Lëvizje drejt integrimit të ekonomive digjitale, reale
2023-03-28 09:37:44

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Shkalla e ekonomisë digjitale të Kinës arriti në 45.5 trilion juanë në vitin 2021, duke u renditur e dyta në botë dhe përbënte 39.8 për qind të PBB-së së vendit, sipas një letre të bardhë të publikuar nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit. Ekonomia digjitale pritet të nxisë rritjen ekonomike të Kinës në vitet e ardhshme, duke nxitur zhvillimin me cilësi të lartë të drejtuar nga inovacioni.

Qeveritë vendore të përshpejtojnë modernizimin e industrive për zhvillim të klasit të lartë.

Qeveritë vendore në Kinë do të intensifikojnë përpjekjet për të promovuar zhvillimin e ekonomisë digjitale dhe për të përshpejtuar transformimin digjital dhe përmirësimin e industrive, për të zbatuar planin e vendit për integrimin e thellë të ekonomive digjitale dhe reale, thanë ekspertët.

Ekonomia digjitale, thanë ata, pritet të nxisë rritjen ekonomike të Kinës në vitet e ardhshme, duke nxitur zhvillimin me cilësi të lartë të drejtuar nga inovacioni.

Provinca Zhejiang po përshpejton hapat për të promovuar integrimin e thelluar të internetit, të dhënave të mëdha dhe inteligjencës artificiale me ekonominë reale, nxit transformimin digjital të sektorëve të prodhimit, bujqësisë dhe shërbimeve dhe nxit stimuluesit e rinj të rritjes, sipas një dokumenti të publikuar të enjten nga  Komisioni Kombëtar i Zhvillimit dhe Reformës, rregullatori më i lartë ekonomik i vendit.

Dokumenti detajon grupin e parë të shembujve tipikë në lidhje me ndërtimin e një zone demonstrimi për arritjen e prosperitetit të përbashkët nëpërmjet zhvillimit me cilësi të lartë në Zhejiang.

Ai tha se përqindja e vlerës së shtuar të provincës të ekonomisë digjitale në PBB-në e saj dhe niveli i saj i përgjithshëm i digjitalizimit, u rendit i pari në vend në vitin 2022. Vitin e kaluar, vlera e shtuar e industrive kryesore të lidhura me ekonominë digjitale në Zhejiang arriti në 897.7 miliardë  juan (131 miliardë dollarë), që përbën 11.6 për qind të PBB-së së saj.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Shangai ka hartuar planin e tij për të promovuar transformimin digjital dhe për të ndërtuar një qytet digjital ndërkombëtar me ndikim global.  Ajo do të përmirësojë prodhimin e industrive të saj kryesore në ekonominë digjitale në 18 për qind të PBB-së së qytetit në pesë vitet e ardhshme nga 15 për qind vitin e kaluar.

Qyteti do të shtojë përpjekjet në ndërtimin e grupimeve industriale digjitale në fushën e qarqeve të integruara dhe inteligjencës artificiale, duke synuar të bëhet një metropol lider në botë me infrastrukturë digjitale dhe një pararendës i ekonomisë digjitale.

Më shumë përpjekje do të bëhen për të ndërtuar "infrastrukturë të re" siç është një shkëmbim i madh i të dhënave në nivel kombëtar, një numër qendrash të dhënash dhe platforma të fuqisë kompjuterike dhe për të shtyrë përpara transformimin digjital të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, sipas qeverisë bashkiake  të Shangait.

Kryeqyteti kombëtar Pekini po merr masa për të nxitur aplikimin e teknologjive digjitale në industri të ndryshme.  Ekonomia digjitale e qytetit ka vazhduar të zgjerohet gjatë pesë viteve të fundit dhe vlera e shtuar e saj përbënte rreth 42 për qind të PBB-së së qytetit në vitin 2022.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Provinca Guangdong e Kinës Jugore po ecën përpara me ndërtimin e qendrave kompjuterike kombëtare dhe grupimeve të qendrave të të dhënave.

Pan Helin, bashkëdrejtor i Qendrës Kërkimore të Ekonomisë Digjitale dhe Inovacionit Financiar në Shkollën Ndërkombëtare të Biznesit të Universitetit Zhejiang, tha se ekonomia digjitale është bërë një shtytës i rëndësishëm i zhvillimit me cilësi të lartë këtë vit.

Pan foli shumë për përpjekjet e shtuara të qeverive vendore për të zhvilluar ekonominë digjitale, e cila do të nxisë rimëkëmbjen ekonomike të vendit, do të nxisë inovacionin teknologjik dhe do të shpejtojë përmirësimet digjitale dhe inteligjente të ndërmarrjeve.

Shkalla e ekonomisë digjitale të Kinës arriti në 45.5 trilion juanë në vitin 2021, duke u renditur e dyta në botë dhe përbënte 39.8 për qind të PBB-së së vendit, sipas një letre të bardhë të publikuar nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit.

“Lehtësimi i rritjes së ekonomisë digjitale është me rëndësi jetike për të kultivuar forca të reja shtytëse, për të trajtuar në mënyrë efektive zhvillimin e pabalancuar në shoqëri dhe për të arritur prosperitetin e përbashkët," tha Long Haibo, studiues në Qendrën Kërkimore të Zhvillimit të Këshillit Shtetëror.

Teknologjitë inovative digjitale si të dhënat e mëdha, kompjuteri cloud dhe inteligjenca artificiale po gjejnë një gamë të gjerë aplikimesh në industri të ndryshme dhe po integrohen me ekonominë reale, tha ai.

Këshilli i Shtetit, Kabineti i Kinës, ka hartuar një plan për të promovuar më tej zhvillimin e ekonomisë digjitale gjatë periudhës së Planit të 14-të Pesëvjeçar (2021-25).  Kina synon të rrisë përqindjen e vlerës së shtuar të industrive kryesore të ekonomisë digjitale në PBB-në e saj në 10 përqind në 2025, nga 7.8 përqind në 2020, thuhet në plan.