Markat kineze të pajisjeve zgjerojnë prodhimin jashtë vendit
2023-03-24 11:21:31

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Prodhuesit kinezë të pajisjeve shtëpiake po shtojnë përpjekjet për të zgjeruar praninë e tyre në tregjet jashtë shtetit, për të rritur investimet në kërkimin dhe zhvillimin e lokalizuar dhe për të nxjerrë produkte të nivelit të lartë mes konkurrencës së shtuar nga rivalët në tregun vendas.

Ekspertët e industrisë thonë se krijimi i degëve ose qendrave të prodhimit jashtë shtetit jo vetëm që do të përhapë aftësitë e përparuara të prodhimit, kërkimit dhe zhvillimit dhe menaxhimit të Kinës jashtë vendit, por gjithashtu do të krijojë mundësi punësimi për vendasit, do të rrisë ndërgjegjësimin për markën dhe do të rrisë konkurrencën e ndërmarrjeve kineze në nivel global.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Markat kineze të pajisjeve zgjerojnë prodhimin jashtë vendit

 

Kompania kineze e elektronikës së konsumit “TCL Technology Group Corp” po përshpejton hapat për të forcuar aftësitë e saj operacionale globale dhe për të zgjeruar gjurmën e saj jashtë shtetit në industrinë e ekraneve gjysmëpërçuese dhe fotovoltaike.

Vitet e fundit, “TCL” ka zgjeruar fabrikat jashtë shtetit duke prodhuar televizorë, module dhe qeliza fotovoltaike në Vietnam, Malajzi, Meksikë dhe Indi. Ajo ka krijuar sipërmarrje me partnerë vendas në Brazil për të ndërtuar bashkërisht qendra prodhimi, zinxhirë furnizimi dhe një sistem kërkimi dhe zhvillimi.

“Duke parë përpara, ne do të shqyrtojmë në mënyrë aktive rritjen e qendrave industriale në Afrikë dhe forcimin e biznesit tonë në Lindjen e Mesme”, - tha Li Dongsheng, themelues dhe president i “TCL”. Li shtoi se ndërtimi i konkurrencës globale ka qenë gjithmonë një strategji e rëndësishme për kompaninë.

“TCL” ka ngritur 43 qendra kërkimi dhe zhvillimi dhe 32 qendra prodhuese në mbarë botën, me operacione në më shumë se 160 vende dhe rajone. Biznesi ndërkombëtar është bërë motori më i madh i rritjes së “TCL”.

 

Li tha se sektori i prodhimit të Kinës duhet të kalojë nga eksporti i produkteve në kapacitetin industrial eksportues duke pasur parasysh modelet aktuale ekonomike globale, duke nxitur kështu eksportet e komponentëve, materialeve dhe pajisjeve vendase.

"Ne duhet të përshpejtojmë ndërtimin e zinxhirëve industrialë globalë, të thyejmë barrierat tregtare dhe të ndërtojmë dhe përmirësojmë sistemet tona të operimit në tregun global",- tha ai.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Shitjet me pakicë të sektorit të pajisjeve shtëpiake në Kinë arritën në 708.1 miliardë juanë (103 miliardë dollarë) në vitin 2022, 7.4 për qind më pak nga viti në vit, sipas firmës së konsulencës së tregut me bazë në Pekin, AVC.

"Zgjerimi në tregjet jashtë shtetit jo vetëm që do të lehtësojë presionin  në tregun vendas, por gjithashtu do të rrisë ndikimin ndërkombëtar të kompanive kineze të pajisjeve shtëpiake",- tha Dong Min, zëvendëssekretari i përgjithshëm i Shoqatës së Industrisë së Videove në Kinë.

Jia Shaoqian, president i “Qingdao”, prodhuesi i pajisjeve shtëpiake me bazë në provincën Shandong, “Hisense Group”, tha se të ardhurat nga tregjet jashtë shtetit pritet të kapin më shumë se gjysmën e të ardhurave totale të kompanisë brenda tre viteve.

“Hisense” po përshpejton zgjerimin e tij jashtë shtetit me televizorët me laser të nivelit të lartë, që  pasqyrojnë përmirësime të mëdha në cilësinë e imazhit në krahasim me teknologjitë e mëparshme. Televizorët e saj janë shitur në shumë vende dhe rajone, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Australi, Gjermani, Francë, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Afrikën e Jugut.

“Hisense” u rendit e dyta në dërgesat globale të televizorëve në 2022-shin, një rritje prej 16.1 për qind nga viti në vit, sipas kompanisë së kërkimit të tregut “Omdia”.

Kompania gjithashtu synon të rrisë ndërgjegjësimin për markën e saj përmes sponsorizimit të ngjarjeve të mëdha sportive. Në vitet e fundit, “Hisense” ka qenë sponsor i disa ngjarjeve sportive të klasit botëror, duke përfshirë turneun “UEFA Euro 2016” dhe Kupën e Botës FIFA 2022 në Katar.

Duke parë rritjen e kërkesës për kondicionerët në Lindjen e Mesme, gjiganti kinez i pajisjeve shtëpiake “Midea Group” ka kërkuar mundësi për të lokalizuar prodhimin në rajon me shpresën për të ofruar shpërndarje më të shpejtë për konsumatorët vendas.

Kompania ka ngritur një zyrë jashtë shtetit në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe. Ajo ka ndërtuar gjithashtu një fabrikë frigoriferësh, lavatriçesh dhe ngrohës uji në Egjipt që i shërben tregjeve të Lindjes së Mesme dhe Afrikës.

Ajo do të vazhdojë të ofrojë teknologji ndërtimi me karbon të ulët, kursim energjie dhe inteligjente për tregun e Lindjes së Mesme, të përshpejtojë përpjekjet e lokalizimit dhe të punësojë më shumë njerëz vendas në shitje, shërbime teknologjike, financa dhe operacione, tha kompania.

“Midea” tha se ka parë rritje të shitjeve nga Spanja, Franca dhe Rusia me anë të “AliExpress”, platforma e grupit “Alibaba”, që nga fillimi i vitit 2023.

Në atë që duket të jetë një tendencë e fuqishme, prodhuesit kinezë të pajisjeve shtëpiake po zgjerojnë gjurmën e tyre në tregjet e huaja për rritje të reja fitimesh dhe zhvillim afatgjatë, duke pasur parasysh se tregu vendas i pajisjeve shtëpiake është pothuajse i ngopur, tha Zhao Meimei, ndihmëspresident i AVC.

"Në të kaluarën, shumica e ndërmarrjeve kineze miratuan modelin origjinal të prodhuesit të pajisjeve, por tani ato kanë më shumë gjasa të ndërtojnë markat e tyre në një përpjekje për të forcuar konkurrencën në skenën globale",- tha Liang Zhenpeng, analist i pavarur i elektronikës së konsumit.