IoT dhe 5G ndihmojnë sektorin nëntokësor për zhvillimin me cilësi të lartë
2023-03-09 09:58:59

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Teknologjia 5G po përdoret në sektorin e minierave për të thjeshtuar ndërveprimin. Wireless-i mund të ndihmojë në përcjelljen e të dhënave në kohë reale nga brenda minierës. Me ndihmën e rrjetit 5G, edhe video-thirrjet ndërmjet punëtorëve në sipërfaqe dhe nëntokë bëhen më të lehta. Shumë kompani në Kinë kanë ofruar ndihmën e tyre për të lehtësuar këtë fazë fillestare të aplikimit të kësaj teknologjie dhe për të thjeshtuar tranzicionin.

Minierat nëntokësore të qymyrit, të cilat tradicionalisht kanë luftuar me çështjet e lidhjes me internetin, po bëhen më të sigurta dhe më efikase ndërsa firmat kineze të teknologjisë po eksplorojnë se si të përdorin teknologjitë 5G për të rinovuar sektorin.

Yao Wujiang, teknik në “Yangquan Coal Industry (Group) Co” në provincën Shanxi, tha se kompania ka vendosur rrjete 5G brenda një miniere 534 metra të thellë me ndihmën teknike nga kompani të tilla si “China Mobile” dhe “Huawei Technologies Co”.

Teknologjia super e shpejtë “wireless” mund të ndihmojë në përcjelljen e të dhënave në kohë reale nga brenda minierës, duke përfshirë densitetin e gazit, temperaturën dhe lagështinë. Me ndihmën e rrjetit 5G, edhe video-thirrjet ndërmjet punëtorëve në sipërfaqe dhe nëntokë bëhen më të lehta.

“Por aplikimi i 5G në miniera është ende në një fazë fillestare”,- tha Yao, duke shtuar se departamentet përkatëse qeveritare mund të ofrojnë mbështetje teknike dhe financiare për minierat që kanë vendosur rrjete 5G.

“Yangquan Coal Industry” është vetëm një nga kompanitë në provincën e pasur me qymyr të Shanxi që përqafon teknologjitë digjitale për të ndjekur zhvillim me cilësi të lartë. Gjatë pesë viteve të fundit, Shanxi ka thelluar revolucionin energjetik, ka përshpejtuar lirimin e kapaciteteve të prodhimit të qymyrit me cilësi të lartë, ka promovuar ndërtimin e minierave inteligjente 5G dhe ka kryer projekte pilot për minierat e qymyrit të gjelbër. Përqindja e kapaciteteve të avancuara të prodhimit të qymyrit është rritur në 80 për qind në krahinë.

Në pesë vitet e ardhshme, Shanxi synon të përshpejtojë ndërtimin e një sistemi të furnizimit me energji të gjelbër dhe do të përpiqet të arrijë raportin e kapacitetit të avancuar të prodhimit të qymyrit në rreth 95 për qind dhe kapacitetin e instaluar të energjisë së re dhe të pastër në 54 për qind, sipas raportit të punës së qeverisë provinciale në vitin 2023. Për të ndihmuar në përshpejtimin e një tranzicioni të tillë, “Huawei” ka përshtatur sistemin e tij operativ “HarmonyOS” për nevojat e sektorit të minierave. I personalizuar si “Harmony-OS for Mining”, varianti i sistemit operativ sjell fuqinë e IoT (Interneti i gjërave) në minierë dhe mbush boshllëkun e lidhjes midis pajisjeve. Gjithashtu ofron shërbime për transformimin digjital dhe inteligjent të industrisë së qymyrit.

“Huawei” ka bashkëpunuar me “China Energy Investment Corp” për të eksploruar se si të përdoret sistemi operativ për të rritur efikasitetin në minierat e qymyrit dhe ka krijuar një pikë referimi për aplikimin e “HarmonyOS” në miniera.

Ekspertët thonë se përpjekjet e “Huawei” për të aplikuar një variant të “HarmonyOS” në internetin industrial tregojnë ambicien e kompanisë në epokën e IoT-së.

Interneti industrial i referohet konvergjencës së sistemeve industriale me fuqinë e llogaritjes së avancuar, analitikës, ndjeshmërisë dhe niveleve të reja të lidhjes.

Wang Zhiqin, nënkryetari i Akademisë së Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit në Kinë, një institut qeveritar, ka thënë në një intervistë të mëparshme se interneti industrial është një aplikim tipik i 5G dhe do të mundësojë teknologjinë super të shpejtë “wireless” për të përmirësuar një gamë të gjerë të sektorëve teknologjikë tradicionalë.

Kompanitë lokale në Shanxi po zhvillojnë gjithashtu teknologji për të ndihmuar në rritjen e sigurisë në minierat e qymyrit. “Jingying Shuzhi”, një kompani softuerësh me bazë në Taiyuan, për shembull, ka zhvilluar një zgjidhje të quajtur “Mine Brain” në partneritet me “Huawei” dhe Institutin Kërkimor të Qymyrit në Kinë.

Mundësuar nga të dhënat e mëdha dhe inteligjenca artificiale, “Mine Brain” mund të rrisë sigurinë në minierat e qymyrit duke optimizuar efikasitetin e vendit të punës dhe mbikëqyrjes. Ky sistem mund të zëvendësojë njerëzit në mjedise të rrezikshme dhe të marrë përsipër detyra të lodhshme dhe të përsëritura, njoftoi kompania.

“Jingying Shuzhi” bëri të ditur se fuqia e tij në algoritme ofron një model të inteligjencës artificiale për “Mine Brain” që përfshin algoritme të paralajmërimit të hershëm dhe modele ekspertësh.

I instaluar tashmë në miniera në të gjithë vendin, duke përfshirë ato në provincat Shanxi dhe Anhui, “Mine Brain” është aplikuar për detyra si kërkimi i ujit dhe nxjerrja e gazit dhe ka zhvendosur metodat e testimit të pranimit nga nëntoka në sipërfaqe. Ai gjithashtu siguron diagnozë inteligjente në distancë dhe alarme paralajmëruese për operacionet dhe pajtueshmërinë e ndërtimit, duke ndërtuar një themel të fortë sigurie.