Mbështetja e politikave për të nxitur konsumin
2023-05-08 15:09:07

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina pritet të thellojë reformat për të rritur të ardhurat, për të kapërcyer hendekun e pasurisë urbane-rurale. Kina do të rrisë mbështetjen e saj për politikat për të rritur shpenzimet konsumatore dhe për të çliruar potencialin blerës të vendit, një forcë kyçe që nxit rimëkëmbjen ekonomike të vendit dhe mbështet përpjekjet e saj drejt modernizimit dhe prosperitetit, thanë ekspertët.

 

Shtytja e politikave, duke përfshirë heqjen e kufizimeve administrative në tregjet e banesave dhe automobilave, është ndër prioritetet e Kinës për të ringjallur gjallërinë e tregut të saj të konsumit, sepse udhëheqja qendrore ka identifikuar kërkesën e brendshme të pamjaftueshme si një sfidë akute me të cilën përballet ekonomia dhe zhvillimi social i vendit, veçanërisht pas tre viteve të ndërprerjeve të COVID-19.

 

Politikëbërësit pritet gjithashtu të thellojnë reformat për të rritur të ardhurat e familjeve dhe për të kapërcyer hendekun e pasurisë midis banorëve urbanë dhe ruralë, pasi Presidenti Xi Jinping ka theksuar rëndësinë e zgjerimit të kërkesës për konsum të vendit të mbështetur nga rritja e qëndrueshme e të ardhurave.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ekspertët thanë se ata besojnë se zhvillimi i fortë dhe i qëndrueshëm i tregut të konsumit kinez nënvizon lëvizjen më të madhe strategjike të vendit drejt ndërtimit të modelit të zhvillimit me qarkullim të dyfishtë, sepse një treg i shëndetshëm dhe i begatë i konsumit është një pjesë integrale e qarkullimit të brendshëm ekonomik të Kinës, i cili ndërvepron në mënyrë aktive me tregjet globale.

 

Në artikullin e tij të botuar në prill në Qiushi Journal, një revistë kryesore e Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës, Xi i kërkoi vendit të koordinojë më mirë zgjerimin e kërkesës së brendshme dhe reformën strukturore nga ana e ofertës, në mënyrë që të rrisë fuqinë dhe besueshmërinë e vendit. qarkullimin ekonomik, rrisin forcën lëvizëse dhe vitalitetin e tij, si dhe forcojnë ndërveprimin e tij me tregjet ndërkombëtare.

 

Xi gjithashtu u bëri thirrje politikëbërësve të formojnë një sistem të plotë të kërkesës së brendshme sa më shpejt të jetë e mundur dhe të krijojnë dhe përmirësojnë një mekanizëm afatgjatë për zgjerimin e konsumit të banorëve, në mënyrë që banorët të mund të konsumojnë me të ardhura të qëndrueshme, të guxojnë të konsumojnë pa shqetësime dhe të jenë të gatshëm për të konsumuar për shkak të mjedisit të shkëlqyer të konsumit dhe ndjenjës së fortë të fitimit.

 

Rritja e konsumit pasqyron dëshirën në rritje të njerëzve për një jetë më të mirë dhe është e lidhur ngushtë me qëllimin e vendit për arritjen e prosperitetit të përbashkët dhe ndërtimin e një vendi socialist modern në të gjitha aspektet, prandaj autoritetet qendrore dhe lokale nuk kanë kursyer asnjë përpjekje në prezantimin e politikave për të nxitur konsumin, tha Fu Yifu, studiues i lartë në Institutin e Financave Star Atlas.

 

Kina ka filluar të zbatojë skicën e planit strategjik për zgjerimin e kërkesës së brendshme (2022-35), i cili u publikua në dhjetor nga udhëheqja qendrore. Plani i veprimit ka identifikuar rritjen e shpenzimeve konsumatore dhe përshpejtimin e përmirësimit të konsumit si detyra kyçe të qeverisë qendrore.

 

"Ka hapësirë të konsiderueshme për rimëkëmbje në tregun e konsumit, veçanërisht kur eksportet e Kinës po përballen me pasiguri dhe investimet e brendshme po arrijnë gradualisht ngopjen. Ringjallja e kërkesës së konsumatorit mund të nxisë rimëkëmbjen e prodhimit industrial dhe funksionimin e biznesit dhe të nxisë më tej rritjen ekonomike të Kinës. "tha Fu.

 

Shtytja e fortë e politikës tregon se Kina po përcakton më tej rolin vendimtar të konsumit si një tërheqje e vazhdueshme në ekonomi dhe një forcë shtytëse e qëndrueshme për rritje. Kjo reflekton se tregu i konsumit të vendit do të sjellë një paradigmë të re zhvillimi në të cilën kërkesa e konsumatorit përmirësohet vazhdimisht, duke kërkuar produkte dhe shërbime me cilësi të lartë për të kënaqur nevojat e konsumit material dhe shpirtëror, tha firma globale e kontabilitetit Deloitte në 2023 në Kinën e saj Consumer Insight dhe Tregut. Raporti Outlook.

 

Konsumi në Kinë është rimëkëmbur fuqishëm që kur vendi hoqi kufizimet e tij të lidhura me COVID. Shitjet me pakicë në tremujorin e parë u rritën 5.8 për qind nga viti në vit, duke përmbysur rënien prej 2.7 për qind nga viti në vit në tremujorin e katërt të 2022, sipas  Zyrës Kombëtare të Statistikave.

 

Për të nxitur më tej rritjen e konsumit, politikëbërësit ka të ngjarë të heqin kufizimet administrative që pengojnë aftësitë e konsumit të njerëzve në fusha të tilla si automobila dhe strehimi, dhe do të ofrojnë më shumë stimuj politikash si norma më të ulëta të hipotekës dhe kërkesa më të vogla parapagimi për blerësit e shtëpive në qytetet e nivelit më të ulët, tha Wang Yun, studiues i lartë në Akademinë Kineze të Kërkimeve Makroekonomike.

 

"Qeveria (qendrore) duhet të rrisë mbështetjen fiskale përmes lehtësimit më të madh të taksave, të përmirësojë mbulimin e sigurimeve shoqërore dhe pagesat e transfertave më të synuara për të kapërcyer në mënyrë efektive boshllëqet e të ardhurave urbane-rurale, të përmirësojë programin e përgjithshëm të mirëqenies sociale të vendit dhe të rrisë ndjeshëm të ardhurat e familjeve me të ardhura të ulëta. ”, tha Wang.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Prosperiteti i Kinës, me 1.4 miliardë konsumatorët e saj, ndikon në fatet e bizneseve vendase dhe të huaja dhe në perspektivat e rritjes ekonomike globale. Kërkesa e vendit ka shërbyer si një shtytës thelbësor i rritjes globale në dekadat e fundit dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë në vitet në vijim, thanë ekspertët.

 

Gjatë dekadës së ardhshme, Kina mund të shtojë më shumë konsum se çdo vend tjetër dhe pritet të gjenerojë më shumë se një të katërtën e rritjes totale të konsumit global, sipas projeksionit nga firma konsulente globale e menaxhimit McKinsey& Company.

 

Deri në vitin 2035, popullsia e grupit me të ardhura mesatare të Kinës ka të ngjarë të kalojë 700 milionë, nga madhësia aktuale prej rreth 400 milionë, e cila do të sigurojë një bazë të fortë për rritjen e konsiderueshme të tregut të konsumit kinez, sipas një raporti nga Qendra e Kërkimit të Zhvillimit tëKëshillit të Shtetit.

 

Banka amerikane e investimeve Morgan Stanley ka parashikuar në një raport se konsumi privat i Kinës ka të ngjarë të arrijë rreth 12.7 trilion dollarë deri në vitin 2030, duke e bërë vendin një fuqi globale të konsumit dhe që përputhet me madhësinë e tregut aktual amerikan.

 

Zgjerimi i mëtejshëm i tregut të konsumit të Kinës do të ndihmojë në promovimin e integrimit më të madh të vendit me tregjet globale dhe do të sjellë ndryshime në tregtinë ndërkombëtare pasi kërkesa e përmirësuar e konsumatorëve kinezë do të nënkuptojë më shumë importe, thanë ekspertët.

 

Ndërkohë, lulëzimi i konsumit privat në Kinë do të nxisë gjithashtu ndryshime në zinxhirët e furnizimit global, pasi do të ketë një nxitje më të madhe për kompanitë e huaja që të zhvendosin operacionet e tyre të prodhimit dhe prodhimit në Kinë për të qenë më afër konsumatorëve që janë në ballë të adoptimit të teknologjisë. Ndryshimet demografike dhe sjelljet e reja të blerjeve, thanë ata.

 

Josie Zhang, presidente e markës luksoze britanike Burberry në Kinë, tha se tregu i konsumit në rritje i Kinës është një nga tregjet më të rëndësishme në botë dhe mbetet shumë dinamik. Hapja e nivelit të lartë të vendit vazhdon t'i ofrojë botës një shans për të ndarë potencialin dhe mundësitë e tregut kinez dhe do të luajë një rol domethënës në nxitjen e rimëkëmbjes dhe rritjes së ekonomisë botërore.

 

"Ata (konsumatorët kinezë) janë dixhitalisht të zgjuar dhe më të vetëdijshëm se kurrë më parë. Ata gjithashtu po i drejtohen gjithnjë e më shumë produkteve inovative dhe përvojave të rëndësishme kulturore. Të gjitha këto sjellin mundësi zhvillimi dhe rritjeje për industrinë," tha Zhang.