Firmat e teknologjisë kineze, qeveria kërkon më shumë bashkëpunim
2023-04-03 09:38:05

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Drejtimi i integrimit të ekonomisë digjitale dhe sektorit të prodhimit është vendimtar për rimëkëmbjen ekonomike të Kinës këtë vit. Këtë e deklaruan ekspertët dhe drejtuesit e kompanive të industrisë dhe teknologjisë gjatë punimeve të Forumit Boao të Azisë, mbajtur javën e kaluar. Ata bënë thirrje për më shumë bashkëpunim nga qeveria kineze dhe kompanitë e teknologjisë dhe idustrisë.

 

Firmat e teknologjisë kineze, qeveria kërkon më shumë bashkëpunim

 

Më shumë përpjekje të përbashkëta nevojiten nga qeveria kineze dhe kompanitë e teknologjisë për të zhvilluar një platformë të pavarur të modelit të madh të inteligjencës artificiale, për të promovuar rrjedhën e të dhënave dhe për të rritur fuqinë kompjuterike në mënyrë që të fitojnë një epërsi në konkurrencën globale të teknologjisë në mes të furisë ChatGPT, thanë drejtuesit kryesorë të kompanive të teknologjisë dhe industrisë si dhe ekspertë në Forumin Boao në vazhdim për Konferencën Vjetore të Azisë 2023 që u zhvillua  të mërkurën.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

“Kina duhet të përshpejtojë ndërtimin e modelit të saj të madh të AI. Si një kompani private, ne kemi nevojë urgjente që qeveria të zhvillojë një platformë bazë të tillë të pavarur dhe të kontrollueshme që integron softuerin dhe harduerin e AI," tha Du Lan, zëvendëspresident i  kompanisë kineze të  teknologjisë  iFlytek.

"Shumë nga inteligjenca artificiale dhe burimet e të dhënave janë relativisht të fragmentuara. Ne presim që qeveria të marrë drejtimin në ndërtimin e disa platformave të fuqisë kompjuterike," tha ai.

Shen Dou, zëvendëspresident ekzekutiv i Baidu Inc, tha se rrjedha e pamjaftueshme e të dhënave është gjithashtu një problem që kufizon zhvillimin e kompanive të teknologjisë dhe tani është relativisht e vështirë për të nxitur rrjedhën e lirë të të dhënave midis kompanive.

Shen tha: "Tani pothuajse të gjitha firmat e teknologjisë po investojnë në ChatGPT. Por, çfarë do të ndodhë nëse një ditë kompanitë lokale, veçanërisht bizneset më të vogla, nuk mund të blejnë çipa?"

Baidu së fundmi lançoi Ernie Bot-in e vet, të ngjashëm me ChatGPT.

Ata i bënë komentet ndërsa një grup i madh i kompanive kineze të teknologjisë po hidhen në bandwagonin e ChatGPT mes mundësive të sjella nga zhvillimi i shpejtë i ekonomisë dixhitale të Kinës.

Një letër e bardhë e lëshuar nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit, një institut qeveritar, tregoi se shkalla e tregut të ekonomisë dixhitale të Kinës arriti në 50 trilion juanë (7.2 trilion dollarë) vitin e kaluar, 10 për qind më shumë nga viti në vit.

Zhu Min, nëndrejtor i Qendrës Kineze për Shkëmbimet Ekonomike Ndërkombëtare, tha në një intervistë me China Daily se drejtimi i integrimit të ekonomisë dixhitale dhe sektorit të prodhimit është vendimtar për rimëkëmbjen ekonomike të Kinës këtë vit.

Mes pasigurive ekonomike globale, Zhu tha se një objektiv rritje prej 5 përqind është "i matur dhe i qëndrueshëm".

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Për të ndihmuar në arritjen e qëllimit, Kina duhet të stabilizojë tregun e saj të pronave, të përmirësojë ringjalljen e konsumit dhe të rrisë ndjeshëm cilësinë e prodhimit, tha ai.

 "Për të përmirësuar cilësinë e prodhimit, një gjë e rëndësishme është integrimi i ekonomisë digjitale, duke përfshirë AI, në zhvillimin e sektorit të prodhimit," tha Zhu, duke shtuar se niveli i dixhitalizimit në këtë sektor nuk është i mjaftueshëm.

Në forumin të mërkurën, një grup ekspertësh të industrisë bëri thirrje gjithashtu për më shumë përpjekje globale në bashkëpunim në sektorët e teknologjisë dhe ekonomisë dixhitale.

Carl Fey, profesor në Shkollën e Biznesit Norvegjez BI në Norvegji, tha: "Kompanitë kineze janë më të gjalla në strategjitë e zhvillimit dhe mjedisin teknologjik, ndërsa Shtetet e Bashkuara janë më të mira në aplikimin e teknologjive në më shumë fusha. Trendi i bashkëpunimit në vitet e fundit është frenuar.  Ne besojmë fuqishëm se globalizimi do të lindë fitues."