Më shumë gra deputete të NPC
2023-02-28 10:08:51

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Më shumë gra dhe ato nga sektorët bazë janë zgjedhur deputete në Asamblenë Kombëtare Popullore të 14-të të Kinës, legjislatura më e lartë e vendit, thuhet në një raport.

Raporti për kualifikimet e deputetëve të Asamblësë u miratua nga Komisioni i Përhershëm i KKP-së të premten kur mbylli seancën e fundit.

Raporti konfirmoi se 2,977 deputetë janë kualifikuar, duke shtuar se një listë e ligjvënësve kombëtarë është zbuluar nga Komiteti i Përhershëm i NPC në faqen e tij të internetit.

Deputetët e sapozgjedhur janë gjerësisht përfaqësues dhe zgjedhjet e bëra nga 35 njësi zgjedhore nga mesi i dhjetorit deri në janar ishin në përputhje me ligjet, thuhet në raport.

Raporti tregoi se në mesin e afro 3000 deputetëve, 26.54 për qind janë gra, 1.64 pikë përqindjeje më shumë se në Asamblenë e 13-të.

Në raport theksohet se 16.69 për qind e deputetëve janë punëtorë dhe fermerë, një rritje prej 0.99 pikë përqindjeje; 21,3 për qind janë teknikë, me rritje 0,73 pikë përqindje; dhe zyrtarët e zgjedhur si deputetë përbënin 32.55 për qind, me një rënie prej 1.38 pikë përqindjeje.

Zgjedhjet kanë siguruar që të gjitha regjionet, grupet etnike dhe sektorët të kenë një numër të përshtatshëm të deputetëve, që është në përputhje me Ligjin Zgjedhor, thuhet në të.

Sipas ligjit, deputetët në Asamblenë Kombëtare Popullore dhe në kongreset e popullit duhet të jenë gjerësisht përfaqësues. Ato duhet të përfshijnë një numër të caktuar njerëzish nga niveli bazë, veçanërisht punëtorët, fermerët dhe intelektualët, me një përqindje graduale në rritje të grave.

Në raport thuhej se zgjedhjet e suksesshme i kanë hapur rrugën seancës së parë të 14-të të KKP-së dhe kanë vendosur gjithashtu një bazë të fortë që deputetët e rinj të kryejnë detyrat e tyre.

Gati 3,000 deputetë do të udhëtojnë në Pekin për të marrë pjesë në seancën e parë të 14-të NPC, e cila do të nisë më 5 mars.

Ata do të diskutojnë mbi raportet mbi çështjet vendimtare ekonomike dhe politike të vendit si dhe projektligje, duke pasur parasysh interesat e popullit dhe zhvillimin shoqëror.

Në raport thuhet gjithashtu se deputetët e NPC, të cilët erdhën nga populli dhe përfaqësojnë interesat e popullit, do të luajnë vazhdimisht një rol të rëndësishëm në zhvillimin e demokracisë popullore të gjithë procesit dhe do të promovojnë modernizimin e sistemit kombëtar dhe kapacitetin për qeverisje.