IPO-ja e bazuar në regjistrim, ndihmë për bankat e vogla
2023-03-28 09:50:58

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Sipas Komisionit Rregullator të Letrave me Vlerë të Kinës, vendi ka prezantuar zyrtarisht sistemin e saj të IPO-së të bazuar në regjistrime të gjithëmbarshme me rregullat përkatëse që hynë në fuqi më 17 shkurt. Sipas sistemit të ri, procesi i rishikimit të listimeve është më i përshtatshëm, i cili është më i favorshëm për bankat me performancë të shkëlqyer dhe ka avantazhe të dukshme biznesi dhe potencial unik zhvillimi, thanë ekspertët.

 

Me zbatimin e plotë të sistemit të ofertës publike fillestare të bazuar në regjistrim në tregun e aksioneve A, numri i bankave të listuara në Kinë pritet të rritet ndjeshëm dhe IPO-të mund të përshpejtohen për bankat e vogla dhe të mesme, thanë ekspertët.

Kina po avancon gradualisht transferimin e aplikimeve për IPO të kandidatëve, të cilat u referohen kompanive në proces ekzaminimi dhe miratimi për listimet në bordet kryesore të bursave të Shangait dhe Shenzhen, nga rregullatori kinez i letrave me vlerë në bursat.

Që nga e hëna, 10 nga 11 bankat e vogla dhe të mesme të rreshtuara për IPO në bordet kryesore të dy bursave u shfaqën në listën e kompanive që shqyrtoheshin nga bursat.

Sipas Komisionit Rregullator të Letrave me Vlerë të Kinës, vendi ka prezantuar zyrtarisht sistemin e saj të IPO-së të bazuar në regjistrime të gjithëmbarshme me rregullat përkatëse që hynë në fuqi më 17 shkurt.

Sipas sistemit të ri, procesi i rishikimit të listimeve është më i përshtatshëm, i cili është më i favorshëm për bankat me performancë të shkëlqyer dhe ka avantazhe të dukshme biznesi dhe potencial unik zhvillimi, thanë ekspertët.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

 

Liao Zhiming, analisti kryesor bankar në China Merchants Securities Co, tha se pasi vendi zbatoi plotësisht sistemin IPO të bazuar në regjistrim, numri i bankave të listuara pritet të rritet ndjeshëm dhe IPO-të mund të përshpejtohen për bankat e vogla dhe të mesme.

Meqenëse vështirësia e listimit do të reduktohet, bankat e vogla dhe të mesme duhet të përmirësojnë në mënyrë proaktive zbulimin e informacionit dhe të rregullojnë menaxhimin financiar në përputhje me kërkesat e sistemit IPO të bazuar në regjistrim, në mënyrë që të bëhen publike sa më shpejt të jetë e mundur, tha Liao.

Midis bankave të vogla dhe të mesme, ato me avantazhe të dukshme lokalizimi, strategji të qarta zhvillimi, struktura të shëndosha të kapitalit neto dhe gjene të forta digjitale do të bëhen forca kryesore në daljen publike, tha Yang Haiping, studiues në Institutin e Letrave me Vlerë dhe të Ardhmen, pranë Universitetit Qendror të Financës dhe Ekonomisë.

Ekspertët besojnë se sistemi IPO i bazuar në regjistrim është me të vërtetë një ndihmë për shumë banka të vogla dhe të mesme me synimin për të rimbushur kapitalin përmes IPO-ve.

Zeng Gang, drejtor i Institucionit të Shangait për Financa dhe Zhvillim, tha se bërja publike mund të zgjerojë kanalet e rimbushjes së kapitalit të bankave të vogla dhe të mesme dhe të përmirësojë raportet e tyre të mjaftueshmërisë së kapitalit.  Ai gjithashtu mund të rrisë ndikimin e markës së bankave, duke përmirësuar kështu konkurrencën e tyre.

Vitet e fundit, nevojat për rimbushjen e kapitalit të bankave të vogla dhe të mesme janë bërë urgjente.  Në fund të tremujorit të katërt të vitit të kaluar, raporti i mjaftueshmërisë së kapitalit të bankave tregtare të qytetit të Kinës ishte 12.61 për qind, duke rënë me 0.47 pikë përqindjeje nga viti në vit.  Gjatë të njëjtës periudhë, CAR e bankave tregtare rurale në vend ra me 0,19 pikë përqindje në 12,37 për qind, sipas Komisionit Rregullativ të Bankave dhe Sigurimeve të Kinës.

Problemi kryesor me të cilin përballen aktualisht shumë banka të vogla dhe të mesme është nevoja për të rimbushur kapitalin bazë të nivelit 1. 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Nën presionin, IPO-të janë një zgjidhje opsionale për këto banka, tha Wang Yifeng, kryeanalist i sektorit financiar në Everbright Securities.

Përveç kësaj, prezantimi i investitorëve strategjikë gjatë procesit të IPO-së mund të nxisë më tej diversifikimin e aksionarëve dhe qeverisjen më të mirë të korporatave të bankave, duke parandaluar kështu rreziqet financiare, tha Lou Feipeng, ekonomist i lartë në Bankën Postare të Kursimeve të Kinës.

Komisioni Rregullator i Bankave dhe Sigurimeve të Kinës tha në një takim më 13 mars se rreziqet e ndryshme dhe rreziqet e fshehura duhet të trajtohen menjëherë dhe reforma e institucioneve financiare të vogla dhe të mesme duhet të thellohet për të forcuar vazhdimisht sistemin e sigurisë, duke siguruar stabilitet financiar dhe duke u mbajtur fort në fund të mungesës së rreziqeve financiare sistematike.

Cilësia e kredisë bankare do të mbetet divergjente në Kinë gjatë 12 deri në 18 muajt e ardhshëm.  Bankat rajonale, duke përfshirë bankat tregtare të qyteteve dhe rurale, mbeten të ndjeshme ndaj përkeqësimit të mëtejshëm të cilësisë së aktiveve për shkak të portofoleve më pak të diversifikuara të kredisë dhe ekspozimit më të lartë ndaj huamarrësve më të dobët, thuhet në një raport nga Moody's Investors Service më 15 mars.

Qeveria do të mbetet e prirur për ruajtjen e stabilitetit financiar për shkak të indikacioneve se konsideratat e sigurisë, duke përfshirë parandalimin e rrezikut të sistemit bankar, do të shfaqen më të theksuara në politikëbërjen  ekonomike se më parë, tha Moody's.