Kompanitë ndihmojnë në integrimin e ekonomive digjitale, reale
2023-02-28 09:50:03

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Shkalla e ekonomisë digjitale të Kinës arriti në 45.5 trilion juanë në vitin 2021, duke u renditur e dyta në botë dhe duke zënë 39.8 për qind të PBB-së së vendit, sipas një letre të bardhë të publikuar nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit. Pavarësisht nga perspektiva e zymtë globale dhe pasiguritë në rritje, ekonomia digjitale e Kinës po luan një rol gjithnjë e më jetik në nxitjen e inovacionit teknologjik dhe zhvillimit me cilësi të lartë, si dhe duke i dhënë një shtysë të fortë rimëkëmbjes ekonomike në mbarë botën.

Kompanitë kineze të platformave po dyfishojnë teknologjitë digjitale të avancuara për të kërkuar shtytës të rinj në rritjen e të ardhurave dhe për të forcuar përmirësimin industrial, pasi vendi vë theks më të madh në promovimin e integrimit të thellë të ekonomive digjitale dhe reale, thanë ekspertët dhe drejtuesit e kompanisë.

Pavarësisht nga perspektiva e zymtë globale dhe pasiguritë në rritje, ekonomia e platformës së Kinës po luan një rol gjithnjë e më jetik në nxitjen e inovacionit teknologjik dhe zhvillimit me cilësi të lartë, si dhe duke i dhënë një shtysë të fortë rimëkëmbjes ekonomike në mbarë botën, shtuan ata.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Gjatë një videokonference për fitimet me investitorët të enjten, Zhang Yong, president dhe CEO i Alibaba Group, tha se kompjuteri në renë kompjuterike është një nga strategjitë kryesore të kompanisë për të ardhmen dhe Alibaba Cloud është gjithashtu themeli përmes të cilit kompania i shërben ekonomisë dhe drejton integrimin e ekonomive digjitale dhe reale.

Duke vënë në dukje se kjo është një periudhë kritike për përparimet teknologjike zhvillimin në kompjuterin cloud dhe inteligjencën artificiale, Zhang tha se ai beson në potencialin e madh të digjitalizimit industrial dhe rolin e kompjuterit cloud si strumbullar i ekonomisë digjitale.

Të ardhurat në biznesin cloud, shtytësi kryesor i rritjes së Alibaba-s, përveç tregtisë elektronike, arritën në 20.18 miliardë juanë (2.9 miliardë dollarë) gjatë periudhës tetor-dhjetor, një rritje prej 3 për qind nga viti në vit, kryesisht e nxitur nga rritja e reve publike.

 Kompania po shton përpjekjet për të përdorur teknologjitë digjitale për të ndihmuar ndërmarrjet e vogla dhe të mesme dhe për të përshpejtuar transformimin industrial në një përpjekje për të fuqizuar më mirë ekonominë reale.

Konferenca Qendrore e Punës Ekonomike që u zhvillua në mes të dhjetorit  bëri të ditur se kompanitë e platformës do të mbështeten për të "shfaqur plotësisht aftësitë e tyre" në nxitjen e rritjes ekonomike, krijimin e vendeve të punës dhe konkurrencën ndërkombëtare.  Konferenca theksoi gjithashtu nevojën për të zhvilluar fuqishëm ekonominë digjitale.

Ndërmarrjet e platformës, të cilat janë ndër mundësitë kryesore të inovacionit teknologjik, do të sjellin një raund të ri zhvillimi, të nxitur nga mbështetja e qeverisë për ekonominë e platformës, tha Pan Helin, bashkëdrejtor i Qendrës Kërkimore të Ekonomisë Digjitale dhe Inovacionit Financiar dhe Shkolla Ndërkombëtare e Biznesit të Universitetit Zhejiang. 

Ata pritet të luajnë një rol më të madh në stabilizimin e rritjes ekonomike, optimizimin e shpërndarjes së burimeve, përmirësimin e jetesës së njerëzve dhe zgjerimin e punësimit, si dhe të investojnë më shumë në teknologjitë më të fundit që i shërbejnë ekonomisë reale, shtoi Pan.

Xu Lei, CEO i platformës kineze të tregtisë elektronike JD, tha se ai ka besim të plotë në rimëkëmbjen ekonomike të Kinës këtë vit pasi vendi përshpejton përpjekjet e tij për të integruar teknologjitë digjitale me ekonominë reale.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

"Duke parë përpara, ne do të rrisim më tej investimet, do të forcojmë kapacitetet tona në infrastrukturën e zinxhirit të furnizimit dhe do të promovojmë transformimin dhe përmirësimin e industrive më tradicionale," tha Xu.

JD ka investuar më shumë se 90 miliardë juanë në kërkimin dhe zhvillimin e shkencës dhe teknologjisë bazë dhe është e përkushtuar në ndërtimin e sistemeve të zgjuara të zinxhirit të furnizimit.

“Teknologjitë digjitale në zhvillim, të tilla si inteligjenca artificiale AI, kompjuteri në cloud, 5G, të dhënat e mëdha dhe interneti i gjërave, po marrin vrull dhe po gjejnë një gamë të gjerë aplikimesh në industri të ndryshme, si prodhimi dhe bujqësia”, tha Long Haibo, një studiues në Qendrën Kërkimore të Zhvillimit të Këshillit të shtetit  të Kinës.

Lehtësimi i zhvillimit të kompanive të platformës dhe ekonomisë digjitale ka një rëndësi të madhe në kultivimin e forcave të reja lëvizëse, shtyrjen përpara të transformimit inteligjent në ndërmarrje dhe nxitjen e zhvillimit me cilësi të lartë dhe të drejtuar nga inovacioni, tha Long.

Studiuesi shtoi se nevojiten përpjekje të mëtejshme për të grumbulluar më shumë burime në teknologjitë bazë dhe për të fituar një avantazh konkurrues në fushat kryesore.

Shkalla e ekonomisë digjitale të Kinës arriti në 45.5 trilion juanë në vitin 2021, duke u renditur e dyta në botë dhe duke zënë 39.8 për qind të PBB-së së vendit, sipas një letre të bardhë të publikuar nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit.

 

Ding Lei, CEO i ofruesit kinez të internetit dhe shërbimeve të lojërave në internet NetEase, tha se kompania ka investuar shumë në AI, binjake digjitale, blockchain dhe teknologji të tjera kufitare, si pjesë e një shtytjeje më të gjerë për të forcuar vazhdimisht integrimin e ekonomive reale dhe digjitale dhe  për të mbështetur zhvillimin e prodhimit inteligjent.