Sportet në modë po bëhen prirjet e reja dhe po lulëzon biznesi i pajisjeve sportive
2023-05-03 10:51:09

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Tregu kinez i sporteve shihet nga ekspertët si një hapësirë me zhvillim të shpejtë, veçanërisht pasi vendi optimizoi masat e kontrollit të Covid-19, me një mori lojërash në zhvillim që po fitojnë tërheqje dhe ato të krijuara që gjejnë adhurues të rinj. Ky peizazh gjithnjë në ndryshim paraqet mundësi emocionuese për investitorët dhe entuziastët. Një nga sportet që po fiton vrull është disku fluturues, i njohur me emrin e markës së produktit, “Frisbee”. Ky është një sport ekipor me energji të lartë dhe bashkëpunues që ndërthur elemente të garave të ndryshme konkurruese si futbolli dhe basketbolli.

“Loja zakonisht luhet nga dy ekipe. Duke bashkëpunuar me shokët e skuadrës, lojtarët që kapin diskun fluturues në zonat e caktuara mund të shënojnë për ekipin e tyre”,- tha një tifoze 22-vjeçare, Yolanda Li.

Li ka një vit që merret me këtë sport. Filloi kur ajo takoi një grup fansash të disqeve fluturuese në komunitetin e saj rezidencial në Pekin. “Ajo është bërë një lojë popullore në komunitetin tonë dhe pëlqehet nga shumë njerëz. Tashmë është një lojë tepër e përhapur”,- tha ajo, duke shtuar se është në të vërtetë e përshtatshme për konkurrencë të përbashkët.

Duke pasur avantazhe, si pak kufizime për vendet e lojërave dhe rregulla të kuptueshme lehtë, sporti ka shkaktuar një mani që është përhapur me shpejtësi në qytetet në mbarë vendin.

Sipas “Yikun Sports Co Ltd”, një prodhues kryesor i disqeve fluturuese në Ningbo, në provincën Zhejiang, shitjet e pajisjeve sportive në vitin 2022 u rritën me 450.77 për qind në baza vjetore, duke reflektuar popullaritetin në rritje të aktivitetit në vend.

Duke parë mundësitë e sjella nga sportet e reja drithëruese, platformat sociale në mbarë vendin kanë ndërmarrë hapa aktivë për të shfrytëzuar tregun. “Xiaohongshu”, një platformë sociale për ndarjen e opinioneve të stilit të jetesës në Kinë, krijoi lidhje me administratën sportive të vendit dhe nisi vjet Ligën Kombëtare “Ultimate Frisbee”.

Sipas planit të ngjarjeve të publikuar nga administrata në faqen e saj të internetit, liga e re do të presë një kompeticion kombëtar këtë muaj, por qyteti pritës nuk është caktuar ende. Përveç disqeve fluturuese, skejtbordi si një argëtim i ri është shfaqur si një hobi i preferuar në mesin e entuziastëve të sportit kinez, veçanërisht në mesin e Gjeneratës Z, ata të lindur në mesin dhe fundin e viteve 1990 dhe në vitet 2000.

Në parqet dhe sheshet anembanë Kinës, shihen të rinj duke balancuar skejtbordin dhe duke lëvizur trupat sikur bëjnë sërf në valë. Sipas Jing Daily, një grumbullues i informacionit të biznesit në internet, gjatë dy viteve të fundit, më shumë se 6 milionë njerëz në mbarë vendin janë marrë me skejtbord.

Kërkimet e “Xiaohongshu” për sërfin në tokë zbuluan një rritje të konsiderueshme në gjysmën e parë të vitit 2022, me numrin që u rrit me 232 për qind në baza vjetore. Numri shënoi një nivel të lartë mahnitës në maj, me një rritje prej 460 për qind në baza vjetore.

“Të nxitur nga marketingu intensiv komercial, promovimi i të famshmëve dhe reklamimi në internet për sporte në modë, është e lehtë për shumë njerëz, veçanërisht për brezin e ri, të ndjekin shembullin”,- tha Bai Yufei, profesor biznesi në Universitetin e Sporteve të Pekinit.

Fjalët e profesorit pasqyrohen mirë nga tërheqja aktuale e të rinjve ndaj llojeve të tilla të aktiviteteve sportive jotradicionale.

“Duke bërë foto dhe video ndërsa angazhohem në sporte në modë, unë mund të krijoj një imazh të veçantë në mediet sociale. Ndonjëherë edhe para se të bëj “skateboard”, përdoruesit e rrjetit nxitojnë në faqen time të transmetimit të drejtpërdrejtë për të më parë të vesh pajisjet dhe të bëjnë pyetje për pajisjet dhe çështje të tjera”, tha Ji Xiaoxue, një 26-vjeçare e pasionuar pas “skateboarding” në Zibo, në provincën Shandong.

Sipas ekspertëve, atribute të tilla në modës, megjithatë, nënkuptojnë gjithashtu se disa pjesëmarrës mund mos ta ruajnë zellin e tyre për disa sporte gjatë një periudhe të konsiderueshme, pasi motivimet sociale në fakt mund të zëvendësohen lehtësisht nga ndërmarrje të tjera sportive të modës.

“Është e nevojshme të bëhet një punë e mirë në aspektin e mbështetjes dhe udhëzimit, të përdoren plotësisht mjetet e ndryshme dhe të ofrohet mbështetje profesionale për institucionet përkatëse për të siguruar zhvillim të shëndetshëm të sporteve të ndryshme dhe për të siguruar shërbime më të mira për të ruajtur popullaritet dhe entuziazëm afatgjatë midis praktikuesve”,- tha Bai. Përveç kësaj, sipas analistëve, qeveria duhet të forcojë mbikëqyrjen mbi institucionet dhe klubet e trajnimit për sa i përket operacioneve dhe kualifikimeve të stërvitjes, për të shmangur dëmtimin e integritetit të sektorit.