Shumëkombëshet shikojnë rimëkëmbjen e Kinës si një shtysë rritjeje
2023-04-03 09:33:25

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në dekadën e fundit, kontributi i Kinës në rritjen ekonomike botërore ka tejkaluar mesatarisht 30 për qind dhe këtë vit, shifra do të kalojë atë të vitit 2022. Shumë kompani të huaja  në Kinë shprehen optimiste për rimëkëmbjen e ekonomisë kineze, ndërsa janë të bandura se kjo ekonomi do të shërbejë si motor kryesor i rritjes së ekonomisë globale.

 

Shumëkombëshet shikojnë rimëkëmbjen e Kinës si një shtysë rritjeje

 

Ndërsa Kina pa se ngutja dhe nxitimi që po ktheheshin në tregun e konsumit dhe disa tregues kryesorë ekonomikë u rritën, shumë kompani shumëkombëshe shprehën optimizmin e tyre për perspektivën e rimëkëmbjes së Kinës dhe prisnin që vendi të vazhdojë të shërbejë si një motor kryesor i rritjes për ekonominë globale.

"Ne kemi parë një rikthim të fuqishëm të trafikut në dyqane, si offline ashtu edhe online, në Kinë," vuri në dukje Mauro De Felip, menaxher i përgjithshëm i Ferrero China, duke thënë se kjo është arsyeja pse ai është i bindur se besimi po kthehet tek konsumatorët dhe  tregu po rikthehet.

Vendi në fillim të këtij muaji vendosi një objektiv të rritjes së PBB-së prej rreth 5 për qind për vitin 2023. Drejtoresha Menaxhuese e FMN-së Kristalina Georgieva tha në Forumin e Zhvillimit të Kinës 2023 të përfunduar së fundmi se analiza tregon se një rritje prej 1 pikë përqindje në rritjen e PBB-së së Kinës çon në një rritje prej 0.3 rritje me pikë përqindjeje e rritjes në ekonomitë e tjera aziatike.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Vitet e zgjerimit në Kinë i kanë bërë kompanitë e huaja jo vetëm vëzhgues të ekonomisë kineze, por edhe pjesëmarrës aktivë në zhvillimin e ekonomisë së dytë më të madhe në botë.

Zëvendës Presidenti dhe Menaxheri i Përgjithshëm i Materialeve dhe Teknologjive të Performancës Honeywell në Azi Paqësor, Henry Liu tha se Kina është bërë tregu më i madh i rritjes së kompanisë dhe një nga qendrat e saj kryesore të kërkimit dhe zhvillimit dhe bazat e prodhimit globalisht.

"Honeywell është plotësisht e sigurt për perspektivën tonë të rritjes së qëndrueshme në Kinë, falë sistemit të shëndoshë industrial të vendit, tregut super të madh, përmirësimit të mjedisit të biznesit dhe bazave të qëndrueshme," tha Liu.

De Felip pranoi gjithashtu se Kina është bërë dhe do të mbetet një nga tregjet strategjike më të rëndësishme për Ferrero.

Në dekadën e fundit, kontributi i Kinës në rritjen ekonomike botërore ka tejkaluar mesatarisht 30 për qind dhe këtë vit, shifra do të kalojë atë të vitit 2022, sipas Han Wenxiu, zëvendësdrejtor ekzekutiv i zyrës së Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës për Çështjet Financiare dhe Ekonomike.

Në sfondin global të inflacionit ende të lartë, kërkesës së dobësuar, trazirave financiare dhe sfidave të tjera, kompanitë shumëkombëshe u dyfishuan në zgjerimin e veprimtarisë në Kinë, duke hedhur vota besimi në rritjen e tregut kinez.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në vitin 2022, Honeywell njoftoi bashkëpunimin e saj me Zhejiang Jiaao Enprotech Stock Co Ltd për të ndërtuar një strukturë të qëndrueshme të prodhimit të karburantit të aviacionit në qytetin Lianyungang  në provincën lindore Jiangsu.

Objekti i ri, i cili pritet të përfundojë në vitin 2024, prodhon karburant të qëndrueshëm të aviacionit me vajra gatimi të përdorura dhe yndyrna shtazore si lëndë ushqyese.  Ajo do të mbështesë qëllimin e Kinës për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060, tha kompania.

Duke folur për këtë projekt bashkëpunimi, Liu tregoi se Honeywell po sheh perspektivat e rritjes së Kinës në teknologjinë dixhitale dhe zhvillimin me karbon të ulët, të cilat ai supozoi se do të sillte mundësi të mëdha për kompaninë.

Gjiganti global i çokollatës dhe ëmbëlsirave Ferrero, nga ana tjetër, dëshiron të shfrytëzojë përfitimin e rritjes së konsumit në Kinë.

Sipas Zyrës Kombëtare të Statistikave, të dhënat tregojnë se konsumi i Kinës u shfaq si një pikë e ndritshme e funksionimit të saj ekonomik në dy muajt e parë të vitit 2023, duke u rritur 3.5 për qind dhe duke rikthyer rëniet e vërejtura në tre muajt e fundit të 2022.

“Tani jemi gati të shfrytëzojmë këtë mundësi që rrjedh nga rimëkëmbja e tregut kinez”, tha De Felip.  Ai shtoi se Ferrero China ka ambicie për të dyfishuar qarkullimin brenda tre deri në pesë vitet e ardhshme.