Kina po zhvillon një tren me shpejtësi dhe më të lartë
2023-03-13 13:24:46

Sistemi hekurudhor i Kinës, veçanërisht rrjeti hekurudhor me shpejtësi të lartë, ka parë zhvillim të shpejtë gjatë 15 viteve të fundit.

Foto:VCG

Foto:VCG

Deri në fund të vitit të kaluar, rrjeti hekurudhor i Kinës mbuloi 155,000 km, nga të cilat 42,000 km janë hekurudha me shpejtësi të lartë, që përbëjnë më shumë se dy të tretat e hekurudhave të shpejtësisë së lartë në botë. Kina renditet e para globalisht për sa i përket shkallës së rrjetit të saj hekurudhor të shpejtësisë së lartë që është ose funksional ose në ndërtim.

Kina ka nisur projektin e inovacionit të shkencës dhe teknologjisë CR450 për të zhvilluar një tren edhe më të shpejtë, tha një këshilltar politik kombëtar.

Sipas planit kombëtar, një tren plumb më i avancuar, CR450 me një shpejtësi maksimale operimi prej 400 kilometra në orë dhe një shpejtësi eksperimentale deri në 450 km/h do të zbulohet së shpejti, tha Zhao Hongwei, studiuese kryesore e  Akademisë së Shkencave të Hekurudhave të Kinës dhe anëtar i Komitetit të 14-të Kombëtar të Konferencës Konsultative Politike të Popullit Kinez, në një intervistë për China Daily.

Ajo gjithashtu vuri në dukje se deri atëherë, rrjeti hekurudhor i Kinës do të jetë shtrirë në 165,000 km, nga të cilat 50,000 km do të jenë hekurudha me shpejtësi të lartë.

Përpjekjet e kërkimit dhe zhvillimit të trenit plumb më të shpejtë përshkruhen në Planin e 14-të pesë-vjeçar të Kinës (2021-25), tha ajo.

Foto:VCG

Foto:VCG

Në janar të vitit të kaluar, specifikimet e përgjithshme teknike të përkohshme për CR450 EMU u publikuan nga Grupi i Hekurudhave Shtetërore të Kinës, operatori kombëtar hekurudhor.

“Deri në fund të vitit të kaluar, ne hartuam specifikimet teknike për 13 nënsisteme të EMU-së dhe gjithashtu kryem disa eksperimente të hershme eksploruese," tha Zhao.

“Në bazë të atyre specifikimeve dhe kërkesave, ne jemi duke punuar në projektimin teknik të trenit. Projekti i përgjithshëm dhe skemat për nënsistemet pritet të finalizohen vitin e ardhshëm dhe treni do të zbulohet në të ardhmen e afërt.

Zhao udhëhoqi zhvillimin e trenit të parë plumb të vetë-projektuar në Kinë të njohur si Fuxing.

Krahasuar me vështirësitë me të cilat u përballën studiuesit gjatë zhvillimit të gjeneratës së parë të trenit Fuxing, sfidat me të cilat po përballen tani nuk janë krejt të njëjta.

“Nuk ka asnjë referencë që mund të përdoret nga vendet e tjera," tha ajo.  “Ne duhet të jemi pionierë dhe të gjejmë përgjigje për një tren me shpejtësi 400 km/h”.

Për shembull, niveli i zhurmës së një treni që udhëton kaq shpejt është 3 decibel më i lartë se niveli i një treni që udhëton me 350 km/h, i cili është po aq i shpejtë sa trenat aktualë me shpejtësi të lartë në Kinë.

“Ne duhet të ulim nivelin e zhurmës në trenat e rinj për t'i bërë pasagjerët të ndihen më rehat. Është punë sfiduese," tha Zhao.

Foto:VCG

Foto:VCG

Ajo është e bindur se treni CR450 do të avancohet mes kolegëve të tij në mbarë botën kur të bëjë debutimin e tij.

Ajo bëri thirrje gjithashtu për përmirësimin e sistemit standard për hekurudhat dhe promovimin e njohjes reciproke ndërkombëtare të certifikimit të sigurisë së sistemit.

“Standardi është një bazë e rëndësishme e zhvillimit socio-ekonomik kombëtar dhe gjithashtu një element thelbësor i zhvillimit industrial," tha ajo.

Me zhvillimin e shpejtë të hekurudhave në vend, Kina ka ndërtuar një sistem standard hekurudhor.  Për të promovuar zhvillimin me cilësi të lartë të industrisë, është e nevojshme të forcohet dhe përmirësohet më tej sistemi standard dhe formulimi i standardeve në fushat përkatëse, tha Zhao.

“Ne duhet të ndërtojmë një sistem standard më gjithëpërfshirës, jo vetëm për trenat plumbash, por edhe për infrastrukturën tjetër themelore si binarët hekurudhor, komunikimin, sinjalet dhe teknologjinë e inspektimit”, shtoi ajo.

Me zhvillimin e Nismës “Një Brez, një Rrugë”, produktet hekurudhore të Kinës favorizohen nga shumë vende.  Për të shitur trena në disa vende evropiane, kërkohen certifikata të shumta, gjë që kushton kohë, para dhe burime njerëzore dhe ndikon në ofertën.

Certifikatat e përsëritura gjithashtu ngarkojnë ndërmarrjet.

Foto:VCG

Foto:VCG

“Nëse sistemi standard dhe certifikatat njihen ndërkombëtarisht, kjo do të eliminonte nevojën për certifikim të përsëritur," tha Zhao.

Kina ka punuar për të përmirësuar sistemin e saj standard hekurudhor.

Vitin e kaluar, dy standarde ndërkombëtare për projektimin e infrastrukturës hekurudhore të shpejtësisë së lartë dhe furnizimin me energji, të cilat u hartuan dhe u zhvilluan kryesisht nga Kina, u publikuan nga Unioni Ndërkombëtar i Hekurudhave, duke demonstruar kontributin e vendit në promovimin e ndërkombëtarizimit të standardeve të hekurudhave me shpejtësi të lartë.  sipas Grupit Shtetëror të Hekurudhave të Kinës.

Sistemi hekurudhor i Kinës, veçanërisht rrjeti hekurudhor me shpejtësi të lartë, ka parë zhvillim të shpejtë gjatë 15 viteve të fundit.

Deri në fund të vitit të kaluar, rrjeti hekurudhor i Kinës mbuloi 155,000 km, nga të cilat 42,000 km janë hekurudha me shpejtësi të lartë, që përbëjnë më shumë se dy të tretat e hekurudhave të shpejtësisë së lartë në botë.

Foto:VCG

Foto:VCG

Sipas Grupit Shtetëror të Hekurudhave të Kinës, Kina ka zhvilluar teknologjitë më gjithëpërfshirëse dhe ka përvojën më të pasur të menaxhimit të hekurudhave në botë.

Me përparim të rëndësishëm dhe përparime të mëdha të arritura në një kohë të shkurtër, Kina renditet e para globalisht për sa i përket shkallës së rrjetit të saj hekurudhor të shpejtësisë së lartë që është ose funksional ose në ndërtim, shtoi kompania.