Rritja e udhëhequr nga inovacioni mund të ndihmojë në zgjidhjen e mungesës së fuqisë punëtore
2023-03-07 09:45:36

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina ka një popullsi prej 1.41 miliardë banorësh dhe një fuqi punëtore prej afro 800 milionë banorë.  Megjithatë, si popullsia ashtu edhe fuqia punëtore e saj janë në rënie.  Vitin e kaluar, popullsia e saj ra për herë të parë në më shumë se 60 vjet, me shumicën e demografëve që thonë se tendenca negative e rritjes së popullsisë është e pakthyeshme. Kjo dukuri po ndikon dhe te mungesa e fuqisë punëtore.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Rritja e udhëhequr nga inovacioni mund të ndihmojë në zgjidhjen e mungesës së fuqisë punëtore

 

Ndërmarrjet dhe qeveritë vendore  në zonat bregdetare të Kinës thuhet se kanë marrë fluturime çarter dhe kanë rezervuar bileta treni dhe autobusi për të rikthyer punonjësit ose punëkërkuesit e tyre nga qindra kilometra larg, shumë herë pa pagesë, pas përfundimit të Festës së Pranverës.

Festa e Pranverës tradicionalisht zgjat një javë dhe përfundoi në fund të janarit të këtij viti.  Por për shumicën e punëtorëve migrantë që u kthyen në shtëpi për bashkim familjar gjatë festës, festivali zgjat deri në Festën e Fenerëve, më 5 shkurt të këtij viti.  Kështu që shkurti shënoi rreth 300 milionë punëtorë ruralë që udhëtuan në qytete dhe qyteza për të rifilluar punën ose për të kërkuar një punë.

Por mos mendoni se punëdhënësit ofrojnë transport falas për punëtorët e tyre ekzistues ose potencialë, sepse ata janë thjesht shumë bujarë.  Fakti është se, të përhumbur nga mungesa e fuqisë punëtore, ata po përpiqen të sigurohen që të kenë mjaftueshëm punëtorë për t'i mbajtur fabrikat e tyre në funksion.

Duke pasur nevojë për dhjetëra miliona punëtorë migrantë për të mbushur postet e tyre të lira, provincat më të zhvilluara si Guangdong, Jiangsu dhe Zhejiang po i dërgojnë zyrtarët e tyre në  panaire pune në rajonet relativisht më pak të zhvilluara qendrore dhe perëndimore.

Kina ka një popullsi prej 1.41 miliardë banorësh dhe një fuqi punëtore prej afro 800 milionë banorë.  Megjithatë, si popullsia ashtu edhe fuqia punëtore e saj janë në rënie.  Vitin e kaluar, popullsia e saj ra për herë të parë në më shumë se 60 vjet, me shumicën e demografëve që thonë se tendenca negative e rritjes së popullsisë është e pakthyeshme.  Lajmi i rritjes negative të popullsisë i ka shtyrë drejtuesit të veprojnë shpejt dhe të marrin masa për transportimin e punëtorëve nga vendlindja e tyre në vendin e punës.

Për më tepër, në vitin 2021, Kina kishte rreth 48.42 milionë ndërmarrje, ku rreth 99 për qind e tyre ishin ndërmarrje të vogla dhe të mesme, të cilat ofrojnë një përqindje dërrmuese të vendeve të punës në vend.

Disa vëzhgues thonë se mungesa e fuqisë punëtore në zonat bregdetare nuk është për shkak të mungesës së burimeve njerëzore, por është rezultat i ndryshimit të punësimit nga të rinjtë dhe përpjekjeve të autoriteteve për të transferuar disa industri në Kinën perëndimore.

Veç kësaj, punëtorët e hershëm të fshatit merrnin çdo punë që u sillte më shumë para se sa fitonin duke u munduar në tokën e tyre.  Por sot, punëtorët ruralë janë më të arsimuar, shumë prej tyre janë rritur në qytete, dhe kështu janë të zgjedhur për punë.  Për ta, puna në linjat e montimit në fabrika do të thotë orë të gjata pune dhe kushte të pakënaqshme të jetesës, gjë që ata nuk janë të interesuar ta bëjnë.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Të mbështetur nga prindërit e tyre që arritën të kursenin disa para pas dekadash punë të palodhur, këta të rinj priren të hapin biznesin e tyre ose të gjejnë një punë që u ofron më shumë liri.  Operimi i një dyqani online është një opsion i njohur biznesi në mesin e të rinjve.  Në fakt, ka më shumë se 22 milionë dyqane të tilla në internet.

Disa preferojnë t'i bashkohen ushtrisë në rritje të korrierëve ekspres dhe dërguesve të transportit.  Raportohet se mbi 17 milionë njerëz, përfshirë disa të diplomuar universitarë, po lëvizin në qytete dhe qyteza me biçikletat e tyre elektronike si korrierë dhe dërgues. 

Punë të tilla ofrojnë më shumë liri për të rinjtë në mënyrë që ata të mund të zgjedhin të punojnë me ritmin e tyre.

Për të përballuar rritjen e kostove të punës, shumë ndërmarrje po transferojnë njësitë e tyre të prodhimit ose në vende të tjera ose në rajonet më pak të zhvilluara në Kinë.  Autoritetet qendrore inkurajojnë transferime të tilla dhe shumë qeveri lokale në rajonin perëndimor të Kinës po ofrojnë politika për të tërhequr investime që nga ana e tyre ndihmojnë në krijimin e vendeve të punës.

Kur punëtorët ruralë zbulojnë se mund të gjejnë punë më afër shtëpisë edhe nëse kjo do të thotë të fitojnë 20-25 për qind më pak se në zonat bregdetare, shumë i marrin ato sepse mund të kujdesen më mirë për prindërit dhe fëmijët e tyre dhe të kursejnë shpenzimet e udhëtimit.

 

 Në afat të shkurtër, mungesa e fuqisë punëtore në rajonin bregdetar duhet të jetë e dobishme për përshpejtimin e transformimit industrial.  Por në terma afatgjatë, problemi i mungesës së fuqisë punëtore mund të zgjidhet vetëm kur vendi kalon nga modeli i zhvillimit industrial me intensitet të punës në një model që drejtohet nga inovacioni teknologjik.