Kushtet e favorshme që shtyjnë ringjalljen ekonomike të Kinës drejt një të ardhmeje më të ndritshme
2023-03-21 14:47:15

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në konferencën e tij të parë për shtyp si kryeministër, Li Qiang theksoi se “Ekonomia kineze do të përballet me erën dhe valët dhe do të lundrojë drejt një të ardhmeje më të ndritshme dhe unë kam besim të plotë në këtë”. Kjo shprehje optimizmi e kreut të ekzekutivit të Kinës mbështetet tek ringjallja ekonomike pas Covid 19.

 

Ekonomia e Kinës ka parë një rimëkëmbje me bazë të gjerë midis janarit dhe shkurtit, pasi ndërprerjet e lidhura me COVID-in janë zbehur, duke shtuar numrin në rritje të provave që vendi është i pozicionuar mirë për të ndjekur një zhvillim të qëndrueshëm.

Rimëkëmbja erdhi me një rikuperim të shumëpritur të konsumit, pasi kërkesa e ndrydhur rriti shitjet me pakicë në sektorë të ndryshëm, përfshirë hotelerinë. Investimet dëshmuan rritje të qëndrueshme dhe sektori i pronave gjithashtu tregoi shenja rikuperimi, sipas të dhënave të publikuara në fillim të kësaj jave.

Statistikat janar-shkurt i bënë jehonë optimizmit të kryeministrit kinez Li Qiang për perspektivën e ekonomisë së vendit. “Ekonomia kineze do të përballet me erën dhe valët dhe do të lundrojë drejt një të ardhmeje më të ndritshme dhe unë kam besim të plotë në këtë”, tha Li gjatë konferencës së tij të parë për shtyp të hënën.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Progresi ekonomik i Kinës bazohet në forcat e saj të rëndësishme institucionale, veçanërisht gjatë një kohe kur ekonomia globale po përballet me një sërë sfidash si inflacioni i vazhdueshëm, tensionet gjeopolitike dhe ndërprerjet e papritura në sistemin bankar të SHBA.

"Udhëheqja e përmirësuar e Partisë do të sigurojë një aftësi strategjike të pakrahasueshme me asnjë vend tjetër për formimin dhe zbatimin e politikave vijuese të Kinës për reformën dhe hapjen," tha Wang Wen, dekan ekzekutiv i Institutit Chongyang për Studime Financiare në Universitetin Renmin të Kinës.

Wang shtoi se qeveria kineze është e pajisur mirë në promovimin e reformave të mëdha dhe mobilizimin e burimeve në mbarë vendin pas viteve të zhvillimit të sistemit të saj të qeverisjes.

Një shembull tipik në këtë drejtim është formulimi i planeve zhvillimore afatmesme dhe afatgjata.

Ndryshe nga shumë vende të tjera që bazojnë axhendat e tyre të politikave në ciklet zgjedhore, Kina ka një traditë të hartimit të "planeve pesë-vjeçare", të cilat janë plane gjithëpërfshirëse të politikave për zhvillimin social dhe ekonomik të formuluara çdo pesë vjet. Këto plane mund të mbulojnë gjithashtu një periudhë më të gjatë, si p.sh. Përvijimi i Planit të 14-të Pesëvjeçar (2021-2025) për Zhvillimin Ekonomik dhe Social Kombëtar dhe Objektivat Afatgjatë Përgjatë Vitit 2035.

Duke u fokusuar në përpjekjet afatgjata, këto plane të largëta i mundësojnë Kinës të planifikojë nevoja të ndryshme zhvillimi në tërësi dhe të ndajë më mirë burimet, duke adresuar prioritetet e reja në një botë në ndryshim duke ruajtur vazhdimësinë e politikave.

 

Përveç aftësisë së Kinës në hartimin e planeve, vendi krenohet me zinxhirë të plotë furnizimi, një treg konsumi me rritje të shpejtë prej 1.4 miliardë banorësh dhe një ekonomi super të përmasave që kontribuon më shumë se 30 për qind të rritjes globale.

"Potenciali i tregut është i madh. Potenciali për të zgjeruar kërkesën është i madh," tha Fu Linghui, zëdhënës i Zyrës Kombëtare të Statistikave, në një konferencë për shtyp të mërkurën, duke shtuar se kërkesa e popullit kinez për një jetë më të mirë është një shtyllë thelbësore për kërkesën në të ardhmen. rritje.

Megjithëse PBB-ja për frymë e Kinës ka mbetur mbi 12,000 dollarë për dy vjet rresht, ka ende një hendek të madh në krahasim me vendet e zhvilluara.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Pa dyshim, peizazhi ekonomik i Kinës po ndryshon. Motori i rritjes ekonomike të vendit po përjeton një zhvendosje të madhe nga dividenti demografik dhe cikli financiar i bazuar në sasi në inovacion shkencor dhe teknologjik, sipas Korporatës Ndërkombëtare të Kapitalit të Kinës.

Qeveria kineze nuk i shmanget sfidave ekzistuese, të tilla si plakja e popullsisë dhe nevoja për më shumë përparime në inovacionin e teknologjisë shkencore. Përkundrazi, ajo përballet me vështirësi dhe punon në shndërrimin e zotimeve në veprime.

Kryeministri bëri thirrje për "analizë të thelluar" për t'iu përgjigjur në mënyrë aktive problemeve të shkaktuara nga ndryshimet në popullsi.

Ai gjithashtu vuri në dukje se burimet e pasura njerëzore vazhdojnë të jenë një avantazh i jashtëzakonshëm për Kinën, pasi fuqia e punës e shtuar rishtazi në vend tejkalon 15 milionë në vit dhe fuqia e re punëtore përfundon mesatarisht 14 vjet arsimim.

Ndërkohë, vendi po garon me kohën për të promovuar inovacionin e tij të teknologjisë shkencore. Veçanërisht, përparim i rëndësishëm është arritur në fusha të tilla si fluturimet hapësinore me njerëz, superkompjuterët dhe prodhimi i avionëve.

Vitin e kaluar, Kina u ngjit në vendin e 11-të në Indeksin Global të Inovacionit 2022 të publikuar nga Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale, duke shënuar një rritje mbresëlënëse prej 23 vendesh nga renditja e saj e vitit 2012. Duke parë përpara, analistët dhanë një notë optimiste për perspektivën e ekonomisë kineze.

Të dhënat makroekonomike të Kinës pritet të përmirësohen më tej në mars pasi vendi do të vazhdojë të nxisë konsumin dhe investimet, dy pjesë kryesore të kërkesës së brendshme, dhe gjithashtu do të udhëheqë sektorin e pasurive të paluajtshme drejt stabilitetit, tha Wang Qing, analist me Vlerësimin e Artë të Kreditit.

Një raund i ri nxitës i rritjes pritet të gjendet në procesin e nxitjes së konsumit, investimeve, urbanizimit, ekonomisë dixhitale dhe ekonomisë së gjelbër, ndër të tjera, tha Wang Wen, duke shtuar se ekonomia e Kinës është ende e gatshme për rritje të re.