Markat kineze fitojnë terren në Japoni
2023-03-01 11:08:28

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kompanitë kineze si “BYD” dhe “Hisense” kanë hyrë fuqishëm në Japoni. “BYD” po planifikon të prezantojë dy modele të tjera gjatë këtij viti, ndërsa produktet e “Hisense”, duke filluar nga televizorët te frigoriferët, kanë gjetur vende të spikatura në dyqanet që prej kohësh janë monopolizuar nga markat e njohura vendase. Ndërsa më shumë kompani kineze i kanë mbijetuar fazës së parë të zhvillimit në Japoni, ato gjithashtu pranojnë sfidat që përballen, të tilla si popullsia e vjetër e Japonisë, konkurrenca e ashpër me kolegët vendas dhe kursi i paqëndrueshëm i këmbimit të monedhës.

 

Ndërsa kultura unike e biznesit të Japonisë dhe një fokus i veçantë te cilësia mund të kenë penguar disa firma të huaja që kërkojnë para të shpejta për të hyrë në vend, një numër në rritje i kompanive kineze, me angazhimin e tyre afatgjatë dhe hapat e fortë, kanë filluar të fitojnë terren në treg i vështirë.

 

Më 31 janar, prodhuesi kryesor kinez i automjeteve elektrike “BYD” filloi të shesë automjetin e tij sportiv ATTO 3 në Japoni, me koncesionarin e parë të hapur në Yokohama. Prodhuesi i automjeteve po planifikon gjithashtu të prezantojë dy modele të tjera gjatë këtij viti dhe synon të ketë më shumë se 100 pika shitjeje në Japoni deri në fund të vitit 2025.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në centralin e automjeteve, me nivelin e lartë të besnikërisë së klientit ndaj markave vendase dhe depërtimin e ulët të makinave elektrike pasi hibridet mbeten shtylla kryesore, depërtimi i “BYD” në tregun e makinave elektrike të pasagjerëve shënoi një hap të rëndësishëm përpara ndërsa kompania kërkon të sjellë biznesin e saj në nivelin tjetër, pas më shumë se 20 vitesh angazhim në vend.

 

“BYD” hyri për herë të parë në tregun japonez në vitin 1999 me bizneset e saj të baterive. Më pas prezantoi autobusët elektrikë në vitin 2015, të cilët tani përbëjnë 70 për qind të tregut të autobusëve elektrikë në Japoni. Lëvizja e “BYD” ka tërhequr shumë mbulim mediatik në Japoni, me disa që e shohin potencialin e kompanisë si një katalizator për të elektrizuar tregun masiv.

 

Në sektorin e pajisjeve shtëpiake, kompania kineze “Hisense Group” ka fituar njohje në rritje. Produktet e “Hisense”, duke filluar nga televizorët te frigoriferët, kanë gjetur vende të spikatura në dyqanet që prej kohësh janë monopolizuar nga markat e njohura vendase.

 

Pjesa e “Hisense” në tregun japonez të televizorëve arriti në 13.4 për qind vitin e kaluar, duke u renditur në vendin e katërt. Nëse përfshihet marka “Regza TV” që bleu “Hisense”, pjesa e tregut arriti në më shumë se 30 për qind, sipas firmës kërkimore “BCN” me bazë në Tokio.

 

Li Wenli, menaxher i përgjithshëm i “Hisense Japan”, ia atribuoi shpërthimin e “Hisense” në Japoni disa faktorëve, duke përfshirë avantazhet e kostos, bashkëpunimin me partnerët lokalë dhe një strategji të qartë të tregut të synuar që përqendrohet në kërkesat e konsumatorëve nga 26 deri në 35 vjeç. Për të plotësuar nevojat e klientëve kërkues japonezë, si “BYD” ashtu edhe “Hisense” kanë adoptuar qasje të diferencuara në vend.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në vend që të përdorë modelin më efikas dhe me kosto të ulët të shitjeve në internet, “BYD” ka vendosur të shkojë te tregtarët fizikë.

 

Liu Xueliang, menaxher i përgjithshëm i divizionit të shitjeve të automjeteve “BYD” në Azi-Paqësor dhe president i “BYD Japan”, shpjegoi se modeli tradicional i shitësve do të ndihmonte në nxitjen e një ndjenje besimi midis konsumatorëve japonezë duke krijuar gjithashtu më shumë vende pune lokale.

 

“Hisense”, për të fituar klientët japonezë, ka ridizajnuar ose rizhvilluar produkte në treg. Kompania gjithashtu ka ngritur një qendër kërkimore në Japoni për të studiuar preferencat e konsumatorëve dhe teknologjitë për të përmirësuar produktet. Ndërsa më shumë kompani kineze i kanë mbijetuar fazës së parë të zhvillimit në Japoni, ato gjithashtu pranojnë sfidat që përballen, të tilla si popullsia e vjetër e Japonisë, konkurrenca e ashpër me kolegët vendas dhe kursi i paqëndrueshëm i këmbimit të monedhës.

 

Përveç sektorit të pajisjeve shtëpiake, “Hisense” po eksploron në mënyrë aktive mundësi në fusha të tjera, duke përfshirë internetin e gjërave.