Besimi i ri i tregut forcon kërkesën për pasuri të paluajtshme komerciale
2023-03-01 11:18:40

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Sipas të dhënave nga “Cushman & Wakefield”, një firmë globale e shërbimeve të pasurive të paluajtshme, duke marrë parasysh lehtësimin e masave të kontrollit të Kinës për Covid-19, ekonomia e përgjithshme pritet të rimëkëmbet gjatë këtij viti. Për sa i përket tregut të pasurive të paluajtshme, rimëkëmbja ekonomike pritet të nxisë kërkesën për qira dhe investime në të gjitha llojet e pronave, ndërsa kthehet besimi i tregut.

 

Ndërsa reagimi i Kinës ndaj Covid-19 hyn në një fazë të re dhe besimi i tregut rimëkëmbet, rimëkëmbja ekonomike pritet të rrisë kërkesën për të gjitha llojet e pronave komerciale në Kinë, thonë ekspertët e industrisë.

 

“Është arritur konsensus se rritja ekonomike e Kinës është një prioritet për botën në vitin 2023 dhe tregjet e kapitalit po përgatiten për të hyrë në tregun kinez nëpërmjet shumë kanaleve”,- tha Lu Qiang, drejtor ekzekutiv për tregjet e kapitalit të Kinës lindore me “Cushman & Wakefield”, një firmë globale e shërbimeve të pasurive të paluajtshme.

 

“Duke pasur parasysh lehtësimin e masave të kontrollit të Kinës për Covid-19, ekonomia e përgjithshme pritet të rimëkëmbet gjatë këtij viti. Për sa i përket tregut të pasurive të paluajtshme, rimëkëmbja ekonomike pritet të nxisë kërkesën për qira dhe investime në të gjitha llojet e pronave, ndërsa kthehet besimi i tregut”,- shpjegoi Shaun Brodie, drejtor i lartë dhe kreu i kërkimit të tregut të Kinës në “Cushman & Wakefield”.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Për më tepër, fokusi do të vendoset më tej në zhvillimin e cilësisë së lartë, të zgjuar dhe të qëndrueshëm të pasurive të paluajtshme nëpër qytete në Kinë, tha Brodie.

 

“Këta janë katalizatorë pozitivë për rimëkëmbjen dhe zhvillimin afatgjatë të pronave komerciale si zyrat, qendrat tregtare dhe pronat industriale si parqet e biznesit dhe objektet logjistike”,- tha Pang Ming, kryeekonomist në konsulentin global të pasurive të paluajtshme “JLL China”.

 

Një perspektivë e tillë zvogëlon tendencën për rajonin e Azi-Paqësorit të një rënie midis 5 dhe 10 për qind të vëllimit të investimeve në pasuri të paluajtshme në 2023, sipas hulumtimit nga “JLL”. Ky parashikim bazohet në kushtet e trazuara ekonomike dhe financiare dhe rajoni dëshmoi një rënie në bazë vjetore prej 25 për qind në vitin 2022, sipas “JLL”.

 

Për më tepër, me zbatimin e trusteve të investimeve në pasuri të paluajtshme dhe një mjedis investimi më të shëndetshëm dhe më të pjekur, në vitin 2023 mund të ketë më shumë transaksione në logjistikë dhe asete shumëfamiljare në Kinë, shtoi raporti i JLL. Sipas “Cushman & Wakefield”, investimi i pasurive të paluajtshme komerciale në asetet e zyrës pritet të mbetet i fortë, gjë që nxitet nga blerësit e përdoruesve fundorë.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Asetet industriale dhe logjistike ka të ngjarë të mbeten tërheqëse dhe do të ketë interes në rritje nga investitorët e pronave komerciale në sektorët alternativë të shkencave të jetës, magazinimit të logjistikës për shumë familje dhe magazinimit të ftohtë. Në sektorin e zyrave, përthithja neto e zyrave pritet të mbetet pozitive në qytetet e nivelit të parë këtë vit, gjë që është ndikuar pjesërisht nga oferta e ardhshme e projekteve të reja.

Së bashku me rikthimin e pritshëm të besimit të konsumit në vitin 2023, qendrat tregtare të komunitetit në zonat periferike në Kinë do të kenë interes më të madh, falë tendencës së preferencës së blerjeve në lagjet lokale.  Sipas llogaritjeve të “Cushman & Wakefield”, në tre vitet e ardhshme, deri në 32 për qind e furnizimit të ri në 16 qytete të mëdha kineze pritet të jenë qendrat tregtare të komunitetit.

 

Ndërkohë, magazinimi i logjistikës pritet të vazhdojë të përfitojë nga rritja e vazhdueshme e tregut këtë vit. Gjatë këtij viti në Kinë pritet të ndërtohen depo më cilësore të magazinimit të ftohtë dhe të vihen në funksion.  Brodie ia atribuoi rritjen fuqisë së shpenzimeve të konsumatorëve, ndryshimeve në zakonet e konsumit dhe nevojës më të madhe për ruajtjen e materialeve që prishen.