Të dhënat tregojnë besimin më të fortë të biznesit të SME-v
2023-04-11 09:51:03


Foto nga VCG

Treguesi i Zhvillimit të Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme të Kinës (SME) u rrit me 1.3 pikë në tremujorin e parë të vitit, krahasuar me tremujorin e mëparshëm, duke shënuar rritjen më të lartë të tij që nga tremujori i katërt i vitit 2020, treguan të dielën të dhënat e industrisë.

Sipas Shoqatës Kineze të Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme, treguesi, i cili është llogaritur bazuar në një anketë të 3,000 ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, ka shënuar 89.3 pikë midis janarit dhe marsit.

Objektivi i treguesit është të sigurojë një vlerësim gjithëpërfshirës dhe vëzhgim dinamik të statusit dhe zhvillimit të SME-ve të Kinës.  Ai përmban nën-indekse të shumta për të vlerësuar performancën e tyre dhe pritjet e rritjes.

Ndër tetë indekset e nën-industrisë, industria e hotelerisë dhe e transportit, e transmetimit të informacionit dhe e softuerit pësuan rritjet më të larta në tremujorin e parë të këtij viti.

Ndërkohë, indeksi i ndjenjës makroekonomike, i cili pasqyron besimin e SME-ve në zhvillimin e ardhshëm dhe indeksi i përfitimeve treguan rritje të dukshme, sipas Shoqatës Kineze të Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme.

Analistët thanë se përpjekjet e vazhdueshme të qeverisë për të stabilizuar ekonominë, duke përfshirë uljen e taksave, uljen e tarifave, paketat e nxitjes së konsumit, masat për mbështetjen e sektorit privat dhe ringjalljen e ekonomisë ekspozuese, kanë kontribuar në rritjen e besimit të biznesit midis SME-ve.  Ata parashikuan se trendi i rritjes do të vazhdojë edhe në tremujorin e dytë të vitit.

Zhang Yongjun, zëvendës kryeekonomist në Qendrën e Kinës për Shkëmbimet Ekonomike Ndërkombëtare me qendër në Pekin, tha se rritja e Indeksit të Zhvillimit të NVM-ve i atribuohet kryesisht përpjekjeve të qeverisë për të rritur huadhënien për shpenzimet kapitale dhe për të mbështetur investimet private në projekte të mëdha që nga gjysma e dytë.  të vitit 2022.

"Këto përpjekje jo vetëm që kanë krijuar mundësi të reja zhvillimi për SME-të në zinxhirin industrial, por gjithashtu kanë rritur besimin e tyre në fazën tjetër," tha Zhang, duke shtuar se shumë kompani treguan gatishmërinë e tyre për të rritur investimet në mënyrë që të zgjerojnë kapacitetin e tyre prodhues.  në tremujorin e dytë.

Kina së fundmi zbatoi masa të tilla si zgjatja e lehtësirave tatimore për bizneset e vogla me fitim të ulët dhe individët e vetëpunësuar dhe sigurimi i zbritjeve para taksave për shpenzimet e kërkimit dhe zhvillimit të kompanive.

Këto politika janë pjesë e rregullimeve të politikave ekonomike kundërciklike të vendit dhe synojnë të promovojnë inovacionin dhe përmirësimin industrial, sipas Chen Bin, zëvendësdrejtor i komitetit të ekspertëve në Federatën e Industrisë së Makinerive të Kinës, me seli në Pekin.

 "Zbatimi i vazhdueshëm i këtyre politikave do të nxisë në mënyrë efektive vitalitetin e tregut, do të nxisë eksportet dhe do të krijojë perspektiva të reja punësimi këtë vit," tha Chen.

Foto nga VCG

Që kur Kina optimizoi masat e saj të reagimit ndaj COVID-19, shumë NVM janë përpjekur të zgjerojnë pjesën e tyre të tregut global në industri të ndryshme si automobilat, mallrat e konsumit, zhvillimi i gjelbër dhe prodhimi i nivelit të lartë, shtoi ai.

Prodhuesit e tekstilit dhe veshjeve nga Shaoxing, provinca Zhejiang, kanë shkuar në atë drejtim.  Grupi i ekspozuesve të qytetit, i formuar nga 167 kompani me një total prej 224 kabinash dhe një sipërfaqe ekspozite prej mbi 4,000 metra katrorë, fitoi porositë e synuara me vlerë mbi 35 milionë dollarë në ditën e parë të Ekspozitës së Industrisë së Tekstileve dhe Veshjeve në Vietnam, e cila u mbajt nga  e mërkura deri të shtunën në qytetin Ho Chi Minh.

 “Të nxitur nga mega marrëveshjet e tregtisë së lirë, si Partneriteti Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal, dhe vlera në rritje e tregtisë midis Kinës dhe Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore, ne jemi të prirur të zhvillojmë më tej tregjet në Azinë Juglindore”, tha Wang Yongwei, president i   kompanisë  së makinerive Xinchang Jinxing, një prodhues i pajisjeve tekstile me bazë në Shaoxing.

Duke mbuluar një numër të madh të SME-ve, kompanitë private të Kinës panë se vlera e tyre e tregtisë së jashtme u rrit me 5.3 për qind nga viti në vit në 3.16 trilion juanë (460 miliardë dollarë) në dy muajt e parë të 2023, duke përbërë 51.2 për qind të totalit të eksportit dhe importit të vendit,  treguan të dhënat e Drejtorisë së Përgjithshme të Doganave.