Pesë investime në 3 vjet tregojnë besimin e kompanisë gjermane në Kinë
2023-03-14 09:40:45


Foto nga VCG

Kina do të intensifikojë përpjekjet për të tërhequr dhe përdorur investimet e huaja, sipas një raporti të punës së qeverisë të  prezantuar më 5 mars në sesionin e parë të Asamblesë së 14-të Kombëtare Popullore, legjislativit kombëtar. Shembull i këtyre investimeve është kompania gjermane e teknologjisë së komprensorëve, e cila e ka nisur aktivitetin e saj në Pekin në vitin 1994 dhe vijon të operojë në tregun kinez, duke shtuar investimet.

Pav09:32:10rësisht ndikimit të pandemisë, Bitzer, një kompani gjermane e teknologjisë së kompresorëve, vendosi të investojë 300 milionë juanë të tjerë (43 milionë dollarë) në fabrikën e saj në Pekin këtë vit.

Një pjesë e investimit do të shpenzohet në një ndërtesë prej 4,800 metrash katrorë për departamentin e kërkimit dhe zhvillimit (R&D), dhe ceremonia e vendosjes së themeleve është planifikuar në prill.

"Ne kemi sjellë disa pajisje, kështu që na duhet dëshpërimisht ndërtesa sa më shpejt të jetë e mundur," tha Karl Heinz Meister, nënkryetar i Zonës Bitzer të Azi Paqësorit.

Është hera e pestë që kompania investon në degën e saj në Pekin gjatë tre viteve të fundit, me një total prej 84 milionë juanë të derdhur për katër herët e mëparshme.

Meister tha se qeveria kineze ka theksuar zhvillimin me cilësi të lartë dhe mbrojtjen e mjedisit, kështu që kompania duhet të projektojë dhe të nxjerrë produkte të reja në tregun kinez.

Fushata e vendit "pa mbetje ushqimore" ka përfituar gjithashtu biznesin e ftohjes, shtoi ai.

Kina do të intensifikojë përpjekjet për të tërhequr dhe përdorur investimet e huaja, sipas një raporti të punës së qeverisë të  prezantuar më 5 mars në sesionin e parë të Asamblesë së 14-të Kombëtare Popullore, legjislativit kombëtar.

Vendi do të zgjerojë aksesin në treg, do të vazhdojë të hapë sektorin e shërbimeve moderne, do të sigurojë trajtim kombëtar për kompanitë e financuara nga jashtë, do të përmirësojë shërbimet për kompanitë e financuara nga jashtë dhe do të lehtësojë nisjen e projekteve historike të financuara nga jashtë, thuhet në raport.

Bitzer filloi të investojë në Pekin në 1994, me një sipërmarrje të përbashkët të themeluar në rrethin Tongzhou. 

Në vitin 2006, kompania themeloi degën e saj tërësisht në pronësi  Bitzer Refrigeration Technology (China) Co Ltd në Zonën e Zhvillimit Ekonomik-Teknologjik të Pekinit.

Kompresori është zemra e çdo sistemi ftohjeje ose kondicionimi.  Produktet e Bitzer aplikohen në sistemet qendrore të ajrit të kondicionuar në ndërtesa, ngrirësit në supermarkete, si dhe kondicionerët në automobila dhe trena.

Përveç tregut, zinxhiri gjithnjë e më i plotë i furnizimit në Kinë është një arsye tjetër që ata të vazhdojnë të investojnë në fabrikën e Pekinit.

"Në të kaluarën, kompania mund të montonte kompresorë vetëm duke përdorur pjesë të importuara, pothuajse pa staf R&D, por tani, me rreth 100 furnizues në të gjithë Kinën, fabrika është bërë gjithnjë e më e pavarur si në prodhim ashtu edhe në zhvillimin e produkteve të reja."  tha Fang Yuyan, drejtor financiar i fabrikës.

Për të inkurajuar investitorët e huaj që të vazhdojnë të zgjerojnë investimet e tyre, Kina ka nxjerrë një politikë të shtyrjes së taksave, e cila do të përjashtonte përkohësisht taksën e mbajtur në burim nëse fitimet e investitorëve të huaj nga ndërmarrjet vendase kineze do të investoheshin drejtpërdrejt në Kinë, tha Cong Lin, një zyrtar përgjegjës për  sektori ndërkombëtar me Shërbimin Tatimor të Zonës së Zhvillimit Ekonomiko-Teknologjik të Pekinit, Administrata e Tatimeve Shtetërore.

Për të thjeshtuar procedurat përkatëse, është krijuar një shërbim tatimor në kanal elektronik, ku kompanitë mund të aplikojnë për lloje të ndryshme shërbimesh online, pa pasur nevojë të dërgojnë personel në sallën e shërbimit tatimor.

 “Ne gjithashtu kemi kryer trajnime në anglisht për ekipin tonë për komunikim më të lehtë me kompanitë ndërkombëtare dhe taksapaguesit e huaj”, tha Cong.

Pavarësisht epidemisë, të ardhurat nga shitjet e fabrikës Bitzer Pekin kanë qenë të qëndrueshme gjatë tre viteve të fundit, me një rekord prej 1.6 miliardë juanë të vendosur në vitin 2021.

Bill Feng ka punuar në kompani për 16 vjet.  Ai tha se Kina ka kaluar nëpër vështirësi të shumta gjatë viteve, si SARS dhe kriza financiare, por tendenca afatgjatë e rritjes së zhvillimit të vendit mbetet e pandryshuar gjatë gjithë këtyre viteve.

"Ndikimi i COVID-19 është vetëm afatshkurtër dhe ne jemi të sigurt për perspektivat e biznesit në Kinë në afat të gjatë," tha Feng, tani nënkryetar i Bitzer Greater China.