanë çmime më të larta se ato të shitura në Kinë. Megjithatë, ka shumë lojtarë të orientuar drejt tregut, duke përfshirë tregjet digjitale AliExpress dhe Temu, i sapoardhur në tregun kanadez, që fokusohen në rritjen e linjës kryesore.

Për këto biznese, njohja e markës është një luks; nxitësi kryesor pas shitjeve është zgjerimi i shpejtë i tregut dhe efektiviteti i kostos. Megjithatë, kritikët argumentojnë se kjo qasje rezulton në ndryshime të rëndësishme në cilësinë e produktit.

Kjo është një sfidë thelbësore për markat kineze që kërkojnë të krijojnë një prani jashtë shtetit. Konsumatorët jashtë shtetit i kanë barazuar prej kohësh etiketat "Made in China" me përballueshmërinë, dhe sapo një markë të çlirohet nga ky stereotip dhe të fitojë popullaritet, faktorë të tjerë, si politika, hyjnë në fuqi.

Unë besoj se çelësi për tejkalimin e sfidave të tilla është marrja e një qasjeje të vështirë, siç është përshtatja me nuancat kulturore lokale si guri i hapjes për ndërtimin e markës në tregjet e huaja. Këto përfshijnë gjithçka, nga dizajni i produktit dhe mesazhet e marketingut deri te tipografia e përdorur në manualet e udhëzimeve.

Materiali i marketingut nga markat kineze është shpesh një përkthim i drejtpërdrejtë i origjinaleve të tyre kineze, duke e lënë audiencën perëndimore të hutuar nga frazat si "hap televizorin".

Në mënyrë të ngjashme, faqet e internetit që nuk janë përditësuar për një kohë të gjatë, nuk frymëzojnë besueshmëri në market kineze.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Disa mund ta hedhin poshtë një vëmendje të tillë ndaj detajeve si thjesht një përbuzje ndaj shijeve perëndimore dhe argumentojnë se është e panevojshme. Megjithatë, ne duhet të përmbahemi nga rënia në grackën nacionaliste.

Përshtatja me preferencat lokale është një mënyrë për të demonstruar respekt për klientët. Markat ndërkombëtare shpesh krijojnë dizajne specifike për Kinën, dhe ndërsa rezultati mund të mos jetë gjithmonë i kënaqshëm, vetë përpjekja është e pasur me simbolikë.

Çdo vit që nga viti 2017, 10 maji është Dita e Markës së Kinës, një nismë e lavdërueshme për të njohur dhe festuar markat kineze që përpiqen të lënë shenjën e tyre globalisht. Si një person që jetoj jashtë vendit, jam krenar që mund të blej produkte "Made in China" të cilësisë së lartë.

Prandaj, ky është një moment i përshtatshëm për të pyetur nëse ndërtimi i markës sonë ka evoluar në një histori të suksesshme biznesi dhe për të ndërmarrë hapat e nevojshëm për të lëvizur gjilpërën në drejtimin e duhur.

Sidoqoftë, nuk duhet të harrojmë faktin se shumë marka kineze me një prani jashtë shtetit i shërbejnë kryesisht diasporës së gjerë kineze, me shtrirje të kufizuar.

Këto marka duhet të bëjnë ende një përpjekje të përbashkët për të qëndruar të rëndësishme për konsumatorët vendas në tregjet e tyre të synuara. Faktorë të shumtë përtej kontrollit tonë mund të ndikojnë në suksesin e një marke jashtë shtetit, por unë besoj se ne mund të marrim ende masa domethënëse për të krijuar një terren të fortë.

Krijimi i produkteve të nivelit të lartë, respektimi i tregut duke kuptuar preferencat e konsumatorëve vendas, rafinimi i mesazheve tona dhe prezantimi i menduar i identitetit kinez në kohën e duhur, besoj se do të përfaqësojë një hap të parë kuptimplotë drejt suksesit global.