Wang Yi: Kina shpreson që Gjermania të mbështesë kauzën e saj të ribashkimit
2023-04-17 14:40:27

Kina dikur mbështeti kauzën e bashkimit të Gjermanisë dhe shpreson se Gjermania do të mbështesë gjithashtu kauzën e madhe të Kinës për ribashkim paqësor, tha Wang Yi, drejtor i Zyrës së Komisionit të Punëve të Jashtme të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës, shkruan “Xinhua”.

Wang i bëri komentet gjatë takimit me ministren e Jashtme gjermane, Annalena Baerbock. Ai tha se kthimi i Tajvanit në Kinë ishte një pjesë e rëndësishme e rendit ndërkombëtar të pas Luftës së Dytë Botërore. Aktualisht, forcat e "pavarësisë së Tajvanit" në ishull po planifikojnë të minojnë status quo-në, e cila ka rrezikuar paqen nëpër ngushticat e Tajvanit, shtoi Wang. Për të ruajtur stabilitetin, aktivitetet separatiste duhet të kundërshtohen me vendosmëri, vuri në dukje ai.

Baerbock tha se Gjermania e kupton rëndësinë dhe ndjeshmërinë e çështjes së Tajvanit ndaj Kinës dhe ripohoi se Gjermania do të vazhdojë t'i përmbahet parimit të “një Kine”.

Wang i tha Baerbock se Kina ruan një shkallë të lartë stabiliteti dhe vazhdimësie në politikën e saj të jashtme dhe do të vazhdojë të ndjekë një politikë të jashtme të pavarur për të promovuar paqen dhe zhvillimin botëror.

Ai shtoi se Kina është në përputhje me trendin e globalizimit dhe ndjek një strategji të favorshme të hapjes. Kina mbështet fuqimisht autoritetin e Kombeve të Bashkuara dhe rendit ndërkombëtar pas Luftës së Dytë Botërore dhe kundërshton unilateralizmin dhe hegjemoninë, tha Wang. Kina shpreson të promovojë demokracinë në marrëdhëniet ndërkombëtare, shtoi ai.

Duke vënë në dukje se Kina dhe Gjermania ndajnë konsensus të gjerë dhe interesa të përbashkëta, Wang tha se Kina është e gatshme të forcojë shkëmbimet dhe komunikimin me Gjermaninë për të rritur mirëkuptimin e ndërsjellë, për t'u përgatitur për raundin tjetër të konsultimeve ndërqeveritare Kinë-Gjermani, për të punuar së bashku për të adresuar sfidat globale si klima. ndryshojnë dhe promovojnë zhvillimin e shëndetshëm të marrëdhënieve dypalëshe.

Baerbock tha se është e rëndësishme që Kina, një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, dhe Gjermania, një vend i madh evropian, të forcojnë dialogun dhe komunikimin. Gjermania dhe Kina ndajnë shumë interesa të përbashkëta, shtoi ajo. Gjermania është e gatshme të forcojë ndërveprimin dhe shkëmbimet me Kinën, të përmirësojë mirëkuptimin e ndërsjellë, të zgjerojë bashkëpunimin në ekonomi, tregti, turizëm dhe kulturë, të ruajë së bashku tregtinë botërore të papenguar dhe të shtyjë përpara marrëdhëniet Gjermani-Kinë, tha Baerbock.

Të dy palët shkëmbyen mendime edhe për çështjet aktuale ndërkombëtare dhe rajonale. (Fatosi)