Provat e reja sugjerojnë aktivitet të fundit të ujit në Mars
2023-04-28 18:50:09

Foto nga CMG

Shkencëtarët kanë identifikuar tipare poligonale me mineralet e hidratuara në Mars, duke ofruar prova të reja të aktivitetit të fundit të ujit në planetin e kuq, që hedh dritë mbi ciklin hidrologjik në klimën e tij aktuale të ftohtë dhe të thatë.

Një ekip kërkimor nga Universiteti i Gjeoshkencave i Kinës (Wuhan), duke studiuar imazhet në vend dhe të dhënat spektrale të marra nga roveri "Zhurong" i Kinës, ka identifikuar disa tipare poligonale me mineralet e hidratuara si gipsi në sipërfaqen e kreshtave tërthore eoliane në zonën e uljes së roverit në Utopia Planitia.

Studiuesit thanë se këto karakteristika poligonale "mund të lidhen me aktivitetin e fundit ujor dhe shkëmbimin e ujit atmosferë-sipërfaqe në Mars".

Studimi u publikua në revistën shkencore "Geophysical Research Letters" më 28 mars.