Fokusi i të dhënave të mëdha pritet të krijojë përfitime strategjike
2023-03-15 10:24:44

Qeveria qendrore në Kinë i kushton rëndësi të madhe ekonomisë digjitale dhe ka ndërtuar një rrjet të integruar të energjisë kompjuterike në mbarë vendin, i cili ndihmon në promovimin e rrjedhës së të dhënave, përmirëson konkurrencën globale dhe nxit investimet. Si ndikojnë të dhënat e mëdha në ekonominë e vendit dhe shkëmbimet me jashtë?

Foto:VCG

Foto:VCG

Guiyang, kryeqendra e provincës Guizhou të Kinës Jugperëndimore, po përshpejton zhvillimin e një baze mbështetëse të fuqisë kombëtare kompjuterike dhe algoritmit me pjesëmarrjen e kompanive kryesore të teknologjisë së informacionit dhe duke synuar të ndihmojë në nxitjen e ekonomisë digjitale të vendit, tha kryebashkiaku i saj Ma Ningyu.

"Në të ardhmen, fuqia kompjuterike do të bëhet një produkt publik i disponueshëm për çdo kompani dhe individ pasi kostoja e përdorimit të tij do të ulet dhe pragu do të ulet," tha Ma, i cili është gjithashtu një deputet i Asamblesë së 14-të Kombëtare  Popullore.

“Përdorimi i fuqisë llogaritëse do të jetë po aq i lehtë sa përdorimi i energjisë elektrike nga një rrjet energjie," tha Ma.

Megjithatë, burimet e fuqisë kompjuterike nuk janë të shpërndara në mënyrë të barabartë në Kinë, me shumicën e qendrave të të dhënave të vendosura në zonat lindore.  Ky aspekt ka rreziqe potenciale strategjike të sigurisë, tha ai.

 Përveç kësaj, shumë energji elektrike nga rajonet perëndimore do të duhet të transmetohet në qendrat e të dhënave në zonat lindore, tha ai.

Foto:VCG

Foto:VCG

Në fillim të vitit 2022, Kina nisi një program për të inkurajuar ndërtimin e infrastrukturës së energjisë kompjuterike në më shumë rajone perëndimore, pasi ato mburren me furnizim adekuat me energji elektrike.

Guizhou është një nga tetë qendrat kombëtare të fuqisë kompjuterike dhe grupi i qendrës së të dhënave Gui'an është një nga 10 grupimet e tilla kombëtare.

Grupi tani ka shtatë qendra super të mëdha të të dhënave për tre gjigantë të telekomit China Mobile, China Unicom dhe China Telecom dhe gjigantët e teknologjisë Apple, Tencent dhe Huawei.

Gjerësia e brezit të internetit jashtë provincës arriti në 38,000 Gbps, duke u lidhur drejtpërdrejt me 32 qytete në internet, treguan të dhënat nga autoritetet lokale.

Deri në vitin 2025, grupi do të ketë 4 milionë serverë.  ("Gbps" do të thotë Gigabit për sekondë. 1 Gbps është e barabartë me rreth 1,024 Megabit për sekondë ose Mbps  ose rreth 1 miliard bit për sekondë. Gbps është një masë e zakonshme e shpejtësisë së transferimit të të dhënave midis pajisjeve harduerike.)

Përveç shërbimit të kompanive kryesore të TI-së (teknologjisë së informacionit), grupi pret gjithashtu të lehtësojë institucionet financiare, ndërmarrjet shtetërore të administruara nga qendra dhe ministritë dhe komisionet kombëtare.

Foto:VCG

Foto:VCG

Këtë vit, tre projekte të qendrave të të dhënave janë gati për t'u përfunduar, nëntë janë në ndërtim e sipër dhe tetë janë prezantuar rishtazi.  Ato përfshijnë zgjerimin e qendrave ekzistuese dhe të reja që u shërbejnë kompanive si firma teknologjike Net-Ease, China Construction Bank, Bank of Communications, Industrial Bank dhe State Power Investment Corp.

Në një ceremoni të mbajtur në shkurt për të shënuar fillimin e projekteve të mëdha të Guizhou për tremujorin e parë të 2023, Ding Lei, CEO i Net-Ease, tha se kompania planifikon të zhvendosë të dhënat e saj thelbësore në Zonën e Re Gui'an për vendbanime dhe llogaritje.

Qendra e të dhënave NetEase Gui'an pritet të fillojë provat në shtator.  Në pesë vitet e ardhshme, do të ketë 40,000 serverë, për të realizuar një të ardhur të vlerësuar të biznesit prej 450 milionë juanë (64.6 milionë dollarë).  Qendra do të presë linjat kryesore të biznesit të kompanisë si metaverse, muzikë cloud, mësim inteligjent, tregti elektronike, media dhe lojëra, tha ai.

Ma tha se qeveria qendrore i kushton rëndësi të madhe ekonomisë digjitale dhe ka ndërtuar një rrjet të integruar të energjisë kompjuterike në mbarë vendin, i cili ndihmon në promovimin e rrjedhës së të dhënave, përmirëson konkurrencën globale dhe nxit investimet.

"Shumë vende kanë kërkesë për qendra të dhënash, me konkurrencën në fuqinë kompjuterike duke u rritur. Shtetet e Bashkuara kanë 53 për qind të qendrave super të mëdha të të dhënave në botë dhe Kina zë 16 për qind.

Foto:VCG

Foto:VCG

"Tani kërkesa për fuqi kompjuterike nuk mund të plotësohet vetëm në Kinën lindore për shkak të burimeve të kufizuara të tokës dhe energjisë elektrike, të cilat kanë kufizuar ritmin e përmirësimeve të industrive. Megjithatë, Kina perëndimore kryesisht ruan dhe mbështet të dhëna, potenciali i të cilave nuk ka qenë plotësisht  eksploruar."

Deputeti sugjeroi zhvendosjen e bizneseve të lidhura si prodhimi i pajisjeve të qendrave digjitale, shërbimet e përmbajtjes digjitale dhe trajnimi i inteligjencës artificiale në Kinën perëndimore dhe udhëzimin e rajoneve lindore që të fokusohen në aplikacionet e nivelit të mesëm dhe të lartë.

"Optimizimi i shpërndarjes së burimeve do të ndihmojë në promovimin e zhvillimit të integruar të zonave lindore dhe perëndimore dhe do t'i çojë ato drejt prosperitetit të përbashkët."

Vitet e fundit, Guiyang, i njohur si një qendër e madhe e të dhënave, ka punuar për të promovuar ndërtimin e infrastrukturës së informacionit.  Vitin e kaluar, tetë qendra super të mëdha të të dhënave u prezantuan në qytet me një investim total prej 29.42 miliardë juanë.  I vendosur në një zonë malore, qyteti gëzon mot të freskët edhe në verë, gjë që i përshtatet qendrave të mëdha të të dhënave në shkallë të gjerë.

Vitin e kaluar, PBB-ja i Guiyang arriti në 492 miliardë juanë, me ekonominë e saj digjitale që kontribuoi në 44 për qind të saj, treguan të dhënat nga autoritetet lokale.  Rritja e të ardhurave nga programet kompjuterike dhe shërbimet e tjera të TI-së arriti në afro 88 për qind, duke kontribuar 44.5 për qind në rritjen ekonomike.