Fermat e luleve mundësojnë vitalizimin rural
2023-05-04 11:22:54

foto nga

Vullnetare dhe fshatare mblodhën lulet e trëndafillit në një plantacion të fshatit Wulitun të kontesë Huangping në provincën Guizhou të Kinës Jugperëndimore / foto nga

Provinca Guizhou e Kinës jugperëndimore nuk është e njohur për plantacionet tradicionale të luleve. Megjithatë, klima e përshtatshme dhe toka pjellore, së bashku me hapësirën e pamasë për inovacione bujqësore, po ndezin instinktet e biznesit të njerëzve dhe po i tërheqin ata të fillojnë biznese me lule.

Për shembull, Annie Leung, me prejardhje nga Rajoni i Posaçëm Administrativ i Hong Kongut, viziton kontenë Hezhang  në Bijie, Guizhou, për të mbledhur lule që të shtojë shitjet përmes startup-it të saj në Hong Kong.

Gjatë një udhëtimi në kontenë Hezhang me nënën e saj në vitin 2017, Leung u mahnit nga lulet e purpurta në të gjithë malin dhe vendosi të hapte një biznes me lule atje. Lart në malin Wumeng, në një lartësi mbi 2000 metra, Leung krijoi ferma lulesh.

foto nga CFP

Lulet e purpurta të prasit në kontenë Hezhang në provincën Guizhou të Kinës Jugperëndimore / foto nga CFP

Brenda tre viteve, ajo ndërtoi 517 serra dhe 400 baza për kultivimin e luleve. Ajo kishte mbi 30 varietete krizantemash, por edhe prezantoi bimë të huaja si livando Hokkaido dhe lule qershie.

Aktualisht, ajo ka një shumëllojshmëri të gjerë lulesh me vlerë të lartë, të mbjella në bazë, duke përfshirë mbi 5 milionë lule qershie dhe mbi 200.000 lulebore. Por, nga këndvështrimi i tregut, kërkesa është aq e lartë sa produktet me lule nga Hezhang janë gjithmonë në mungesë.

Përmes kërkimit dhe zhvillimit të pavarur, Leung dhe ekipi i saj zhvilluan një sërë produktesh, duke përfshirë aromaterapinë e automobilave, aromaterapinë shtëpiake dhe freskuesit e ajrit. Ekipi po përpiqet të zgjerojë portofolin e produkteve të tij.

Bazat e plantacioneve të luleve punësojnë ose përfshijnë mbi 2400 fermerë, duke gjeneruar të ardhura kolektive prej 12 milionë juanë për 796 familje të varfra në Hezhang.

Leung krijoi gjithashtu një program rinor Guangdong-Hong Kong-Makao për të ndihmuar bazën e sipërmarrjes Guizhou, duke krijuar mundësi punësimi ose praktike për të rinjtë nga Zona e Madhe e Gjirit Guangdong-Hong Kong-Makao.

“Dua të shërbej si një urë lidhëse që ata të njohin më mirë dhe të kontribuojnë për vendin tonë”, tha ajo.

Edhe bizneset mikro, apo industritë familjare, po marrin hov në kultivimin e luleve lokale dhe sektorin e përpunimit të lidhur me to, të cilat po ndihmojnë në rritjen e të ardhurave të fermerëve të fshatit.

foto nga

Panorama në kontenë Hezhang në provincën Guizhou të Kinës Jugperëndimore / foto nga CFP

Fshati Wulidun, që ndodhet në një lartësi mbi 1000 metra në qarkun Huangping në Guizhou, ka një klimë të freskët, tokë të lirshme dhe rreze të të mjaftueshme dielli, të cilat e bëjnë vendin të përshtatshëm për zhvillimin e florikulturës dhe hortikulturës. Trëndafilat e mbjellë këtu kanë një aromë të shkëlqyer.

Yang Zaiying, një fshatar në fshatin Wulidun, tha se gjatë periudhës së lulëzimit të trëndafilave, ngjiten në male për të mbledhur trëndafila dhe mund të fitojnë rreth 120 juanë (17.3 dollarë) për person në ditë.

Wu Zhigang, sekretari i Partisë në Wulidun, deklaroi se mbledhja e trëndafilit përfshin dy detyra: mbledhjen e sythave të trëndafilit, të cilat përdoren për të bërë çaj nga lulet e trëndafilit dhe mbledhjen e petaleve të luleve, të cilat përdoren për të bërë lëng trëndafili.

“Trëndafilat këtu lulëzojnë në maj. Çdo ditë, më shumë se 30 fermerë mbledhin trëndafila. Trëndafilat e mbledhur përdoren për të bërë produkte të ndryshme, të cilat gëzojnë popullaritet të madh në mesin e konsumatorëve”,- tha Wu.

Ai theksoi se në Wulidun ka mbi 380 familje, anëtarët e rritur të të cilave, gjithsej 1600 fermerë, dhe plantacionet e trëndafilave sigurojnë jetesën për gati 1200 fermerë.

Liao Qiwen, përgjegjës për një kooperativë bujqësore në Wulidun, tha se kooperativa bujqësore në fshatin e tij mbledh mbi 30 kilogramë trëndafila çdo vit.

Në vitin 2020, kooperativa bujqësore mori një divident prej 74.800 juanë. Të ardhurat vjetore të fshatit për frymë arritën në 9880 juanë. Në të kaluarën, shifra ishte 4800 juanë. Standardet e jetesës së njerëzve janë përmirësuar shumë.

Në të kaluarën, kur Wulidun nuk kishte një industri kyçe, fshati ishte i varfër. Në vitin 2017, fshati filloi të provonte mbjelljen e trëndafilave. Kreu i fshatit ftoi botanistët që të japin udhëzime. Më vonë, ata zbuluan se toka dhe klima e Wulidun-it janë të përshtatshme për mbjelljen e trëndafilave. Grupi i parë prej 100 mu (6.67 hektarë) trëndafila u rrit mirë dhe pati një korrje të konsiderueshme. Më pas, fshatarët e rritën plantacionin në 400 mu për të fituar të ardhura më të larta.

foto nga CFP

Panorama në kontenë Hezhang në provincën Guizhou të Kinës Jugperëndimore / foto nga CFP

Liao tha se aktualisht, mbledhja e trëndafilit është e mirë. Gjatë festës së Ditës së Majit çdo vit, malet dhe fushat mbushen me aromë freskuese trëndafili. Fatkeqësisht, nuk mund të gjenden më shumë kanale shpërndarjeje, kështu që po mendohet të zhvillohet turizmi, në formën e turneve të vlerësimit të luleve.

“Në të njëjtën kohë, qeveria vendore po kërkon aktivisht për tregtarë për të kryer kërkime në terren ose për të zgjeruar kanalet e shitjeve përmes platformave online”,- tha ai, duke theksuar se kohët e fundit, ata gjetën një shitës me pakicë i cili është i gatshëm të marrë pjesë në sipërmarrje të përbashkëta për të zgjeruar shkallën e mbjelljes me 1000 mu.

Wulidun ka zhvilluar gjithashtu produkte të lidhura me trëndafilin. Për të siguruar cilësinë natyrale të trëndafilave, baza kontrollon rreptësisht çdo proces prodhimi, duke përfshirë mbjelljen, mbledhjen dhe prodhimin e trëndafilave, si dhe ndalon përdorimin e pesticideve, plehrave, herbicideve dhe materialeve të tjera të dëmshme.

Për të përmirësuar cilësinë e çajit të trëndafilit dhe hidrolatit të trëndafilit, fermerët i mbledhin para agimit dhe shumë përpara se trëndafilat të lulëzojnë plotësisht, pasi lulet kanë vlerën më të lartë ushqyese rreth asaj kohe dhe nxjerrin aromën e tyre më të mirë. Nëse humbasin kohën e mbledhjes, cilësia e trëndafilave nuk do të ajo e pretenduara.

“Wulidun do të vazhdojë të zgjerojë shkallën e plantacioneve të tij me trëndafila dhe gjithashtu të eksplorojë një format biznesi që mund të kombinojë plantacionet e trëndafilave dhe turizmin në mënyra më të reja”,- tha Liao.

Wu Tao, sekretari i Partisë dhe nënkryetari i Federatës së Sindikatave të qarkut Huangping, tha se duhen kapur mundësinë e biznesit dhe të përfitohet nga atmosfera e mirë që krijojnë trëndafilat, për të zgjeruar më tej shkallën e plantacioneve të trëndafilave dhe për të prezantuar më shumë llojshmëri.