Aktiviteti i fabrikave regjistroi kërkesë të dobët në prill
2023-05-03 10:42:52

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Aktiviteti i fabrikave në Kinë u tkurr papritur për herë të parë në katër muaj në prill, duke treguar se themeli i rimëkëmbjes pas pandemisë së vendit nuk është ende i fortë dhe duke nënvizuar nevojën për mbështetje më të madhe politike për të rritur kërkesën e brendshme, thanë analistët. Pavarësisht nga erërat e kundërta dhe sfidat, ata thanë se ekonomia e Kinës po stabilizohet dhe po rritet në mënyrë të qëndrueshme mes rikthimit të fortë të shërbimeve personale dhe vendi do të vazhdojë të dëshmojë një rimëkëmbje të drejtuar nga konsumatorët në tremujorin e dytë të këtij viti me rritje të përshpejtuar të PBB-së.

Një takim i Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës theksoi se aktualisht çelësi që ekonomia të rimëkëmbet dhe të rritet në mënyrë të qëndrueshme mbështetet në rimëkëmbjen dhe zgjerimin e kërkesës. Indeksi zyrtar i menaxherëve të blerjeve (PMI) për sektorin e prodhimit të Kinës qëndroi në 49.2 në prill, nga 51.9 në mars, treguan të dhënat nga Zyra Kombëtare e Statistikave, nën shenjën prej 50 pikësh që ndan rritjen nga tkurrja.

Rënia e këtij muaji e indeksit të prodhimit vjen mes kërkesës së pamjaftueshme të tregut dhe bazës së lartë të krahasimit në tremujorin e parë për shkak të një rikuperimi të shpejtë në sektorin e prodhimit, tha Zhao Qinghe, statisticien i lartë i Zyrës së Statistikave, duke shtuar se nënindekset për prodhimin dhe porositë e reja arritën në 50.2 dhe 48.8 në prill, të dyja në rënie nga muaji i kaluar.

Të dhënat e Statistikave treguan se leximi për pritjet e prodhuesve për prodhimin e ardhshëm dhe operacionet e biznesit arriti në 54.7 në prill, duke shprehur besimin në një rimëkëmbje pas pandemisë.

Zhou Maohua, analist në “China Everbright Bank”, tha se sektori i prodhimit mbetet nën presion për shkak të ngadalësimit të kërkesës brenda dhe jashtë vendit dhe sektori mund të vazhdojë të përballet me sfida nga një perspektivë e turbullt globale.

Ai paralajmëroi se disa ndërmarrje prodhuese ende përballen me presione dhe sfida nga kërkesa e pamjaftueshme, kostot e larta të inputeve dhe vështirësitë financiare, duke theksuar se duhet bërë më shumë përpjekje për të nxitur më tej konsumin, për të zgjeruar kërkesën e brendshme si dhe për të marrë masa të synuara për të lehtësuar presionet dhe për të rritur mbështetjen për ndërmarrjeve.

Pavarësisht se po përballet me presione, analistët thanë se ekonomia e Kinës është në rrugën e duhur për një rikuperim të qëndrueshëm mes rikthimit të shërbimeve dhe konsumit personal. Të dhënat e Statistikave treguan se aktiviteti joprodhues u zgjerua për të katërtin muaj radhazi në prill. Indeksi joprodhues i Kinës arriti në 56.4 në prill, me indeksin e shërbimeve dhe të ndërtimit që qëndrojnë respektivisht në 55.1 dhe 63.9.

PMI-ja zyrtare e përbërë e vendit, e cila përfshin aktivitete prodhuese dhe joprodhuese, arriti në 54.4 krahasuar me 57 në mars.

Duke parë tremujorin e dytë të këtij viti, Zhou tha se sektori joprodhues i Kinës do të vazhdojë të rimëkëmbet dhe të performojë më mirë se sektori i prodhimit, i nxitur kryesisht nga rimëkëmbja e fortë e kërkesës së ndrydhur në fusha si lëvizshmëria, hoteleria dhe turizmi, zbatimi i projekteve kyçe të infrastrukturës dhe rimëkëmbjes së qëndrueshme të sektorit të pronave.

Ndërkohë, Zhou tha se sektori i prodhimit do të stabilizohet gradualisht dhe do të rimëkëmbet në tremujorin e dytë, duke pasur parasysh rimëkëmbjen e qëndrueshme të konsumit dhe pasurive të paluajtshme, mbështetjen e fortë të politikave dhe optimizmin e fortë midis prodhuesve.

Kryesisht për shkak të rritjes së PBB-së së Kinës më të lartë se sa pritej në tremujorin e parë, fuqisë së vazhdueshme të konsumit të shërbimeve vendase dhe surprizave të saj pozitive në eksporte, “Nomura” së fundi ngriti parashikimin e saj të rritjes vjetore të PBB-së për Kinën gjatë këtij viti në 5.9 për qind nga 5.3. për qind në baza vjetore, shumë mbi objektivin e paracaktuar të rritjes së PBB-së vjetore të vendit prej rreth 5 për qind.

Lu Ting, kryeekonomisti i Kinës në “Nomura”, tha se ekipi i tij parashikoi që rritja e PBB-së së Kinës në baza vjetore të rritet më tej në 8.4 për qind në tremujorin e dytë në një bazë të ulët vitin e kaluar pas rritjes prej 4.5 për qind në tremujorin e parë.

‘Në vijim, ne presim që rritja në sektorin e shërbimeve personale të mbetet e fuqishme me kërkesën e ndrydhur dhe një bazë të ulët krahasimi”,- tha Lu, duke shtuar se festa e Ditës së Majit është festa e parë shumëditore që nga janari që është ka të ngjarë të japë një nxitje për sektorin e shërbimeve personale.

Duke pasur parasysh rimëkëmbjen e fuqishme të konsumit të Kinës, rimëkëmbjen e qëndrueshme të investimeve dhe stabilizimin gradualisht të sektorit të pronave, Ye Yindan, një studiues në Institutin Kërkimor të Bankës së Kinës, vlerësoi se ekonomia e Kinës ka të ngjarë të zgjerohet rreth 7.6 për qind në tremujorin e dytë, me rritjen vjetore të PBB-së rreth 6% gjatë këtij viti.