Eksperti: PBB-ja e Kinës arrin në 5% këtë vit
2023-03-06 15:42:58

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Sipas një eksperti ekonomik, Kina pritet të ketë rimëkëmbje këtë vit, me PBB-në që parashikohet të rritet mbi 5% në baza vjetore. Sipas tij, ringjallja e ekonomisë së dytë më të madhe në botë do të nxisë rritjen globale, duke luajtur një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në stabilizimin e ekonomisë botërore dhe nxitjen e rimëkëmbjes ekonomike globale. Ai theksoi se Kina do të rrisë vazhdimisht punësimin dhe do të rrisë të ardhurat e familjeve.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Eksperti: PBB-ja e Kinës arrin në 5% këtë vit

 

Ekonomia e Kinës pritet të ketë një rimëkëmbje dhe përmirësim të përgjithshëm gjatë këtij viti, duke siguruar një nxitje të fortë për rritjen ekonomike globale, tha një ekonomist i lartë.

 

Prodhimi i Brendshëm Bruto parashikohet të rritet mbi 5 për qind në baza vjetore në vitin 2023, tha Wang Yuanhong, zëvendësdrejtor i Departamentit të Parashikimeve Ekonomike në Qendrën e Informacionit Shtetëror. Qendra është e lidhur me Komisionin Kombëtar të Zhvillimit dhe Reformës, rregullatori kryesor ekonomik i vendit.

 

“Ringjallja e ekonomisë së dytë më të madhe në botë do të nxisë rritjen globale, duke luajtur një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në stabilizimin e ekonomisë botërore dhe nxitjen e rimëkëmbjes ekonomike globale”,- tha Wang.

 

Sipas tij, ekonomia e Kinës kontribuoi në rreth 18 për qind të PBB-së botërore vitin e kaluar dhe kontributi i Kinës në rritjen ekonomike botërore mbeti rreth 36 për qind midis viteve 2020 dhe 2021.

 

Pavarësisht goditjeve ekonomike nga tensionet gjeopolitike ndërkombëtare dhe shpërthimet e Covid-19, PBB-ja e Kinës tejkaloi 121 trilionë juanë (17.55 trilionë dollarë) në vitin 2022, duke shënuar një rritje prej 3 për qind në baza vjetore, sipas një raporti mbi përmbushjen e objektivave kryesore të vendosura nga Raporti i Punës së Qeverisë 2022, raportoi agjencia e lajmeve “Xinhua”.

 

Ndërsa rritja prej 3 për qind e Kinës ra nën objektivin e saj të paracaktuar të rritjes vjetore prej rreth 5.5 për qind, vendi mbetet një nga ekonomitë me rritjen më të shpejtë, veçanërisht në krahasim me disa ekonomi të mëdha.

 

Në vitin 2022, Kina krijoi gjithsej 12.06 milionë vende të reja pune në zonat urbane, duke tejkaluar objektivin vjetor prej 11 milionë. Dhe indeksi i çmimeve të konsumit të vendit, një matës kryesor i inflacionit, u rrit me 2 për qind nga viti në vit në vitin 2022, shumë më poshtë objektivit vjetor të inflacionit të vendit prej rreth 3 për qind, thuhet në raport.

 

Institucionet e huaja financiare si “Deutsche Bank” janë kthyer në rritje në tregun kinez, me huadhënësin gjerman që rishikon parashikimin e tij të rritjes ekonomike për Kinën nga 4.5 për qind në 6 për qind këtë vit.

 

Wang tha se ndërsa eksportet mund të jenë një pengesë për perspektivën e Kinës për vitin 2023, duke pasur parasysh zbutjen e kushteve të kërkesës globale dhe një perspektivë të zymtë globale, kërkesa e brendshme, përfshirë konsumin dhe investimet, do të jenë shtytësit kryesorë që do të nxisin rritjen e Kinës.

 

Duke pasur parasysh optimizmin e masave të kontrollit të Covid-19, normalizimin gradual të aktiviteteve, çlirimin e shpenzimeve të familjeve të mbyllura dhe një bazë të ulët krahasimi vitin e kaluar, sipas ekspertit këtë vit mund të arrihet një rritje e dukshme prej mbi 5 për qind në shitjet me pakicë në Kinë. Kjo do të jetë shumë mbi rënien prej 0.2 për qind në shitjet me pakicë në vitin 2022.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

“Promovimi i rritjes së qëndrueshme të konsumit luan një rol vendimtar në stabilizimin dhe mbështetjen e rritjes së të gjithë ekonomisë kombëtare”,- tha Wang.

 

Ai theksoi se Kina do të rrisë vazhdimisht punësimin dhe do të rrisë të ardhurat e familjeve, veçanërisht nivelet e pagave në familjet me të ardhura të ulëta dhe të mesme me një prirje të lartë margjinale për konsum. “Vetëm duke i mbajtur listat e pagave të qëndrueshme mund të sigurojmë rritjen e fuqisë shpenzuese”,- tha eksperti.

 

Autoritetet synojnë të bëjnë më shumë përpjekje për të përmirësuar mjedisin e konsumit, për të hequr barrierat që mund të kufizojnë konsumin, për të ndërtuar qytete të qendrave ndërkombëtare të konsumit, për të reduktuar kufizimet e blerjeve për të rritur konsumin e automobilave dhe për të inkurajuar konsumin fizik, konsumin tradicional dhe llojet e reja të konsumit.

 

“Vendi do të fokusohet kryesisht në rritjen e blerjes së mallrave dhe shërbimeve, sidomos në fushat që përfshijnë automjetet me energji të re, strehimin, pajisjet shtëpiake të gjelbra si dhe shërbimet që lidhen me sportin, arsimin, kujdesin shëndetësor dhe kujdesin për të moshuarit”,- shtoi Wang.

 

Në lidhje me shqetësimet se rihapja e Kinës mund të nxisë inflacionin global, Wang tha se Kina gjatë këtij viti ka të ngjarë ta mbajë inflacionin të zbutur dhe të qëndrueshëm në mes të një rikuperimi të qëndrueshëm të kërkesës, gjë që do të ndihmojë në uljen e inflacionit global.

 

Ai pret që indeksi i çmimeve të konsumit të Kinës të rritet me 2 për qind në vitin 2023, duke qëndruar kështu brenda një intervali të arsyeshëm.

 

Wang paralajmëroi presionin nga kërkesa e pamjaftueshme e brendshme, vështirësitë me të cilat përballen ndërmarrjet e vogla dhe të mesme si dhe një mjedis të jashtëm më të ndërlikuar dhe më të zymtë.

 

Wang tha se pret që qeveria të rrisë mbështetjen e politikave fiskale dhe monetare për të nxitur rritjen, duke përfshirë uljen e taksave dhe tarifave, lehtësimin e mëtejshëm të barrës për ndërmarrjet dhe rritjen e mbështetjes financiare për fusha kyçe si inovacioni teknologjik, energjia e re dhe zhvillimi i gjelbër.