Kina përforcon ruajtjen e librave të lashtë me teknologjinë moderne
2023-03-10 11:43:26

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Me ndihmën e teknologjisë së përparuar, Kina ka shtuar përpjekjet për të rikthyer letërsinë klasike në jetën e përditshme. Në vitin 2022, autoritetet qendrore kineze nxorën një sërë udhëzimesh, duke premtuar përpjekje më të mëdha për digjitalizimin e librave të lashtë dhe duke inkurajuar bibliotekat dhe arkivat që të hapin koleksionet dhe burimet e tyre digjitale për publikun. Në këtë kuadër, javën e kaluar, në muzeun Lanzhou në provincën Gansu të Kinës veriperëndimore, u hap një ekspozitë mbi enciklopedinë e lashtë kineze "Yongle Dadian", e njohur si enciklopedia më e madhe në botë.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina përforcon ruajtjen e librave të lashtë me teknologjinë moderne

 

Një ekspozitë letërsie mbi enciklopedinë e madhe antike kineze "Yongle Dadian" u hap javën e kaluar në muzeun Lanzhou në provincën Gansu të Kinës veriperëndimore, me rreth 70 pjesë materiale të lidhura me qytetin e Lanzhou.

"Yongle Dadian", i porositur nga Perandori Yongle në vitin 1403, mblodhi më shumë se 7000 lloje librash dhe regjistrimesh të lashta kineze, duke mbuluar literaturën, artin, historinë, gjeografinë, filozofinë dhe fenë nga periudha para Dinastisë Qin (221 p.e.s.) deri në Dinastinë e hershme Ming (1368-1644).

 

Me një total prej 11,095 vëllimesh dhe rreth 370 milionë karaktere, "Yongle Dadian" u vlerësua si enciklopedia më e madhe në botë nga "Encyclopedia Britannica". Në përpjekje për të mbrojtur këtë përmbledhje me famë botërore, perandori Jiajing  i dinastisë Ming urdhëroi një riregjistrim të klasikut. Puna e kopjimit mori pesë vjet për t'u përfunduar.

 

Pavarësisht mbrojtjes së përpiktë, librat e kopjuar me dorë janë humbur gradualisht gjatë rrjedhës së gjatë të historisë. Sot, vetëm pak më shumë se 400 vëllime dhe disa fragmente të "Yongle Dadian" kanë mbetur në botë, që është më pak se 4 për qind e veprës origjinale.

 

Për të lehtësuar shpërndarjen publike dhe studimin profesional të enciklopedisë së madhe të lashtë, në shkurt të këtij viti, Biblioteka Kombëtare e Kinës në Pekin prezantoi databazën e imazheve Yongle Canon HD, e cila është lirisht e aksesueshme për publikun për referencë.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Duke përdorur teknologjinë e përparuar, Kina ka shtuar përpjekjet për të rikthyer letërsinë klasike në jetën e përditshme. Në vitin 2022, autoritetet qendrore kineze nxorën një sërë udhëzimesh, duke premtuar përpjekje më të mëdha për digjitalizimin e librave të lashtë dhe duke inkurajuar bibliotekat dhe arkivat që të hapin koleksionet dhe burimet e tyre digjitale për publikun.

 

Librat e lashtë janë jetikë për përpjekjet e Kinës për të vazhduar traditën e saj kulturore, për të nxitur një etikë kineze dhe për të rritur fuqinë e saj kulturore. Shtëpia Botuese e Bibliotekës Kombëtare të Kinës dhe Qendra Kërkimore për Shkenca Digjitale Humane e Universitetit të Pekinit zhvilluan së bashku bazën e të dhënave të imazheve Yongle Canon HD. Aktualisht ajo mban përmbajtjen e 1800 librave nga koleksioni i Bibliotekës Kombëtare të Kinës të "Yongle Dadian".

 

Bazuar në imazhet me definicion të lartë, baza e të dhënave miraton teknikat GIS dhe teknikat tredimensionale të restaurimit për të shfaqur lidhjen dhe paraqitjen e enciklopedisë dhe vendndodhjen e vëllimeve ekzistuese, sipas Wei Chong, drejtor i Shtëpisë Botuese të Bibliotekës Kombëtare të Kinës.

 

Po kështu, "Biblioteka e plotë në katër seksione", e njohur gjithashtu si "Siku Quanshu", një koleksion veprash klasike kineze, është duke u digjitalizuar në Lanzhou, provincën Gansu të Kinës veriperëndimore.

 

Krijuar në dinastinë Qing (1644-1911), "Siku Quanshu" kishte shtatë kopje, të cilat fillimisht u ruajtën në shtatë biblioteka perandorake të vendosura në Pekin, në deltën e lumit Yangtze të Kinës lindore dhe në Shenyang në provincën Liaoning të Kinës verilindore. Aktualisht kanë mbetur vetëm tre kopje e gjysmë.

 

Dublikati i ruajtur në bibliotekën Wensu Pavilion në Lanzhou, e cila u ndërtua në vitin 2005, përmban 36,315 vëllime. Fillimisht u ruajt në Pallatin Perandorak Shenyang  dhe u zhvendos në Lanzhou në vitet 1960.Për të ruajtur këtë kopje të vlefshme janë bërë përpjekje të konsiderueshme. Qeveria vendore ka investuar mbi 100 milionë juanë (rreth 14.57 milionë dollarë amerikanë) për të përmirësuar vazhdimisht kushtet e bibliotekës.

 

Sipas drejtorit të bibliotekës, Chen Jun, biblioteka përdor masa të standardeve ndërkombëtare, me një temperaturë mesatare prej 12 gradë Celsius në janar dhe një lagështi konstante prej rreth 50 për qind gjatë gjithë vitit.

 

Për ta bërë kopjen më të aksesueshme për publikun, përpjekjet e digjitalizimit filluan në vitin 2021 dhe pritet të përfundojnë deri në vitin 2024. Chen tha se biblioteka planifikon t'i vërë në dispozicion burimet e digjitalizuara të teksteve të lashta për qëllime të ndryshme, si kërkimi dhe zhvillimi i kulturës, duke siguruar mbrojtjen e të drejtës së autorit.

"Kjo përpjekje synon të promovojë studimin e thelluar të relikteve kulturore dhe t'i sjellë ato më pranë publikut të gjerë," tha Chen.

 

Në provincën Guangdong të Kinës jugore, biblioteka Sun Yat-sen  ka përfunduar digjitalizimin e disa botimeve të rralla dhe të çmuara të librave të lashtë, 1013 lloje të periodikëve dhe 480 lloje gazetash të botuara përpara themelimit të Republikës Popullore të Kinës në 1949-n.

Për të përmirësuar më tej efikasitetin e përdorimit të koleksionit,  biblioteka ka kryer njohjen e të dhënave të tekstit dhe punën e ndërtimit të bazës së të dhënave në rreth 20,000 mikroforma, duke mundësuar funksione duke përfshirë kërkimin e tekstit të plotë dhe kopjimin e tekstit, sipas zëvendësdrejtorit të departamentit të digjitalizimit të bibliotekës, Zhang Hongxin.

 

"Transformimi digjital është një trend i kohës. Librat e lashtë do të integrohen me bartës të tjerë kulturorë në hapësirën digjitale, duke lejuar publikun të kuptojë pamjen e përgjithshme të kulturës sonë tradicionale përmes formave të ndryshme digjitale",- tha Liang Jihong nga universiteti “Renmin” i Kinës.