Industria e ruajtjes së energjisë së re fuqizon zhvillimin e gjelbër të Kinës
2023-04-14 15:05:57

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Sipas një raporti të lëshuar së fundmi nga “China Energy Storage Alliance” (CNESA), deri në fund të vitit 2022, kapaciteti kumulativ i instaluar i Kinës për ruajtjen e energjisë së re arriti në 13.1 gigavat, me një normë rritjeje vjetore prej 128 për qind.

Ruajtja e energjisë së re i referohet teknologjive të ruajtjes së energjisë përveç ruajtjes së pompës konvencionale, duke përfshirë bateritë litium-jon, bateritë me rrjedhje të lëngshme, më ajër të kompresuar, si dhe ruajtjen e energjisë së nxehtë dhe të ftohtë.

Raporti tregoi gjithashtu se kapaciteti kumulativ i instaluar në botë i ruajtjes së energjisë së re arriti në 45.7 gigavat deri në fund të vitit 2022, duke u rritur 80 për qind nga viti në vit.

Kina, Evropa dhe Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të udhëheqin tregun global në këtë sektor. Kapaciteti i tyre i ri i ruajtjes së energjisë në vitin 2022 përbënte 86 për qind të totalit global, me 6 pikë përqindjeje më shumë nga viti 2021.

 

Raporti vlerësoi se kapaciteti kumulativ i instaluar i Kinës për ruajtjen e energjisë së re në vitin 2027 mund të arrijë 138.4 gigavat nëse rajonet e nivelit provincial të vendit arrijnë objektivat e tyre.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

PËRPARIMI I TEKNOLOGJISË

 

Një sistem i ruajtjes së energjisë ngarkon kur energjia e erës ose energjia fotovoltaike gjeneron një vëllim të madh të energjisë elektrike ose kur konsumi i energjisë është i ulët.

Ai jo vetëm që mund të zbusë prodhimin e paqëndrueshëm të energjisë fotovoltaike ose të energjisë së erës për të rritur përqindjen e energjisë së rinovueshme në rrjet, por gjithashtu mund të punojë me burimet konvencionale të energjisë, duke përfshirë energjinë termike dhe energjinë bërthamore, për të ofruar shërbime ndihmëse si rregullimi i pikut dhe frekuencës për sistemet e energjisë dhe të përmirësojë fleksibilitetin e tij.

 

Ruajtja e energjisë së re ka avantazhe të tilla si zgjedhja fleksibël e vendit, cikli i shkurtër i ndërtimit, reagimi i shpejtë dhe funksione e karakteristika të ndryshme, sipas Liu Yafang, një zyrtar i lartë në Administratën Kombëtare të Energjisë.

 

Ruajtja e energjisë së re është përfshirë gjerësisht në pjesë të ndryshme të sistemeve të energjisë, si gjenerimi, rrjeti dhe ngarkesa, duke ndryshuar thellësisht funksionimin e sistemeve tradicionale të energjisë dhe duke u bërë një strukturë e domosdoshme mbështetëse për funksionimin e sigurt, të qëndrueshëm dhe ekonomik, tha ai, duke shtuar se do të ndryshojë strukturën e zhvillimit dhe modelin e funksionimit të sistemeve energjetike në të ardhmen.

 

Dai Jianfeng, zëvendës kryeinxhinier i Institutit të Planifikimit dhe Inxhinierisë së Energjisë Elektrike të Kinës, tha se ruajtja e energjisë së re në Kinë është zhvilluar përmes rrugëve të ndryshme teknologjike.

 

Sipas tij, bateria litium-jon është ende dominuese për momentin, por zhvillimi i baterisë së ajrit të kompresuar dhe rrjedhës së lëngjeve është duke u përshpejtuar. Teknologjitë e reja, si bateritë e joneve të natriumit,  ruajtja e energjisë së gravitetit kanë demonstruar gjithashtu potencialin e tyre në aplikimet industriale.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

PROJEKTE LOKALE

 

“WeView”, një kompani e ruajtjes së energjisë me seli në Shangai, filloi linjën e saj të parë inteligjente të prodhimit të baterive me rrjedhje zink-hekuri në janar në Yancheng, provinca Jiangsu e Kinës Lindore. Linja e saj e prodhimit në Zhuhai, provinca Guangdong e Kinës Jugore, pritet të prodhojë bateri rrjedhëse në qershor.

Kompania ka planifikuar gjithashtu të ndërtojë disa fabrika në provincat Guangdong, Shandong, Hubei dhe Zhejiang, me një kapacitet total prodhimi të baterive me rrjedhje zinku-hekuri që arrin nivelin gigavat.

 

Ruajtja e energjisë është aplikuar në sistemet energjetike me kapacitet të fuqishëm prodhues.

Projekti i parë i demonstrimit të ruajtjes së energjisë së baterisë me rrjedhje megavatësh të hekur-kromit të Kinës filloi me sukses funksionimin provë në fund të shkurtit në Tongliao, Rajoni Autonom i Mongolisë së Brendshme të Kinës Veriore dhe së shpejti do të vihet në përdorim tregtar.

 

I ndërtuar nga Korporata Shtetërore e Investimeve të Energjisë (SPIC), projekti vendosi një rekord të ri botëror për kapacitetin e ruajtjes së baterive me rrjedhje hekur-kromi. I përbërë nga 34 pirgje baterish të prodhuara në vend dhe katër grupe rezervuarësh magazinimi, ai mund të ruajë deri në 6000 kWh energji elektrike çdo herë.

 

Sipas Zhao Jinyu, menaxher i përgjithshëm i degës së korporatës  në Mongolinë e Brendshme, projekti mund të ruajë energjinë elektrike dhe ta lëshojë atë për të frenuar luhatjet e energjisë në rrjet, për të ndihmuar rregullimin e pikut dhe frekuencës dhe të luajë një rol aktiv në thithjen e energjisë, si energjia e erës dhe diellit, duke kursyer energji dhe duke reduktuar emetimin e karbonit.