Pothuajse të gjitha kompanitë e aksioneve në Bursën e Shenzhen parashikojnë fitime
2023-04-12 15:17:39

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Shumica e kompanive në Bursën e Shenzhenit parashikojnë fitime të mëdha duke parë prirjet e përgjithshme pozitive të një viti më parë. Ndërmarrjet e mëdha të përkushtuara për t'i shërbyer strategjive kryesore kombëtare kanë luajtur një rol shembullor dhe kompanitë gjigante të vogla në industritë e veçanta me teknologji të fundit kanë treguar një vrull të fortë në tregun e aksioneve. Performanca e fortë e kompanive të listuara në Bursën e Shenzhenit varej nga investimet e vazhdueshme në kërkim e zhvillim dhe inovacion.

 

Rreth 90 për qind e kompanive me aksione A në Bursën e Shenzhen pritet të kenë fitime, sipas raportit të tyre vjetor të vitit 2022 ose performancës deri më 8 prill, raportoi “China Securities Journal”. 848 kompanitë në total në tregun e aksioneve në Shenzhen arritën një fitim neto prej 691.41 miliardë juanë (100.54 miliardë dollarë), duke treguar një prirje të përgjithshme pozitive.

 

Çdo kompani pritet të fitojë një fitim mesatar neto prej 815 milionë juanë, me një normë rritjeje komplekse trevjeçare prej 19.77 për qind. Mes tyre, 763 pritet të kenë fitime, ndërsa 484 të shënojnë rritje në baza vjetore të fitimit neto, përkatësisht 90 për qind dhe 60 për qind, thuhet në raport. Ndërmarrjet e mëdha të përkushtuara për t'i shërbyer strategjive kryesore kombëtare kanë luajtur një rol shembullor dhe kompanitë gjigante të vogla në industritë e veçanta me teknologji të fundit kanë treguar një vrull të fortë në tregun e aksioneve.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

“Contemporary Amperex Technology Co Ltd”, prodhuesi më i madh në botë i baterive të automjeteve elektrike, fitoi të ardhura operative prej 328.59 miliardë juanë dhe fitim neto prej respektivisht 30.73 miliardë juanë në vitin 2022, një rritje prej 152 për qind dhe 93 për qind në baza vjetore.

 

Prodhuesi më i madh i Kinës i automjeteve me energji të re “BYD” gjeneroi të ardhura prej 424.06 miliardë juanë dhe fitim neto prej 16.62 miliardë juanë në vitin 2022, përkatësisht 96 për qind dhe 446 për qind më shumë se një vit më parë. Kompania ka mbajtur vendin e parë në shitjet e automjeteve me energji të re në Kinë për 10 vjet rresht, me një pjesë të tregut prej 27 për qind në vitin 2022, rreth 10 pikë përqindjeje më shumë në baza vjetore.

 

196 kompanitë gjigante të vogla postuan të ardhura mesatare prej 8.69 miliardë juanë me fitim mesatar neto prej 612 milionë juanë, u bë e ditur në raport duke cituar performancën e tyre të publikuar për vitin 2022.

 

Midis tyre, “TCL Zhonghuan Semiconductor Co Ltd”, një degë e “TCL’ që fokusohet në gjysmëpërçuesit dhe energjinë e re, regjistroi 6.82 miliardë juanë fitim neto në vitin 2022, rreth 69 për qind më shumë në bazë vjetore.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Fitimi neto i “JA Solar Technology Co Ltd” dhe “Semcorp” u rrit respektivisht 171 për qind dhe 47 për qind në baza vjetore në 5.53 miliardë juanë dhe 4 miliardë juanë. Performanca e fortë e kompanive të listuara në Bursën e Shenzhenit varej nga investimet e vazhdueshme në kërkim e zhvillim dhe inovacion.

 

Nga 647 kompanitë e listuara në tregun e aksioneve Shenzhen që kanë raportuar rezultatet e tyre vjetore, 615 kanë publikuar investimet e tyre në kërkim dhe zhvillim, me një total prej 275.17 miliardë juanë. Investimi mesatar i kërkimit dhe zhvillimit për kompani ishte 447 milionë juanë, duke zënë 3.7 për qind të të ardhurave mesatare operative.

 

“ZTE Corporation” aktualisht kryeson listën e investimeve në kërkim dhe zhvillim në tregun e aksioneve Shenzhen me një investim vjetor në këtë sektor prej 21.60 miliardë juanë, që përbën 17.6 për qind të të ardhurave të saj operative.