“Pickleball” ndihmon sipërmarrësin kinez të ngrejë aktivitetin
2023-05-03 10:55:41

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Gong Minchong, nga Qingyuan, provinca Guangdong, është themeluesi i “Niupipo”, një prodhues i produkteve me fibra karboni, dhe një sport i modës, me rritje të shpejtë - pickleball - e ka ndihmuar sipërmarrësin të arrijë sukses komercial në vetëm gjysmë dekade.

“Pickleball” e ka origjinën në Shtetet e Bashkuara në fund të viteve 1960. Ai kombinon elemente të pingpongut, badmintonit dhe tenisit, dhe zakonisht luhet në fusha të jashtme.

Duke përdorur një top në madhësi me një top tenisi dhe një rrjetë të vendosur në një lartësi më të ulët se një rrjetë tenisi, loja zakonisht luhet në format dyshe (me ekipe me dy lojtarë). Rregullat e pickleball-it janë relativisht të thjeshta, ku lojtarët përdorin raketa për të goditur topin mbi rrjetë, duke synuar goditjet e tyre për të parandaluar kundërshtarët që të kthejnë gjuajtjen.

Duke ecur në gjurmët e popullaritetit në rritje të sportit në SHBA, markës dikur pak të njohur nga Dongguan, në provincën Guangdong, iu deshën pesë vjet për t'u bërë një nga markat më të mira në platformën “Amazon”. Kohët e fundit, kompania kapërceu shumë gjigantë sportivë të njohur, si “Fila” e “Franklin Sports”, për sa i përket vëllimit të shitjeve në “Amazon”.

Vitin e kaluar, me gjithë sfidat e Covid-19, “Niupipo” raportoi të ardhura prej 120 milionë juanë (17.4 milionë dollarë), nga të cilat 80 për qind erdhën nga shitja e pajisjeve sportive jashtë shtetit. Gong tha se kompania tani synon 180 milionë juanë të ardhura këtë vit me një marzh fitimi prej rreth 20 deri në 30 për qind.

“Suksesi i Niupipo-s në tregjet jashtë shtetit i tejkaloi plotësisht pritjet e mia. Unë isha i vetëdijshëm për potencialin e tregut pas kryerjes së kërkimeve mbi maninë e këtij sporti në SHBA, por nuk prisja që rezultati të ishte kaq i shpejtë dhe i madh”,- tha Gong.

Me më shumë biznese nga Malajzia dhe India që e kontaktojnë atë për bashkëpunim këtë vit, Gong tha se ka një nevojë të madhe për produkte kineze me kosto efektive dhe me cilësi të lartë. Sipas tij, kërkesa e brendshme për pajisje sportive do të bëhet më e madhe pas optimizmit të masave ndaj Covid-19.

Vitet e fundit, pickleball ka përjetuar rritje të shpejtë në mbarë botën, duke tërhequr lojtarë të të gjitha moshave dhe niveleve falë natyrës së tij të lehtë për t'u mësuar. Sipas ofruesit të kërkimit të tregut “Fact”, vlera e tregut global të pajisjeve të pickleball-it u vlerësua në 65.64 miliardë dollarë vitin e kaluar dhe pritet të rritet me një normë vjetore të përbërë prej 9 për qind për të arritur në 155.4 miliardë dollarë deri në vitin 2033.

“I lehtë për t'u mësuar, i shpejtë për t'u kuptuar dhe i mirë për t'u socializuar, pickleball-i preferohet gjithnjë e më shumë nga një gamë e gjerë njerëzish. Ka gjithashtu një numër në rritje të turneve që tërheqin lojtarët të vazhdojnë të praktikojnë dhe të fitojnë, dhe më shumë lojtarë po kërkojnë kërkesa më të larta për aksesorë me cilësi të mirë”, tha Gong.

Sporti është prezantuar në Kinë përmes kanaleve të ndryshme, duke përfshirë garat ndërkombëtare, ekspozitat dhe përpjekjet nga adhuruesit. Vitet e fundit, ai ka fituar vëmendje dhe interes nga individë, klube sportive dhe organizata në Kinë, të cilët e konsiderojnë një mënyrë të këndshme për të qëndruar aktiv dhe social. Përpara se të hynte në tregun e pajisjeve të këtij sporti, biznesi kryesor i “Niupipo” ishte prodhimi i komponentëve të fibrave të karbonit. Gong ngriti një fabrikë në 2016, pasi dha dorëheqjen nga puna e tij si teknik.

“Në atë kohë, industria e prodhimit të komponentëve të fibrave të karbonit kishte konkurrencë të fortë dhe fabrika jonë u përball me presionin e çmimeve më të ulëta nga konkurrentët. Një mik më pas na kërkoi të prodhonim aksesorë për pickleball-in, të cilat gjithashtu janë bërë nga fibra karboni. Pas kryerjes së hulumtimit, gjeta se kishte një treg të madh të pashfrytëzuar me mundësi të mëdha rritjeje biznesi, kështu që mora vendimin të ndryshoja biznesin kryesor në prodhimin e raketave me fibër karboni”,- tha Gong.

“Ne punuam si prodhues pajisjesh origjinale për rreth një vit, duke shitur raketa dhe produkte gjysmë të gatshme për kompani të tjera. Ndërsa pickleball-i fitoi popullaritet, kërkesa për veshje dhe pajisje sportive të lidhura me të vazhdoi të rritet. Klientët tanë bënë shumë më shumë se ne duke shfrytëzuar tregun në rritje. Vendosa të ndërtoj markën time për më shumë fitim”,- tha Gong.

Ai vendosi të përdorte “Niupipo” si emër të markës, sepse mendoi se tingëllon si “super cool” në kinezisht. Ai zgjodhi “Amazon” dhe platformën e saj të shitjeve globale, por shpejt u përball me një sfidë të madhe që thuajse ia prishi biznesin.

Në vitin 2018, dyqani online i Gong u ndal nga “Amazon” për rreth tre muaj për shkak të mosmarrëveshjeve të biznesit me një koleg jashtë shtetit, gjë që çoi në një padi.

“Të gjitha të ardhurat tona u ngrinë në llogarinë “Amazon”. Produktet tona mbaheshin gjithashtu në një magazinë “Amazon” jashtë shtetit dhe ne nuk kishim asnjë mënyrë për t'i transportuar mallrat në Kinë për t'ua shitur të tjerëve. Biznesi im u ndal plotësisht”,- tha Gong.

“Me mbështetjen nga familja dhe miqtë e mi, i derdha të gjitha kursimet dhe kreditë e mia nga banka në biznes, i cili arriti në 5 milionë juanë. Duke e ditur se po të mbyllja dyqanin “Amazon” do të humbisja gjithçka, vazhdova me padinë pavarësisht vështirësive të mëdha dhe shpenzimeve të mëdha që përfshinte. Përveç kësaj, isha i bindur se mund ta fitoja gjyqin”,- tha Gong.

Gong e fitoi gjyqin dhe rihapi dyqanin në “Amazon”. Në vitin 2018 – vitin e parë që Gong filloi biznesin – ai fitoi mbi 10 milionë juanë pavarësisht ndërprerjes tremujore të biznesit, me një marzh fitimi prej rreth 15 për qind. Kjo i dha atij edhe më shumë besim për të rritur investimet në biznes me fokus në lançimin e produkteve me kosto efektive dhe inovative.

“Strategjia jonë e biznesit fokusohet në synimin e tregut masiv, duke ofruar produkte profesionale me çmime relativisht të ulëta. Ndryshe nga prodhuesit vendas që konkurrojnë vetëm në çmim, ne bëjmë më shumë përpjekje për të siguruar cilësinë e produktit dhe garantimin që produktet tona të kenë performancë më të lartë me çmime të ngjashme. Krahasuar me markat e njohura, ne ofrojmë produkte me performancë të ngjashme, por me çmime shumë më të ulëta”,- tha Gong.

Ndërsa popullariteti i sportit vazhdon të rritet, tregu i brendshëm në Kinë gjithashtu ka filluar të fitojë vrull. Gong tha se në dy vitet e fundit, shumë shoqata dhe klube iu drejtuan atij për bashkëpunim.

“Sporti gradualisht po fiton popullaritet në mesin e konsumatorëve kinezë. Shumë organizata sportive vendase kanë filluar ta njohin pickleball-in si një lojë rekreative dhe profesionale dhe e përfshijnë atë në disa turne, programe dhe evente.

Përveç kësaj, pajisjet e pickleball-it, të tilla si raketa dhe topa, po bëhen më të disponueshme në Kinë përmes kanaleve të shitjes me pakicë në internet dhe në dyqane”, tha An Fuxiu, themeluesi i “Sportbank”, një institut kërkimi i industrisë sportive me bazë në Pekin.

Popullariteti në rritje i sportit mund të shihet nga diskutimet e nxehta në platformat e mediave sociale. Që nga fillimi i prillit, kishte mbi 2000 postime të rëndësishme për pickleball-in në platformën e ndarjes së stilit të jetesës “Xiaohongshu”. Në platformën e videove të shkurtra “Douyin”,videot me hashtagun “pickleball” ishin në rreth 6.4 milionë.

An tha se vitet e fundit qeveria ka publikuar gjithashtu dokumente të shumta për të promovuar zhvillimin e sporteve në natyrë, gjë që ndihmon në krijimin e një mjedisi të mirë biznesi dhe u ofron kompanive përkatëse mundësi të mira për të gjeneruar pikë të reja rritjeje.

“Tregu i brendshëm po rritet dhe tani kontribuon rreth 20 për qind të të ardhurave totale të “Niupipo”. Parashikohet që të ardhurat vjetore të jenë rreth 180 milionë juanë, duke kombinuar tregjet nga brenda dhe jashtë vendit”,- tha Gong.

Fokusi i punës së Gong për tre deri në pesë vitet e ardhshme do të jetë në përparimet në teknologjinë e produkteve për t'u kujdesur për demografi dhe skenarë të ndryshëm. Ai gjithashtu ka në plan të zgjerojë biznesin e tij me produktet aksesore të disiplinave sportive.