Kina synon hapje më të gjerë për të stabilizuar tregtinë e jashtme dhe investimet
2023-04-19 11:41:58

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina pritet të promovojë zhvillimin me cilësi të lartë të tregtisë së jashtme përmes zgjerimit të hapjes në nivel të lartë dhe forcimit të bashkëpunimit ndërkombëtar ekonomik dhe tregtar, për të kompensuar ndikimet nga sfidat e jashtme si çështjet gjeopolitike dhe dobësimi i kërkesës globale, thonë ekspertët.

 

Sipas tyre, ka një rëndësi tepër të madhe për ndërmarrjet e tregtisë së jashtme që të optimizojnë produktet e tyre, ndërkohë që qeveria pritet të stabilizojë pritjet e ndërmarrjeve duke krijuar një mjedis biznesi më të favorshëm.

 

Gao Lingyun, drejtor i divizionit të investimeve ndërkombëtare në Institutin e Ekonomisë dhe Politikës Botërore, i cili është pjesë e Akademisë Kineze të Shkencave Sociale, deklaroi se Kina i jep një rëndësi të madhe hapjes edhe më të gjerë për të ofruar lehtësim më të madh për tregtinë e jashtme dhe investimet.

 

Sipas tij, janë miratuar hapa të qëndrueshëm për të nxitur një klimë biznesi të klasit botëror, të orientuar nga tregu, drejtuar nga një kuadër ligjor i shëndoshë.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

“Ndërsa disa kompani kanë zhvendosur linjat e tyre të prodhimit jashtë Kinës, vendi duhet të konsolidojë më tej grupet e tij të industrisë me avantazhe më të forta biznesi të mbështetura nga një fuqi punëtore e aftë vendase dhe disponueshmëria e furnitorëve të fortë vendas në afërsi të njëri-tjetrit. Një avantazh i tillë konkurrues do të lejonte mos të imitohen ose të hiqen lehtësisht nga konkurrentët me kosto të ulët”, tha Gao.

 

Përveç kësaj, shtoi ia, një eksod nga prodhimi kinez udhëhiqet nga kompani të ndjeshme ndaj kostos, të cilat kërkojnë përpjekje të përkushtuara për të zhvilluar sektorin e prodhimit drejt produkteve më të larta, inteligjente dhe me vlerë të shtuar më të mirë.

 

Tang Yao, profesor i asociuar i ekonomisë së aplikuar në Shkollën e Menaxhimit Guanghua të Universitetit të Pekinit, tha se së bashku me një treg të madh vendas dhe një sistem të plotë industrial, rimëkëmbja e qëndrueshme ekonomike e Kinës ofron një bazë solide për vendin për të stabilizuar tregtinë e jashtme dhe investimet, veçanërisht pasi rritja në shumë ekonomi të mëdha po ngadalësohet.

 

Megjithatë, Tang theksoi se përballë konkurrencës së ashpër në tregjet globale, Kina duhet të koordinohet mirë në frontet ekonomike si politikat industriale, aksesi në treg, mbështetja financiare dhe pagesat ndërkufitare, për të ofruar një mjedis zhvillimi më të favorshëm për ndërmarrjet që të stabilizojnë tregtinë e jashtme dhe investimet.

 

“Ka kaluar koha kur qeveritë vendore mund të tërheqin sipërmarrje dhe investime vetëm me disa politika të favorshme ose nxitëse për investime. Në ditët e sotme, hapja institucionale dhe një mjedis politik i qëndrueshëm dhe i qëndrueshëm janë çelësi për të rritur besimin e ndërmarrjeve”,- shtoi ai.

 

Sipas Tang, ndërmarrjet duhet të mprehin aftësitë e tyre për të identifikuar politikat dhe kushtet ekonomike të mundësuara për të kapur mundësitë për të investuar në hallkat kryesore të zinxhirëve industrialë të Kinës për zhvillim më të mirë, pavarësisht sfidave dhe pasigurive.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Xu Hongcai, zëvendësdrejtor i Komitetit të Politikës Ekonomike të Shoqatës së Shkencave të Politikës Kineze, deklaroi se ndërmarrjet kineze të tregtisë së jashtme duhet të prodhojnë më shumë produkte me intensitet teknologjik, duke marrë parasysh që Kina eksporton mallra konsumi dhe produkte mekanike dhe elektrike, ndër të tjera në Europë dhe Shtetet e Bashkuara, ndërsa vendet e ASEAN-it mund të prodhojnë gjithashtu nevojat e përditshme për të përmbushur nevojat e tyre dhe mezi presin të importojnë më shumë produkte të teknologjisë së lartë.

 

Gao tha se megjithëse kostot e punës në Kinë janë rritur me siguri gjatë dekadave, kostot e përgjithshme të sektorit të prodhimit janë ende relativisht të ulëta kur krahasohen në mbarë globin, siç dëshmohet nga fuqia punëtore teknikisht e aftë, infrastruktura e mirë, ekosistemi i fortë i biznesit dhe energjia e lirë.

 

“Prodhuesit kinezë duhet të shfrytëzojnë dritaren e mundësisë për të ngjitur zinxhirin e vlerës dhe për t'u ofruar klientëve globalë produkte me vlerë të lartë të shtuar për të kompensuar kostot në rritje. Kostot institucionale duhet të ulen mbi një bazë të qëndrueshme për të tërhequr investime të huaja, pasi institucionet me cilësi të mirë shihet gjerësisht se reduktojnë rreziqet e investimeve dhe në këtë mënyrë reduktojnë kostot e të bërit biznes”,- theksoi Gao.

 

Sipas tij, masat e politikave specifike për ndërmarrjet duhet të formulohen veçanërisht për të ndihmuar në adresimin e shqetësimeve urgjente, të tilla si përdorimi i tokës dhe shërbimet komunale të kompanive kryesore në zinxhirin industrial. Ai thekson se prania e tyre e fortë në Kinë do të sigurojë një zinxhir të qëndrueshëm industrial në një masë të madhe.

 

Ekspertët thonë gjithashtu se potenciali i tregtisë së jashtme të rajoneve qendrore dhe perëndimore të Kinës duhet të shfrytëzohet.

Gjatë dy muajve të parë, importet dhe eksportet e provincës Hunan regjistruan një rritje prej 54.3 për qind dhe ato të provincës Jiangxi shënuan një rritje prej 46.8 në baza vjetore, bëhet e ditur nga të dhënat e Administratës së Përgjithshme të Doganave.

 

Provincat Guangdong, Zhejiang, Jiangsu Shandong dhe Shangai mbeten pesë rajonet kryesore për sa i përket vëllimit të eksportit në Kinë, megjithëse me një tkurrje në shkallë të ndryshme që varion nga 4.9 për qind në 10.4 për qind.