Nevojitet punë për vaksinat kundër COVID 19
2023-04-18 15:49:36

Ndërsa fundi i pandemisë COVID-19 shihet si jo shumë larg, ekspertët dhe zyrtarët thanë gjatë fundjavës se zhvillimi i vaksinave të reja dhe shumëvalente, monitorimi i niveleve të imunitetit në të gjithë popullatën dhe rritja e mbulimit përforcues midis grupeve vulnerabël mbeten detyra thelbësore. Shoqata Kineze e Mjekësisë Parandaluese dhe CDC e Kinës mbajti në fundjavë një Forum me temë “Vaksinat dhe Shëndetit Kombëtar 2023”.

Nevojitet punë për vaksinat kundër COVID 19

Megjithëse virusi është në rrugën e duhur për t'u bërë endemik, parandalimi do të jetë kyç për vitet në vijim. Ndërsa fundi i pandemisë COVID-19 shihet si jo shumë larg, ekspertët dhe zyrtarët thanë gjatë fundjavës se zhvillimi i vaksinave të reja dhe shumëvalente, monitorimi i niveleve të imunitetit në të gjithë popullatën dhe rritja e mbulimit përforcues midis grupeve vulnerabël mbeten detyra thelbësore.

Një qytetar merr një dozë të vaksinës COVID-19 në një vend vaksinimi në Yinchuan, kryeqyteti i rajonit autonom Ningxia Hui të Kinës Veriperëndimore. [Foto/Xinhua]

Një qytetar merr një dozë të vaksinës COVID-19 në një vend vaksinimi në Yinchuan, kryeqyteti i rajonit autonom Ningxia Hui të Kinës Veriperëndimore. [Foto/Xinhua]

Duke cituar të dhëna nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, Qi Xiaopeng,(Qi Shiao pën) studiues në Qendrën Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, tha se numri i infeksioneve dhe vdekjeve të reja globale kanë rënë në nivelet e tyre më të ulëta, që kur virusi u shfaq për herë të parë në fund të vitit 2019.

Rreth 50 vende, kryesisht në Afrikë dhe Amerikën e Veriut, nuk kanë raportuar asnjë infeksion të ri në 30 ditët e fundit dhe shumë vende të tjera kanë parë gjithashtu një frekuencë të reduktuar të raportimit të rasteve ndërsa epidemia zvogëlohet, u theksua në një forum të Vaksinave dhe Shëndetit Kombëtar 2023. Forumi, i pesti i këtij lloji, u mbajt nga Shoqata Kineze e Mjekësisë Parandaluese dhe CDC e Kinës në Hangzhou, provincën Zhejiang gjatë fundjavës. Kina uli menaxhimin e virusit nga Klasa A në B më 8 janar. Qi tha se që nga 11 prilli, 192 vende nuk kërkonin më teste negative të acidit nukleik për pasagjerët e ardhur të vaksinuar nga Kina kontinentale.

Li Bin, zëvendësdrejtor i Komisionit Kombëtar të Shëndetit, tha se fushata e vaksinimit masiv të Kinës ka luajtur një rol jetik për t'i mundësuar asaj të mbrojë grupet e prekshme, të reduktojë rastet e rënda dhe vdekjet dhe të sigurojë një fitore kundër virusit. Kina ka dhënë afro 3.5 miliardë doza dhe ka vaksinuar plotësisht rreth 1.28 miliardë njerëz, sipas të dhënave zyrtare.

"Për momentin dhe për një kohë të gjatë në të ardhmen, është e rëndësishme të rriten kërkimet mbi imunogjenitetin, kohëzgjatjen dhe forcën e imunitetit afatgjatë të vaksinave COVID-19, si dhe të studiojmë nga afër ndikimin e varianteve të reja në vaksinat ekzistuese dhe rritja e gatishmërisë për zhvillimin e vaksinave kundër llojeve kryesore të reja, "tha ai.

Një qytetar merr një dozë të vaksinës COVID-19 në një vend vaksinimi në Yinchuan, kryeqyteti i rajonit autonom Ningxia Hui të Kinës Veriperëndimore. [Foto/Xinhua]

VCG

Deri më tani, Kina ka 17 produkte të vaksinës COVID-19 që kanë përfunduar ose po i nënshtrohen provave të fazës së tretë.

Dong Xiaoping, krye virologu në CDC të Kinës, tha se Kina kontinentale tani raporton rreth 2,000 raste COVID-19 në ditë dhe se numri i infeksioneve totale vlerësohet të shumëfishohet disa herë më shumë se shumë raste ka të ngjarë të mos raportohen nëse vizitat në spital nuk nevojiten.

"Kjo sugjeron që COVID-19 ka të ngjarë të shndërrohet nga një virus ngjitës i aftë për të shkaktuar shpërthime akute në një që shfaqet në grupime sporadike dhe do të bëhet një sëmundje rutinë, si gripi," tha ai.

Dong shtoi se shtamet e shumta dhe të ndryshme të Omicron ka të ngjarë të qarkullojnë njëkohësisht në pjesë të ndryshme të botës në të ardhmen. Për shembull, ndërsa BA.5.2.48 dhe BF.7.14 vazhduan të jenë shtamet dominuese në Kinë në fund të marsit, shtamet XBB  kanë përmasa gjithnjë e më të larta në Amerikën e Veriut, Evropë dhe Afrikë.

"Ndërsa ndërveprimi i Kinës me pjesën tjetër të botës thellohet, llojet e XBB do të ushtrojnë një ndikim më të madh në të ardhmen," tha ai.

Dong tha se qarkullimi i llojeve të ndryshme të virusit do të paraqesë sfida për zhvillimin dhe shpërndarjen e vaksinave. “Është e mundur që ne do të na duhet të nisim vaksinat sezonale për COVID-19 në të ardhmen, të ngjashme me vaksinat kundër gripit”, tha ai. Ai tha se versioni më ideal i një vaksine është një dozë me spektër të gjerë, ose një dozë shumëvalente, e përshtatur për të trajtuar shtame specifike dominuese në një rajon specifik.

"Është gjithashtu e rëndësishme të krijohet një platformë e prodhimit të vaksinave që mund të projektojë dhe prodhojë shpejt vaksina për të shmangur shtamet e fundit dominuese," tha ai, duke shtuar se duhet të jetë më e lehtë për prodhuesit e barnave që të thjeshtojnë procedurat e miratimit të tregut.

Ai shtoi se spërkatjet e hundës ose vaksinat me thithje janë gjithashtu qasje premtuese dhe se prioritizimi i imunizimit midis të moshuarve dhe grupeve të tjera të cenueshme, si dhe profesionistëve me rrezik të lartë si punonjësit e shëndetit publik dhe mjekët, është i rëndësishëm.

Zhang Jun, dekan i Shkollës së Shëndetit Publik të Universitetit Xiamen në provincën Fujian, tha se është arritur një konsensus global për forcimin e zhvillimit të vaksinave me spektër të gjerë dhe sprejve të hundës ose vaksinave me thithje, të cilat janë të afta të nxisin imunitet të fortë në pikën përmes të cilat virusi hyn në trup.

Ai shtoi se pesë vaksina hundore ose të thithura kanë fituar miratimin e tregut në mbarë botën, duke përfshirë dy të zhvilluara nga studiues kinezë.

VCG

Yin Zundong, kreu i programit kombëtar të imunizimit të CDC të Kinës, tha se me Omicron shumë të transmetueshëm dhe nënvariantet e tij në qarkullim, përpjekjet e shtuara do t'i kushtohen zgjerimit të mbulimit midis të moshuarve dhe grupeve të cenueshme, siç janë ata me sëmundje kronike, të cilët janë në rrezik më të lartë për të zhvilluar një rast të rëndë ose për të vdekur.

Yin shtoi se punonjësit mjekësorë po shtyjnë kërkimet për vlerësimin e rezultateve të efikasitetit në botën reale të vaksinave vendase COVID-19.