Fitimet e firmave inovative të Kinës nxitin rritjen ekonomike
2023-05-09 11:58:44

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ndërmarrjet e listuara të Kinës, të drejtuara nga inovacioni raportuan rritje solide të të ardhurave dhe fitimeve për vitin 2022 së bashku me shpenzimet e intensifikuara të kërkimit dhe zhvillimit (R&D), duke demonstruar potencialin e tyre në nxitjen e rritjes ekonomike në fazën e re të zhvillimit të vendit.

Të dhënat e tregut treguan se rritja e të ardhurave dhe fitimit neto të ndërmarrjeve të tilla tejkaloi zgjerimin e përgjithshëm. Firmat e listuara në bordin e inovacionit të teknologjisë shkencore të Bursës së Shangait panë që fitimet e tyre neto u rritën me 6 për qind nga viti në vit në gjithsej 113.589 miliardë juanë (rreth 16.44 miliardë dollarë), sipas bursës së Shangait.

Bursa e Shenzhen-it tha se kompanitë në bordin e saj të stilit Nasdaq ChiNext arritën 241,756 miliardë juanë në fitim neto, 11 për qind më shumë se një vit më parë. 191 firmat në bursën e Pekinit, kryesisht ato të vogla dhe të mesme, përfituan 12.17 për qind më shumë se ai në 2021.

Analistët thonë se inovacioni është motori prapa performancës të këtyre kompanive, shpenzimet e të cilave për R&D u rritën gjithashtu me një ritëm më të shpejtë sesa totali i 5,079 kompanive të listuara në Kinë vitin e kaluar.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Shpenzimet për R&D të kompanive në bordin e inovacionit të teknologjisë shkencore janë mesatarisht 16 për qind të të ardhurave të tyre, me 3 pikë përqindjeje më shumë se një vit më parë, sipas Bursës së Shangait. Bursa e Pekinit tha se kompanitë e saj rritën stafin e tyre të kërkimit dhe zhvillimit me 13.34 për qind.

"Investimi i vazhdueshëm në Kërkim dhe Zhvillim ndihmoi në zgjerimin e bizneseve për firmat e listuara, me transformimin e gjelbër dhe dixhital duke dhënë kontribute të dukshme," tha Zhang Ping, studiues me Akademinë Kineze të Shkencave Sociale, duke shtuar se rritja e R&D gjithashtu rriti fitimet dhe fuqinë e çmimeve.

Në krye të angazhimeve për R&D, rifinancimi dhe opsionet nxitëse të aksioneve janë gjithashtu në dispozicion të firmave inovative për të mbajtur burimet kryesore për rritje afatgjatë, sipas analistëve.

Zgjerimi i mëtejshëm i firmave inovative përputhet me prioritetet ekonomike të Kinës në fazën e re të zhvillimit, kryesisht për shkak të rolit të tyre gjithnjë e më të rëndësishëm në drejtimin e ekonomisë.

Një mbledhje e Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës në fund të prillit theksoi nevojën për të konsoliduar themelin e mbështetjes te vetja dhe fuqisë në shkencë dhe teknologji, ndërsa një takim i të premtes i Komisionit Qendror për Çështjet Financiare dhe Ekonomike kërkoi marrëveshjet për të siguruar pozicionin kryesor të ndërmarrjeve në inovacionin e teknologjisë shkencore.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kompanitë kineze kanë dëshmuar efektin e inovacionit të teknologjisë shkencore në zhvillimin industrial. Në vitin 2022, 889 kompanitë publike të teknologjisë së lartë postuan një rritje prej 9.4 për qind nga viti në vit në vlerën e shtuar të prodhimit, më e lartë se mesatarja 4.9 për qind e të gjitha firmave të listuara, treguan të dhënat e tregut.

Firmat e drejtuara nga inovacioni mund të ndihmojnë gjithashtu me zotimin e përsëritur të Kinës për të ndërtuar një sistem industrial modern të mbështetur nga ekonomia reale. Për këtë qëllim, takimi i së premtes bëri thirrje për një sërë përpjekjesh, duke përfshirë shfrytëzimin e mundësive të paraqitura nga revolucioni i ri shkencor dhe teknologjik, promovimin e grumbullimit efikas të faktorëve globalë të inovacionit dhe nxitjen e zhvillimit inteligjent, të gjelbër dhe të integruar të industrive.

Sipas Bursës së Pekinit, rreth 80 për qind e fondit të mbledhur nga kompanitë e saj në 2022 shkoi në fusha më të avancuara si sektori i gjelbër dhe me karbon të ulët, ekonomia digjitale, prodhimi i pajisjeve të nivelit të lartë dhe materialet e reja.

“Inovacioni i teknologjisë shkencore dhe industritë në zhvillim, të mbështetura nga fluksi i vazhdueshëm i fondeve K&Zh, i kanë bërë zinxhirët e industrisë më të pavarur dhe kanë nxitur zhvillimin me cilësi të lartë të ekonomisë reale”, tha Sun Jinju, analist i Kaiyuan Securities.