Robotët e rehabilitimit mjekësor drejt rritjes së shpejtë
2023-04-17 11:17:20

Të dhënat nga revista ndërkombëtare “The Lancet Public Health” tregojnë se ka më shumë se 460 milionë njerëz në Kinë me kërkesa rehabilitimi, duke përfshirë të moshuarit, ata postoperatorë dhe ata me sëmundje kronike dhe aftësi të kufizuara, por oferta është ende e paaftë për të përmbushur kërkesën. Në periudhën 2015-2023, qeveria kineze ndërmori një sërë politikash për të nxitur zhvillimin e robotëve rehabilitues, ndërsa deri në vitin 2026 pritet që tregu i robotëve rehabilitues të rritet me 57.5 për qind.

Robotët e rehabilitimit mjekësor  drejt rritjes së shpejtë

Tregu i robotëve të rehabilitimit mjekësor të Kinës pritet të përqafojë zhvillimin e shpejtë, të mbështetur nga politika të favorshme dhe përparimi teknologjik, thuhet në një raport të fundit.

Një burrë provon një aparat rehabilitues në Hefei, provinca Anhui, 15 shtator 2022./Xinhua

Një raportin e botuar nga kompania konsulente Frost& Sullivan thuhet se tregu i robotëve rehabilitues mjekësorë në vend pritet të arrijë në 2.04 miliardë juanë (296.7 milionë dollarë) këtë vit dhe 7.95 miliardë juanë deri në vitin 2026, me një normë të vlerësuar të rritjes vjetore prej 57.5 përqind.Shkalla e tregut në Kinë ishte 210 milionë juanë në vitin 2018.

Fluksi i kapitalit në sektor po rritet gjithashtu. Sipas VBData.cn, një platformë e shërbimeve të kujdesit shëndetësor me bazë në Chongqing, kishte 10 marrëveshje investimesh në vitin 2022 në sektorin e rehabilitimit mjekësor të vendit, një rekord i lartë. Deri në fund të marsit, janë tre, me vlerën totale që ka kaluar 200 milionë juanë dhe duke vendosur një rekord të ri për sa i përket numrave dhe vlerës së investimeve tremujore.

"Në një shoqëri të plakur, sektori i rehabilitimit të Kinës ka hyrë në një fazë të rritjes shpërthyese. Raporti aktual i përqendrimit të tregut është i ulët dhe potenciali i industrisë pret zhvillim të mëtejshëm," tha analistja e VBData.cn Cui Lulu.

Midis 2015 dhe 2023, qeveria filloi një sërë politikash për të nxitur zhvillimin e robotëve rehabilitues, duke përfshirë mbështetjen e kërkimit dhe zhvillimit përkatës, promovimin e zhvillimit teknologjik, shpërndarjen e burimeve për qendrat e rehabilitimit dhe formulimin e standardeve të trajtimit rehabilitues.

Të dhënat nga revista ndërkombëtare The Lancet Public Health tregojnë se ka më shumë se 460 milionë njerëz në Kinë me kërkesa rehabilitimi, duke përfshirë të moshuarit, ata postoperatorë dhe ata me sëmundje kronike dhe aftësi të kufizuara, por oferta është ende e paaftë për të përmbushur kërkesën.

Sipas Vjetarit të Statistikave Shëndetësore të Kinës, kishte 49,000 profesionistë të kujdesit shëndetësor rehabilitues në Kinë në vitin 2020, duke përbërë vetëm 1.2 për qind të totalit të profesionistëve të kujdesit shëndetësor në vend. Kjo po tërheq më shumë kompani vendase për të rritur përpjekjet për R&D në robotët e rehabilitimit mjekësor.

“Angelexo” me qendër në provincën Zhejiang, në Hangzhou, zhvillon robotë rehabilitues për pacientët me hemiplegji. “Shanghai Siyi Intelligence Technology Co Ltd “ lançoi një robot të bazuar në një ndërfaqe tru-kompjuter që mbledh dhe regjistron sinjalet e trurit në kohë reale dhe i konverton sinjalet në udhëzime lëvizjeje për të ndihmuar lëvizshmërinë e pacientit.

“Shanghai Bangbang Robotics” zhvilloi robotë që ndihmojnë lëvizjen që mund të ndihmojnë individët me aftësi të kufizuara me vështirësi në lëvizje të qëndrojnë në shtëpi më të qetë, si dhe robotë që ndihmojnë udhëtimin që mund të ndihmojnë ata me sfida lëvizshmërie të kryejnë një udhëtim të sigurt dhe të qëndrueshëm.

"Me plakjen më të shpejtë të shoqërisë, kërkesa për robotë rehabilitues pritet të vazhdojë të rritet," tha Cui.

VCG

VCG

Për të realizuar një zhvillim të qëndrueshëm, Cui tha se firmat duhet të fokusohen në inovacionin teknologjik dhe diferencimin e produkteve, të rrisin performancën dhe cilësinë e produktit dhe të përmirësojnë konkurrencën e tregut.

“Ndërkohë, ndërmarrjet duhet të punojnë me spitalet dhe institucionet rehabilituese, të mësojnë më shumë për kërkesën e tregut dhe reagimet e përdoruesve dhe të optimizojnë vazhdimisht produktet dhe shërbimet e tyre”, tha ajo.