Çmimet më të ulëta zbulojnë hendekun midis ofertës dhe kërkesës
2023-05-10 11:45:59

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ekonomia e Kinës u rrit me një rritje më të shpejtë nga sa pritej në tremujorin e parë të vitit, sipas të dhënave më të fundit të publikuara nga Zyra Kombëtare e Statistikave, duke u rritur me 4.5 për qind në baza vjetore, e theksuar nga eksportet e fuqishme, konsumi dhe shitjet e pronave.

Indeksi i çmimeve të konsumit, matësi kryesor i inflacionit, së bashku me indeksin e çmimeve të prodhimit, i cili mat çmimet e portës së fabrikës, mbetën në nivele relativisht të ulëta në Kinë.

Megjithatë, tendenca rënëse e treguesve të çmimeve nuk tregon për deflacion. Çmimet më të ulëta, për momentin, nxjerrin në pah një çekuilibër midis ofertës dhe kërkesës, i cili, sipas ekspertëve, duhet interpretuar si një rikuperim më i shpejtë në anën e ofertës sesa në anën e kërkesës në vend të tkurrjes së kërkesës.

Rënia e çmimeve të ushqimeve dhe luhatja e çmimeve të energjisë janë kryesisht përgjegjëse për rënien e indeksit të çmimeve të konsumit. Indeksi bazë në mars, tregues kyç që mat kushtet makro të ofertës dhe kërkesës, u rrit me 0.7% në baza vjetore, që përfaqëson një rikthim modest dhe jo një rënie krahasuar me janarin dhe shkurtin.

Indeksi më i ulët është i lidhur ngushtë me rënien e çmimeve të mallrave dhe me një efekt bazë. Konflikti Rusi-Ukrainë vitin e kaluar zgjati rritjen e çmimeve të mallrave të ndryshme, si nafta, por çmimet e naftës janë moderuar kohët e fundit. Transmetimi i rritjes ose rënies së çmimeve globale ka një ndikim të madh në indeksin vendas.

Në përgjithësi, rënia aktuale e dy treguesve të çmimeve të sipërpërmendura është sezonale, e importuar dhe e përkohshme. Duke parë përpara, ndërsa çmimet e mishit të derrit kanë rënë dhe çmimet e energjisë janë normalizuar gradualisht, oferta dhe kërkesa në tremujorin e dytë do të arrijnë një ekuilibër të nxitur nga rritja e kërkesës së brendshme. Çmimet do të ruajnë një nivel të përshtatshëm.

Çmimet me siguri do të kenë një rritje brenda një intervali të duhur gjatë gjithë vitit, por disa pasiguri ekzistojnë ende për shkak të çmimeve të paqëndrueshme të ushqimeve, si dhe luhatjeve të çmimeve të mallrave të shkaktuara nga tensione të ndryshme gjeopolitike.

Në përgjithësi, rimëkëmbja ekonomike në tremujorin e parë i tejkaloi pritjet e tregut falë faktorëve të shumtë pozitivë.

Si fillim, Kina optimizoi masat e saj të reagimit ndaj Covid-19 në përputhje me dinamikën e ndryshimit dhe rivendosi rendin e saj social dhe ekonomik me një ritëm më të shpejtë krahasuar me homologët e saj në Europë, SHBA dhe Azinë Juglindore, duke hedhur një themel të fortë për rritjen ekonomike.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ndërkohë, eksportet dhe tregu i pasurive të paluajtshme shënuan ecuri më të fortë se sa pritej në tremujorin e parë, pavarësisht pesimizmit të përhapur për kërkesën e jashtme dhe sektorin e banesave.

Për më tepër, autoritetet vendore bënë përpjekje të gjithanshme për të nisur një fillim të mbarë në drejtim të rimëkëmbjes dhe rritjes ekonomike, pasi riorganizimi i zyrtarëve qeveritarë në fillim të vitit luajti një rol pozitiv. Si një nxitës i rëndësishëm i rritjes, konsumi është rritur gjatë muajve të fundit. Shpenzimet e konsumatorëve për shërbimet e udhëtimit dhe hotelerisë kanë pasur një vrull të fortë pasi vendi hoqi kufizimet e tij Covid-19. Megjithatë, shpenzimet për mallra të qëndrueshme, veçanërisht ato në sektorin e pasurive të paluajtshme, kërkojnë ende një periudhë më të gjatë për t'u kthyer plotësisht në normalitet, si dhe ato në konsumin e shërbimeve.

Vlen të theksohet se rikuperimi i konsumit do të bazohet gjerësisht në rritjen e pagave dhe rritja e konsumit do të mbështetet nga një përmirësim i ndjeshëm i kapacitetit shpenzues të familjeve.

Efektet e politikave pro konsumit do të vihen më mirë në plan të parë dhe do të hulumtohen më shumë skenarë për të rritur oreksin e shpenzimeve, thonë ekspertët. Për shembull, sipas tyre, do të sigurohet një mbështetje më e madhe për rritjen e konsumit të familjeve dhe në veçanti për plotësimin e nevojave të njerëzve për të rinovuar shtëpitë e tyre.

Kinezët po përjetojnë një fazë ku ata kanë një dëshirë të fortë për të përmirësuar kushtet e tyre të jetesës, me një numër të madh familjesh që përpiqen ta bëjnë këtë prej dekadash. Lëshimi i subvencioneve për rinovim do të nxisë konsumin në masë të madhe.

Më shumë subvencione financiare duhet të peshohen drejt grupeve me të ardhura të ulëta dhe të mesme në përpjekje për të zbutur goditjen e fortë të shkaktuar nga pandemia.

Për më tepër, investimet nga sektori privat, që pasqyrojnë situatën e përgjithshme të biznesit të ndërmarrjeve private, duhet të përdoren më mirë për të mbështetur rritjen ekonomike.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Duke qenë se ndikimi i pandemisë po shpaloset ende, një numër i madh biznesesh private ende gjenerojnë përfitim të ulët dhe bilancet nuk janë riparuar ndjeshëm. Pritshmëritë e tyre për investime të mëtejshme janë ende në rënie. Politikat aktuale ekspansioniste kanë prioritet kryesisht projektet dhe investimet e drejtuara nga qeveria, shumica e të cilave zbatohen nga ndërmarrjet shtetërore. Ka një vonesë kohore në transmetimin e politikave nga ndërmarrjet shtetërore në ato private. Për ekspertët, duhet të hulumtohen masa të reja politike për të kanalizuar mbështetjen për ndërmarrjet private në një mënyrë të fokusuar mirë. Sipas specialistëve, ulje më të thella të taksave dhe tarifave duhet të futen kurdo dhe kudo që të jetë e nevojshme, për të mbajtur në këmbë subjektet e tregut, veçanërisht për shumë ndërmarrje të vogla dhe të mesme në të gjithë sektorët. Hapat e synuar të politikës duhet të përdoren për të përshpejtuar rimëkëmbjen e industrive të shërbimeve të bazuara në kontakt, pasi ato kërkojnë punë intensive dhe të favorshme për sigurinë e punës.

Vetëm disa aktivitete që konsiderohen thelbësore në sektorin e shërbimeve kanë rifilluar, me shumë të tjera të mbyllura. Nevojiten fonde të veçanta për të rigjallëruar plotësisht sektorin e shërbimeve.

Duhet të zbatohen politika të synuara për të lehtësuar financimin e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme. Kostot e përgjithshme të financimit të ndërmarrjeve shtetërore janë në nivele relativisht të ulëta, gjë që mund të ndikojë në besimin e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme drejt një tregu të drejtë.

Pritjet e tregut të bizneseve private janë kthyer për mirë, por ende duhet të konsolidohen më tej. Po ashtu duhen parashikuar masa të ndryshme lehtësuese për riparimin e bilanceve të ndërmarrjeve private dhe planin strategjik të tyre.

Përveç rritjes së konsumit dhe investimeve private, duhen bërë përpjekje të përkushtuara për të siguruar punësim më të përshtatshëm, një tregues kyç që vlerëson qëndrueshmërinë ekonomike.

Duke qenë se politikat e mëparshme për të mbajtur listën e pagave të qëndrueshme dhe për të nxitur krijimin e vendeve të punës nuk janë shfrytëzuar ende plotësisht, së bashku me një rritje të të rinjve që kërkojnë mundësi pune, presioni i punësimit këtë vit duket të jetë më i madh se kurrë.

Ekspertët mendojnë se duhet të caktohen fonde të veçanta për të ndihmuar të sapodiplomuarit të gjejnë punë. Sipas tyre, duhet të bëhen përpjekje për të përshpejtuar rimëkëmbjen e industrive intensive të punës, për të përmirësuar kapacitetin e industrive prodhuese të nivelit të mesëm dhe të lartë për të krijuar më shumë vende pune dhe për të përmbushur pritshmëritë e studentëve të kolegjit për kërkimin e punës.

Një tjetër kulm në ecurinë ekonomike gjatë tremujorit të parë ka ndodhur në tregun e pronave. Kërkesa e akumuluar gjatë tre viteve të fundit ishte zhbllokuar në një kohë të shkurtër, gjë që forcoi shumë transaksionet e pasurive të paluajtshme.

Në muajt në vijim, sektori i pronave pritet të rimëkëmbet hap pas hapi. Ndërsa rritja e shitjeve u rrit në tremujorin e parë, investimet në pronë dhe blerja e tokës mund të rikuperohen ndjeshëm në tremujorin e dytë, megjithëse mundësia për tërheqje dhe luhatje mbetet.

Duke qenë se parametrat themelorë dhe modelet e fitimit të industrisë së pasurive të paluajtshme kanë pësuar ndryshime drastike, është shumë e vështirë të ndjekësh thjesht rrugën e vjetër dhe të kërkosh rikuperim. Përballë kompleksiteteve të ndryshme në gjysmën e dytë të vitit, ekspertët thonë se do të duhet një periudhë më e gjatë kohore që zhvilluesit kryesorë të pronave dhe e gjithë industria të realizojnë ndonjë rikonfigurim real.

Thënë kjo, rimëkëmbja strukturore tregon se situatat ndryshojnë nga sektori në sektor. Për shembull, rimëkëmbja në anën e ofertës është më e shpejtë se ajo në anën e kërkesës; rimëkëmbja në sektorin e shërbimeve ka shënuar progres më të shpejtë sesa në sektorin dytësor; ndërmarrjet shtetërore dhe ndërmarrjet e mëdha kanë treguar rimëkëmbje më të shpejtë se bizneset private dhe ato më të vogla.

Me fillimin e politikave ekspansioniste, për ekspertët, rimëkëmbja do të zbresë te subjektet e tregut me një ritëm të mirë. Rimëkëmbja do të vazhdojë të jetë në rrugën e duhur gjatë gjithë vitit, megjithëse procesi mund mos të jetë i lehtë.

Për analistët, vendi synon të bëjë përpjekje të intensifikuara për rritjen e kërkesës së brendshme dhe do të zbatohen politika përkatëse sipas rastit, në përpjekje për të ndihmuar bizneset të kenë fitime dhe të rregullojnë bilancet e tyre pa vonesë.

“Politika aktuale monetare karakterizohet nga intensiteti i duhur, pa ndonjë imperativ aktualisht për t'iu drejtuar një përmbytjeje masash stimuluese ose lëvizje të tepërta të ofertës monetare. Politika fiskale duhet të rritet me ritmin dhe intensitetin e duhur”,- deklaroi presidenti i Universitetit të Financave dhe Ekonomisë së Shangait, gjatë një interviste me departamentin e kërkimit të Forumit “China Finance 40”.