Ekonomia digjitale e Kinës një motor i ri i rritjes për të nxitur modernizimin
2023-05-01 10:32:16

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Ekonomia digjitale e Kinës, e renditur e dyta në botë për shumë vite, ka parë rritje të fuqishme dhe është bërë një motor i madh rritjeje për vendin që ecën drejt modernizimit. Shkalla e ekonomisë digjitale të Kinës arriti në 50.2 trilion juanë (7.25 trilionë dollarë) në vitin 2022, që përbën 41.5 për qind të PBB-së, thuhet në një raport mbi zhvillimin e Kinës digjitale të publikuar të enjten.

Raporti u lëshua nga Administrata e Hapësirës Kibernetike të Kinës në Samitin e 6-të të Kinës Digjitale, i cili u hap të enjten në qytetin Fuzhou në provincën Fujian të Kinës Lindore.

Me temën "Përshpejtimi i ndërtimit të Kinës digjitale për të promovuar modernizimin kinez", samiti dyditor fokusohet në shfaqjen e arritjeve më të fundit të nismës së Kinës Digjitale dhe në shkëmbimin e përvojave në zhvillimin digjital.

Pjesëmarrësit kanë mundësinë të dëshmojnë përparim të jashtëzakonshëm në fusha të tilla si infrastruktura digjitale, ekonomia digjitale dhe shoqëria digjitale në një ekspozitë kushtuar zhvillimit dixhital. Një ekspozitë e produkteve digjitale, një konkurs i inovacionit digjital dhe një sërë forumesh janë vendosur gjithashtu të mbahen gjatë ngjarjes.

Ndërtesa e Kinës Digjitale ofron teknologji informative dhe burime për të nxitur modernizimin, promovimin e zhvillimit me cilësi të lartë dhe do të bëhet një motor i rëndësishëm për modernizimin kinez në epokën digjitale, tha Wang Qinmin, kreu i panelit kombëtar të ekspertëve për çështjet e qeverisjes elektronike. në ceremoninë e hapjes së samitit.

Si një pjesë e rëndësishme e Samitit të Kinës Digjitale, Ekspozita e Arritjeve Digjitale u hap për publikun në të njëjtën kohë në Fuzhou. Kjo është hera e gjashtë radhazi që kompania kineze e internetit Meitu merr pjesë në ekspozitë. Ai prezantoi në ekspozitë një seri produktesh inovative me përmbajtje të gjeneruar nga innteligjenca artificiale AI (AIGC) si "pikturë me AI", "Figura me shkop AI" dhe "Animacion AI".

Si një paradigmë e re teknologjike, AIGC ka sjellë ndriçim të ri dhe hapësirë më të gjerë krijuese në industrinë digjitale të imazhit.

Wu Xinhong, themelues dhe president i kompanisë Meitu, tha se kompania po bën vazhdimisht përpjekje për të përmirësuar aftësinë e saj të shërbimit industrial përmes modalitetit "AIGC +" dhe do të ofrojë mjete kreative dhe efikase për praktikuesit që angazhohen në dizajnin e animacionit, prodhimin e lojërave dhe dizajn këpucësh dhe veshjesh. Sipas të dhënave publike, shkalla e depërtimit të pikturës së inteligjencës artificiale AI në fushën e gjenerimit të përmbajtjes së imazhit do të arrijë 10 deri në 30 për qind në pesë vitet e ardhshme, dhe shkalla e tregut do të kalojë 60 miliardë juanë.

Integrimi i thellë i ekonomisë digjitale dhe ekonomisë reale do të mundësojë transformimin dhe përmirësimin e industrive tradicionale, do të krijojë industri të reja dhe forma dhe modele të reja biznesi dhe do të bëhet një motor i ri për forcimin e zhvillimit ekonomik, tha Li Peigong, profesor me Universitetin e Kontabilitetit dhe Financës Shanghai Lixin.

Makinë inteligjente prerëse, makineri moderne shabllonesh dhe robot për këputje Xin Hee Co Ltd, e vendosur në qytetin Xiamen të Kinës dhe e përfshirë në tregun e veshjeve të nivelit të lartë për femra, përqafon në mënyrë aktive digjitalizimin dhe promovon aplikimin digjital dhe reformën e informacionit.

Në vitin 2020, kompania ndërtoi një fabrikë inteligjente në Xiamen. Duke krijuar një sistem të mbledhjes dhe analizës së informacionit dhe të dhënave, kompania mund të integrojë, analizojë dhe ruajë të dhënat e terminalit dhe të tregut, reagimet për R&D dhe dizajnin, planifikimin e mallrave, prokurimin, prodhimin dhe lidhje të tjera.

Ye Daoren, menaxher i departamentit teknik të kompanisë, tha se për të përmbushur kërkesat e tregut të modës së shpejtë dhe të personalizuar, kompania prezantoi një shtrat të ri prerjeje inteligjente për porosi të vogla vitin e kaluar.

"Kreti inteligjent i prerjes përdor teknologjinë AR për të paraqitur informacionin e prerjes përmes projeksionit elektronik dhe ka funksionet e ndarjes së ngjyrave dhe ndarjes së kodit, shtrirjes së shiritave, pozicionimit dhe prerjes arbitrare, radhitjes automatike dhe përmirësimit të shpejtësisë. Krahasuar me prerjen manuale, mund të sigurojë saktësi , përmirëson shumë efikasitetin e prodhimit dhe kursen kartonin, i cili është më i gjelbër dhe më miqësor ndaj mjedisit," tha Ye Daoren.

Këto shifra dhe raste pasqyruan përpjekjet e vazhdueshme të Kinës për të promovuar digjitalizimin ekonomik. Kina do të përshpejtojë zhvillimin e ekonomisë digjitale dhe do ta integrojë më tej atë me ekonominë reale, sipas raportit të Kongresit të 20-të Kombëtar të Partisë Komuniste të Kinës.

Në pesë vitet e fundit, ekonomia digjitale është përmendur vazhdimisht në raportet vjetore të punës së qeverisë kineze. Gjatë "dy sesioneve" të këtij viti, vendi zbuloi një zhvillim të rëndësishëm që do të ngrejë një byro kombëtare të të dhënave.

Kina ka paraqitur gjithashtu një plan për paraqitjen e përgjithshme të zhvillimit dixhital të vendit në shkurt, duke u zotuar të bëjë përparim të rëndësishëm në ndërtimin e një Kine digjitale deri në vitin 2025, me ndërlidhje efektive në infrastrukturën digjitale, një ekonomi digjitale të përmirësuar ndjeshëm dhe përparime të mëdha arritur në inovacionin e teknologjisë digjitale.

Deri në vitin 2035, Kina do të jetë në ballë të zhvillimit digjital dhe progresi i saj digjital në fushat ekonomike, politike, kulturore, sociale dhe ekologjike do të jetë më i koordinuar dhe i mjaftueshëm, sipas planit.