'Ekonomia romantike' e Kinës nxit shitjet e luleve të freskëta
2023-02-16 11:30:39

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Besimi i rikuperuar i tregut dhe një "ekonomi romantike" në rritje, bazuar në të ardhurat në rritje të konsumatorëve në Kinë, kanë çuar në shitje të fuqishme të luleve të freskëta.

Në një dyqan lulesh në Pekin, shitësit e dyqaneve mund të shihen duke paketuar buqeta përpara Ditës së Shën Valentinit. "Askush nuk mund të refuzojë një tufë lulesh të bukura," tha Chen Lin, menaxhere në dyqan. Dyqani dikur shiste lule të importuara, por tani shet lule nga provinca Yunnan e Kinës jugperëndimore, prodhuesi kryesor i luleve në vend.

Shitjet e luleve gjatë ditëve të fundit ishin midis 50,000 juanë (rreth 7,300 dollarë amerikanë) dhe 100,000 juanë në ditë, më të larta se shitjet para pandemisë COVID-19, tha ajo.

Ditët e fundit, vëllimi mesatar ditor i shitjes me shumicë në Tregun e Luleve Dounan në Kunming, kryeqendra e  provincës Yunnan, u rrit në afro 30 milionë. Dounan Flower Market është tregu më i madh i tregtimit të luleve në Azi.

Pas shitjeve të luleve të freskëta rriten  të ardhurat dhe ndjekja e romancës. "Ishte e paimagjinueshme në të kaluarën," tha shitësi i luleve Yang Yuyong. "Në të kaluarën, kishte pak dyqane lulesh dhe çmimet e luleve ishin të larta. Lulet e freskëta konsideroheshin si dhurata luksoze."

Konsumatorët blejnë lule për festa dhe festime, por konsumi po ndryshon dhe më shumë njerëz tani po blejnë lule në ditët normale për të shtuar romancën në jetën e tyre.

Në të kaluarën, njerëzit merrnin lule ose blinin lule si dhurata në ditëlindje. Tani shumë platforma të tregtisë elektronike shesin një shumëllojshmëri të madhe lulesh me çmime mjaft të lira," sipas një gruaje në Pekin me mbiemrin Song. "Ka lule të freskëta në shtëpinë time gjatë gjithë vitit. Në të kaluarën, lulet ishin dhurata, kurse tani lulet janë pjesë rutinë e jetës," tha Song.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Me zhvillimin e zonave të prodhimit të luleve si Yunnan, sasia dhe cilësia e furnizimit me lule të Kinës janë përmirësuar dhe modelet e konsumit po ndryshojnë gjithashtu, tha Li Shenchong, drejtor i Institutit të Kërkimit të Luleve në Akademinë e Shkencave Bujqësore Yunnan.

"Blerjet shtëpiake për të aromatizuar jetën rutinë janë bërë tashmë trendi i konsumit të luleve," tha Fei Xuemei, nënkryetar i shitjes me pakicë të Shoqatës së Luleve të Kinës. Me zhvillimin e ekonomisë romantike, kërkesa e konsumatorëve për lule me cilësi të lartë është rritur nga viti në vit, tha Fei.

Lulëzimi i tregtisë elektronike të Kinës dhe industria e shpejtë e dërgesave të shpejta po rritin gjithashtu shitjet e luleve natyrale.

"Një e katërta e luleve të mia shiten në internet," tha luleshitësi Zhang Kuaping nga tregu i luleve Kunming Dounan. "Unë tregtoj lule të ndryshme sipas preferencave të klientëve dhe i dorëzoj ato," tha Zhang, i cili ka klientë të rregullt në Shangai, Nanjing dhe Guangzhou, të cilët tani porosisin çdo muaj.

Cai Fukun, një korrier që punon për SF Express në Yunnan, ka punuar shumë kohët e fundit, duke marrë porosi, duke paketuar lulet dhe duke ngarkuar pakot në kamionin e tij.

Transporti i luleve ka kërkesa strikte për temperaturën dhe shpejtësinë, kështu që gjiganti i korrierëve SF Express ka investuar në avionë me ngarkesë të plotë dhe automjete me zinxhir të ftohtë, tha Yang Jinglei, një zyrtar nga dega e SF Express në Yunnan.

"Ne kemi krijuar një mënyrë transporti "aviacion plus hekurudhë me shpejtësi të lartë plus zinxhir të ftohtë". Lulet mund t'u shpërndahen klientëve nga fushat në vetëm 24 orë," tha Yang.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Han Tianxing, i cili ka punuar në industrinë e luleve në Kunming për gati 30 vjet, tha se zinxhiri i ftohtë dhe logjistika e aviacionit garantojnë shpërndarjen në kohë të luleve natyrale. "Cilësia nuk ndikohet dhe romanca nuk ulet," tha Han.

Trajtimi pas vjeljes është gjithashtu shumë i rëndësishëm për cilësinë e luleve”, tha Fei. Industria e luleve në Yunnan ka krijuar një proces trajtimi të standardizuar: ftohje paraprake, paketim dhe ftohje. Disa ndërmarrje madje kanë zhvilluar "agjentë freskie" për të zgjatur ciklin jetësor të luleve.

Rimëkëmbja e besimit të tregut këtë vit ka kontribuar gjithashtu në rritjen e shitjeve të luleve të freskëta, tha Li Qian, drejtues ankandi në Qendrën Ndërkombëtare të Tregtisë së Florës Kunming. Nga 24 janari deri më 8 shkurt, vëllimi i tregtimit të qendrës ishte 56.42 milionë stem, rreth 40 për qind më shumë nga viti në vit.