Kostot e larta të punës dhe detyrat sfiduese i japin vrull revolucionit të robotëve
2023-05-11 14:59:03

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në një restorant në Singapor, një robot është i zënë duke u rrotulluar mes tavolinave dhe duke sjellë pjata për klientët e uritur. Ai i sjell gjithmonë pjatat në kohë, nuk ankohet kurrë se është i lodhur dhe shpesh merr bakshishe nga vizitorët e shpeshtë. Roboti shpërndarës është krijuar nga “Keenon Robotics”, me bazë në Shangai, dhe ka nisur zyrtarisht punën në restorant prej më shumë se një viti. Ky punonjës i restorantit shton një ndjenjë ngrohtësie për të ndihmuar në personalizimin e përvojës së ngrënies.

 

Mes ndërprerjeve të lidhura me Covid-19, robotët e dorëzimit kanë qenë të popullarizuar në vende dhe rajone të huaja, gjë që lehtëson shumë fuqinë punëtore dhe redukton kontaktin mes njerëzve për siguri. Në të njëjtën kohë, ai gjithashtu sjell mundësi të mëdha për kompanitë kineze të robotikës.

 

“Pandemia ka prekur çdo industri. Shumë restorante dhe hotele nuk mund të gjenin mjaftueshëm njerëz të kualifikuar për të punuar në atë kohë. Vitin e kaluar, ne vendosëm ta hapnim biznesin tonë në tregjet e huaja dhe rezultoi mirë”,- tha Li Tong, themeluesi dhe drejtori ekzekutiv i “Keenon Robotics”, një ofrues i inteligjencës artificiale të zgjidhjeve inteligjente të shpërndarjes.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Sipas Li, të ardhurat nga shitjet e “Keenon” pothuajse u dyfishuan vitin e kaluar falë vrullit të fituar në tregjet jashtë shtetit. Më shumë se gjysma e robotëve të kompanisë u dërguan në tregjet e huaja në vitin 2022 dhe pritet të rriten në 70 për qind në një deri në dy vitet e ardhshme, tha ai.

 

E themeluar në vitin 2010, “Keenon Robotics” përdor teknologjinë e saj plotësisht autonome të pozicionimit dhe navigimit për të ofruar robotë brenda dhe jashtë vendit, duke përfshirë dhe dezinfektuesit dhe robotët e dorëzimit. Robotë të tillë mund të punojnë me efikasitet në mjedise komplekse.

 

“Në fushën e robotëve industrialë, kompanitë kineze tashmë janë kthyer nga ndjekës në liderë dhe qëndrojnë në krye me homologët e tyre në SHBA, pa marrë parasysh teknologjitë apo aplikacionet. Ato kanë grumbulluar përvojë të madhe në Kinë dhe për këtë arsye janë më të mira në duke u përshtatur me skenarë të ndryshëm aplikimesh jashtë vendit. Ne besojmë se revolucioni autonom i udhëhequr nga robotika inteligjente do të çojë në një revolucion të ri si brenda ashtu edhe jashtë vendit, duke ndihmuar në heqjen e detyrave të lodhshme, intensive të punës dhe sfiduese”, tha Li.

 

Aktualisht, kompania ka ofruar shërbimet dhe produktet e saj në 60 tregje në mbarë botën, duke përfshirë Amerikën e Veriut, Europën, Lindjen e Mesme dhe Afrikën. Midis tyre, Li zbuloi se dërgesat e robotëve janë përgjithësisht më të larta në vendet e zhvilluara, pasi punësimi i njerëzve zakonisht vjen me kosto më të larta.

Pas kësaj qëndron momenti më i gjerë i komercializimit të madh të robotëve industrialë kinezë, ku kompanitë kineze kanë ringjallur teknologjitë autonome të drejtimit, inteligjencë artificiale te robotët dhe kanë aplikuar teknologji të tilla në hotele, aeroporte dhe shumë skenarë të tjerë.

 

Teksa “ChatGPT” po pushton botën e teknologjisë, Liu Lianqing, zv.drejtori i Institutit të Automatizimit “Shenyang” nën Akademinë Kineze të Shkencave, tha në një intervistë se kompanitë kineze pritet të përqafojnë zhvillimin e mëtejshëm me më shumë aplikacione të inteligjencës artificiale.

 

Kina është tregu më i madh në botë për industrinë e robotëve industrialë, e cila njihet si “xhevahiri i kurorës së prodhimit”. Të dhënat nga Aleanca e Industrisë së Robotikës në Kinë treguan se vitin e kaluar, shitjet e robotëve industrialë në Kinë arritën në mbi 300.000 njësi, një rritje prej rreth 15.96 për qind në bazë vjetore, që përbënte më shumë se gjysmën e shitjeve globale.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Raporti i fundit i punës së qeverisë kineze tregoi se prioritetet kryesore këtë vit përfshijnë bashkimin e burimeve cilësore dhe përpjekjet e bashkërenduara për të arritur përparime në teknologjitë kryesore në fushat kryesore.

 

Jin Zhuanglong, ministër i Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, rregullatori kryesor i industrisë në vend, deklaroi se nevojiten përpjekje të vazhdueshme për të trajtuar problemet në teknologjitë thelbësore. Një nga prioritetet kryesore të ministrisë gjatë periudhës së Planit të 14-të Pesëvjeçar (2021-2025) është avancimi i modernizimit të zinxhirëve industrialë dhe inkurajimi i kompanive për të zhvilluar teknologji thelbësore si inteligjenca artificiale.

 

Ekspertët e industrisë besojnë se pandemia gjithashtu përshpejtoi aplikimin e robotëve industrialë, pasi shumë industri, përfshirë hotelerinë, mjekësinë dhe aeroportet, kanë nevojë urgjente për robotë të tillë për të lehtësuar fuqinë punëtore dhe për të zvogëluar kontaktin njerëzor.

 

“Pudu Tech”, me bazë në provincën e Guangdong, në Shenzhen, një tjetër prodhues kryesor i robotëve të shërbimit, ka përdorur robotët e tij të shërbimit për të kryer dezinfektimin dhe nevojat e transportit në shumë qytete.

 

“Quicktron”, një firmë kineze e robotikës inteligjente, përdor robotët e saj të avancuar të logjistikës për të zgjedhur dhe shpërndarë mallrat në magazina. “Quicktron” ka bashkëpunuar gjithashtu me degën logjistike të “Cainiao” të “Alibaba Group”, për të ndërtuar një fabrikë inteligjente prej mbi 35.000 metrash katrorë me afro 1000 robotë inteligjentë, në Wuxi, në provincën Jiangsu.

 

Në një raport kërkimor të publikuar nga “Markets and Markets” gushtin e kaluar thuhet se tregu botëror i robotikës së shërbimit parashikohet të rritet nga 36.2 miliardë dollarë në vitin 2021 në 103.3 miliardë dollarë deri në vitin 2026. “Adoptimi në rritje i robotëve për aplikacione të reja që ofrojnë kthime të larta nga investimi, shoqëruar me përdorimin në rritje e internetit të gjërave në robotë për mirëmbajtje parashikuese me kosto efektive, janë faktorët kryesorë që drejtojnë tregun e robotikës së shërbimit”, thuhet në raport.

 

Ndërsa Kina optimizoi masat e saj të kontrollit të pandemisë, startup-et e robotëve kinezë janë optimistë për perspektivat. Li nga “Keenon” tha se kompania do të rrisë njëkohësisht përpjekjet në tregjet e brendshme dhe të huaja këtë vit. Themeluesi dhe drejtori ekzekutiv i “Quicktron”, Yang Wei, tha se kompania synon të zgjerohet në mbi 100 vende dhe rajone dhe të gjenerojë 10 miliardë juanë (1.4 miliardë dollarë) të ardhura në vitet e ardhshme.

 

Zhang Weijiong, profesor në “China Europe International Business School” deklaroi se kompanitë kineze të robotikës, të përfaqësuara nga “Keenon”, mund të lulëzojnë në Kinë falë kostove relativisht të ulëta të prodhimit në vend dhe një zinxhiri të shëndoshë furnizimi dhe industrial.

 

Megjithatë, Zhang theksoi se firmat kineze të robotikës i presin edhe sfida, pasi ato duhet të respektojnë ligjet dhe rregulloret jashtë shtetit dhe të ndjekin kulturat dhe vlerat e ndryshme të vendeve të ndryshme, si dhe standardet e ndryshme industriale dhe teknike, madje edhe standardet në pamje dhe paketimin kur bëhet biznes jashtë shtetit.