Sigurimi shëndetësor, Kina shpjegon më tej sfondin e reformës së saj
2023-02-26 16:01:22

foto/VCG

foto/VCG

Me ndryshime të rëndësishme në ekonomi dhe shoqëri, sistemi origjinal i sigurimeve shëndetësore në Kinë ka qenë duke luftuar për të mbrojtur shëndetin e popullit kinez, tha të shtunën Administrata Kombëtare e Sigurisë Shëndetësore në një njoftim për shtyp.

Sistemi i sigurimit shëndetësor në Kinë për punonjësit u zbatua zyrtarisht në vitin 1998. Sistemi aktual i sigurimeve shëndetësore ka dy pjesë: një fond kombëtar të paguar nga punëdhënësit, i cili mbulon sëmundje të rënda ose kronike, dhe një fond personal të paguar nga punëdhënësit dhe punonjësit së bashku për mjekimet e përditshme dhe vizitat te mjeku. 

foto/VCG

foto/VCG

Administrata e Sigurisë Shëndetësore tha se gjatë 20 viteve të fundit, spektri i sëmundjeve në Kinë ka pësuar ndryshime të jashtëzakonshme dhe sëmundjet kronike janë bërë më kryesoret. Mënyra më efektive e trajtimit të sëmundjeve kronike është diagnostikimi dhe trajtimi i hershëm nëpërmjet shërbimeve ambulatore. Sistemi origjinal e bën të vështirë garantimin e shpenzimeve të përgjithshme ambulatore përmes llogarive personale, thotë Administrata.

foto/VCG

foto/VCG

Ky institucion vuri në dukje gjithashtu se, ndërsa më shumë shërbime janë bërë të disponueshme për pacientët ambulatorë, akumulimi i kufizuar i fondeve personale nuk mund të plotësojë më kërkesat e të siguruarve. Kështu që sistemi origjinal nuk mund të përshtatet me tendencat e një popullsie në plakje. Të moshuarit kanë më shumë gjasa të vuajnë nga çrregullimet shëndetësore dhe shpesh të prirur nga një sërë sëmundjesh kronike. Frekuenca dhe kostoja e tyre e trajtimit ambulator janë dukshëm më të larta se ato të të rinjve dhe të moshës së mesme.

Administrata thotë se qeveria kineze do të vazhdojë të optimizojë sistemin, duke përfshirë shtimin e më shumë farmacive të caktuara me pakicë në rimbursimin ambulator, duke inkurajuar institucionet mjekësore të nivelit të komunitetit për të ofruar më shumë barna dhe shërbime më të mira të sigurimit mjekësor.   (Fang Xiaoyu/Laçi)