Operacione të pavarura doganore për të rritur FTP të Hainan
2023-04-10 10:26:04


Foto nga VCG

Gjatë Forumit vjetor Boao për Azinë, provinca Hainan njoftoi se Porti i Tregtisë së Lirë  (FTP) Hainan do të fillojë punën përgatitore këtë vit për arritjen e operacioneve të pavarura doganore deri në vitin 202. Ekspertët janë të mendimit se kjo tregon ndikimin dhe atraktivitetin e përparimit të ndërtimit të Hainan FTP-së. Pritet që Porti  i Tregtisë së Lirë në Hainan t'u ofrojë tregtarëve globalë përfitime si tarifat zero dhe politika të tjera preferenciale që lehtësojnë importet dhe eksportet, ndërsa banorët dhe konsumatorët do të gëzojnë përfitime të ngjashme që sjell tregtia globale.

Në një konferencë shtypi në fund të marsit gjatë Forumit vjetor Boao për Azinë, provinca Hainan njoftoi se Porti i Tregtisë së Lirë  (FTP) Hainan do të fillojë punën përgatitore këtë vit për arritjen e operacioneve të pavarura doganore deri në vitin 2025, duke shkaktuar një valë të madhe diskutimesh online dhe offline mbi këtë çështje, për të cilën ekspertët thanë se tregon ndikimin dhe atraktivitetin e përparimit të ndërtimit të Hainan FTP-së.

Deri në vitin 2025, FTP do t'u ofrojë tregtarëve globalë përfitime të tilla si tarifat zero dhe politika të tjera preferenciale që lehtësojnë importet dhe eksportet, ndërsa banorët dhe konsumatorët në FTP do të gëzojnë përfitime të ngjashme që sjell tregtia globale.

Ndërkohë, në mes të përgatitjes për një mënyrë të tillë, do të bëhen përpjekje për të menaxhuar lidhjet tregtare midis FTP-së dhe rajoneve të tjera në Kinë, të cilat synojnë kryesisht çështje që kanë të bëjnë me koherencën e politikave tregtare si diferencimi i detyrimeve.

Politikat e dyfishta pasqyrojnë konsideratat për përgatitjen në lidhje me çështjet e tregtisë së jashtme dhe të brendshme, tha Li Shijie, kreu i Institutit të Sistemit të Hapur Ekonomik në Hainan.

Me fillimin e politikave, çdo mall që nuk është i ndaluar nga Hainan mund të tregtohet me politika të favorshme ndërmjet palëve nga çdo vend ose rajon nën mbikëqyrjen e posaçme të Doganës lokale, e cila "do t'i lejojë krahinës të realizojë një nivel të lartë të tregtisë së lirë me  pjesa tjetër e botës”, tha Li.

Gjithashtu, deri atëherë, mallrat globale të blera nga rajone të tjera në Kinë përmes Hainan FTP do të jenë nën vëzhgim më të ngushtë dhe do t'i nënshtrohen ende rregullave të tregtisë së brendshme.  Në rrethana të tilla mund të vendosen detyrime dhe taksa shtesë, shtoi Li.

Foto nga VCG

"Operacionet e pavarura doganore do të promovojnë tregtinë dhe do të ndihmojnë Hainan të marrë pjesë më shumë në arenën ndërkombëtare," tha Yang Lin, anëtar me zyrën për thellimin e reformës së përgjithshme në Komitetin Provincial të Hainan të Partisë Komuniste të Kinës.

"Ndërmarrjet e financuara nga jashtë do të gëzojnë lehtësi më të madhe, të tilla si shkëmbimet personale, flukset e kapitalit dhe rrjetet e informacionit. Kjo është e pashembullt në pjesë të tjera të territorit kinez," tha Zhan Shengjie, menaxher i përgjithshëm i H2D Business Hub Incubator, një kompani.  në Hainan e përkushtuar ndaj ofrimit të shërbimeve profesionale për gjeneratën e re të ndërmarrjeve të huaja kineze dhe të financuara nga jashtë që kërkojnë hyrje në tregun kinez.

"Hainan FTP do të bëhet një vend i preferuar uljeje për ndërmarrjet evropiane dhe amerikane që kërkojnë të hyjnë në tregun aziatik," shtoi Zhan.

Për shkak se shumë mallra do të importohen në Hainan pa doganë, banorët e FTP do të gëzojnë më shumë zgjedhje dhe çmime më të ulëta, tha Li.

Përveç kësaj, individët me pasaporta të zakonshme nga 59 vende mund të gëzojnë hyrjen pa viza në Hainan FTP, gjë që Li tha se do të ndihmojë në tërheqjen e më shumë talenteve të huaj në FTP.

"Do të jetë më i përshtatshëm jo vetëm për turistët nga rajone të tjera kineze, por gjithashtu do të tërheqë më shumë turistë të huaj për të blerë mallra pa doganë në Hainan," tha Liu Jia, ndihmës menaxheri i përgjithshëm i Global Premium Duty Free Plaza.

Zbatimi i operacioneve të pavarura doganore në Hainan FTP është një projekt historik në progresin e tij dhe Hainan do të shtojë përpjekjet harduerike këtë vit për të ndërtuar një bazë solide për zbatimin zyrtar deri në vitin 2025.

"Hainan FTP duhet të shmangë rreziqet e mundshme në tregti, investime, financa, sigurinë e të dhënave dhe shëndetin publik pas zbatimit," tha Li.